DON, ELEKTRİK KESİNTİSİ VE ÜRETİCİNİN ZARARI

  • 0
  • 1.335
DON, ELEKTRİK KESİNTİSİ VE ÜRETİCİNİN ZARARI
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Urla’da yeni yılın ilk haftası içerisinde yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle ürünlerine don vuran seracıların büyük mağduriyet yaşadıklarını söyledi.

Türeli, konuya ilişkin olarak, TBMM Başkanlığı’na, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergeleri sundu.

Türeli, önergelere ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, İzmir’in Urla ve Seferihisar ilçelerinin bulundukları bölgelerde seracılık faaliyetlerinde öne çıktığını ifade ederek, “Sera faaliyetleri çiçek ve sebze üretimi üzerinde yoğunlaşmaktadır” bilgisini verdi.
Urla’ya bağlı Kuşçular Mahallesi ve Karamersin mevkiinde 2015 yılının ilk haftası içerisinde seraların bulunduğu bölgede elektrik kesintisi nedeniyle ‘don’ olayı yaşandığını ve çiçeklerin yüzde 95’inin zarara uğradığını ifade eden Türeli, şöyle devam etti:
“Yaklaşık 2 bin dekar seralık alanı ‘yağmurlama’ yöntemiyle soğuktan koruyan üreticiler, yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle sistemlerin kullanılamaz hale geldiğini ve ürünlere don vurduğunu ifade etmektedirler. Ürünlerini, ‘14 Şubat Sevgililer Günü’ ve ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ için Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Rusya, İngiltere ve Almanya’ya ihraç etmeyi planlayan üreticiler, saatlerce süren elektrik kesintisi nedeniyle büyük mağduriyet yaşamıştır. Üreticiler, şu anda kara kara bankalara olan kredi borçlarını nasıl ödeyeceklerini düşünmektedirler.”
Üreticilerin seralarda elektriğin olmadığı gece sürekli TEDAŞ’ı arayarak bildirimde bulunduklarını ancak soruna bir türlü çözüm üretilemediğini söylediklerini de aktaran Türeli, seralarındaki elektrik kesintisi nedeniyle mağduriyet yaşayan 52 üreticinin, TEDAŞ’a dava açmaya hazırlandıklarını kaydetti.

-“ELEKTRİK NEDEN KESİLDİ?”
-

Türeli, Urla’daki çiçekçilerin yaşadığı mağduriyeti Meclis gündemine taşıdığı önergesinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a şu soruları yöneltti:

“-Elektriğe bağımlı halde sürdürülen seracılık faaliyetlerinin yoğun olduğu Urla’da 8 Ocak 2015 tarihinde enerji akışında kesinti yaşanmasının sebebi nedir?
-Çiçekçilik sektöründe en fazla satışın yapıldığı, ‘14 Şubat Sevgililer Günü’ ve ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ için satacak ürünü bulunmayan üreticilerin, uğradıkları maddi zararın boyutları hesaplanmış mıdır?
-Elektrik kesintisi nedeniyle yağmurlama sistemi çalışmayan seralarda ürünleri zarar gören üreticilerin mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?

-Üreticilerin kredi borçlarının ödemesinin ertelenmesine ilişkin bir çalışma var mıdır?
-BAKAN EKER’E SORULAR-
Türeli, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu diğer önergesinde ise şu sorulara yer verdi:
“-Elektriğe bağımlı halde sürdürülen seracılık faaliyetlerinin yoğun olduğu Urla’da enerji akışında kesinti yaşanmasının sebebi nedir?
-Çiçekçilik sektöründe en fazla satışın yapıldığı, ‘14 Şubat Sevgililer Günü’ ve ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ için satacak ürünü bulunmayan üreticilerin, uğradıkları maddi zararın boyutları hesaplanmış mıdır?

-Ülke genelinde hava koşullarının kötü seyrettiği illerde Urla’daki don olayına benzer olumsuz durumlarla karşılaşılmış mıdır? 

-Türkiye’de olumsuz hava koşulları nedeniyle zarara uğrayan seracı sayısı kaçtır? Bunlar hangi illerde faaliyet göstermektedir?

-Ülke genelinde üreticilerin uğradığı zararın maddi boyutu ne kadardır?

-Maddi kayba uğrayan üreticilerin kredi borçları ödemesinin ertelenmesine ilişkin bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Audi Vosmer farkıyla Bornova’da

Gaziemir’de temizlik devrimi

Geleneği bozun, oy verin

Dönüşümü yerinde yapacağız

Sertel’den Bakan’a destek

Kapı kapı akşam mesaisi

Arşiv