Doğanın pili bitmesin

  • 0
  • 807
Doğanın pili bitmesin
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Konak Belediyesi ‘Doğanın Pili Bitmesin’ sloganıyla yürütülen Okullar Arası Atık Pil Toplama Kampanyası’na destek vererek ilçedeki okullardan atık pillerin toplanmasına katkıda bulunacak.

Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından Türkiye genelinde sürdürülen Okullar Arası Atık Pil Toplama Kampanyası’na bir destek de Konak Belediyesi’nden geldi. Kullanılmış atık pillerin toplanarak geri dönüşüme kazandırılması için ilçe genelindeki okulların idareci ve öğretmenlerine yönelik atık pil bilgilendirme semineri verildi. Konak Belediyesi’nin ev sahipliğinde Dr. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen seminere ilçe genelindeki okullardan çok sayıda idareci ve öğretmen katıldı. TAP ve Konak Belediyesi işbirliğinde 5 Haziran Dünya Çevre Günü’ne kadar sürecek ‘Doğanın Pili Bitmesin’ kampanyası ile önemli miktarda kullanılmış atık pilin toplanması, taşınması ve bertaraf edilmesi amaçlanıyor.

ÇÖP DEĞİL GERİ DÖNÜŞEBİLİR
Seminerde söz alan Çevre Yüksek Mühendisi Hatice Çoltu, doğaya gelişi güzel atılan kullanılmış pillerin içindeki ağır metaller yüzünden çevre kirliliğine sebep olduğunu dile getirerek, kullanılmış pillerin çöpe değil, atık pil toplama kutularına atılmasının önemine vurgu yaptı. ‘Atık Piller Çöp Değildir Geri Dönüşebilir’ sloganıyla başlatılan kampanya hakkında bilgi veren Çoltu, “Atık pillerin kontrolsüz biçimde doğaya atılması, ciddi boyutlarda çevre kirliliğine yol açıyor. Atık pillerin dış kabı zamanla delinerek, bünyelerindeki ağır metaller ve kimyasal maddeler toprağa sızarak yer altı sularının kirlenmesine neden oluyor. Bu nedenle biz bu pilleri toplayıp bertaraf sahalarına göndererek pillerin çevreye zarar vermesine engel oluyoruz” dedi.

5 HAZİRAN’A KADAR SÜRECEK
Toplanan atık pillerin şarjlı ve şarjsız durumlarına göre ayrıştırıldığını dile getiren Çoltu, “Şarjlı pillerin içeriğindeki değerli metallerin Avrupa’daki tesislere gönderilerek geri dönüşümü sağlanıyor. Türkiye’de şarjsız atık piller ise özel olarak inşa edilmiş yer altı betonarme depolar veya tam izoleli yerüstü depolama sahalarında kontrollü bir biçimde depolanıyor.  Kapasitesi dolan depolama sahaları daha sonra ise yeşil alana dönüştürülüyor” diye konuştu.  TAP ve Konak Belediyesi işbirliğinde yürütülen kullanılmış atık pil toplama kampanyasında dereceye girenler 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde çeşitli hediyelerle ödüllendirilecek.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İkinci dönemin ilk adımı: Esnaf Masası

Urla’da yeni dönemin ilk meclis toplantısı

Ekmek” teşekkürü

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Arşiv