Dönüşüm fırsatçılarına dikkat!

  • 0
  • 537
Dönüşüm fırsatçılarına dikkat!
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Karabağlar Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ortak hizmet protokolü ile hayata geçirilen Karabağlar Belediyesi hizmet binası törenle açıldı. Açılışta konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, ilçe halkını kentsel dönüşüm fırsatçılarına karşı uyardı; riskli yapı kararı aldırarak gayrimenkullerini gasp etmeyi hedefleyenlere karşı dikkatli olmalarını istedi. Başkan Kocaoğlu, “İmarlı bir arsa üzerine inşaat yapıyorsunuz. 'Ben kentsel dönüşümcüyüm' diyorsunuz. Bu kentsel dönüşüm değil, bu inşaat yapmaktır” şeklinde konuştu.

Karabağlar Belediyesi tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin maddi desteğiyle yaptırılan yeni hizmet binası törenle hizmete girdi. Açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, henüz 2009 yılında kurulan Karabağlar'ın sorunlarını çözmek için, Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ile birlikte seferber olduklarını söyledi.

Kentsel dönüşüm uyarısı
İlçedeki en önemli konulardan birinin kentsel dönüşüm olduğunu dile getiren Başkan Kocaoğlu, dönüşümün suistimale açık bir konu olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:  “Kentsel dönüşüm, bir kentin bir bölgesini yeniden planlayarak inşa etmektir. Yollar, bulvarlar, otoparklar, sosyal donatı alanları kazandırmaktır. Kentsel dönüşüm, gecekonduyu yıkıp aynı arsa üzerinde 8 katlı bina yapmak değildir. Kenti dönüştürmek, bütüncül bir proje içinde Bayraklı yamaçlarına tümden bakmayı; Uzundere'yi, Aktepe-Emrez'i, Cennetçeşme'yi tümden düşünüp planlamayı gerektirir. Eğer büyük fotoğrafı görmüyorsanız, riskli bina diye bina alıp insanları mağdur ediyorsanız, bunun adı gayrimenkulün gasp edilmesidir. 6306 sayılı yasayla bugüne kadar yapılan bir tek kentsel dönüşüm örneği yoktur. Uygulaması yoktur. Ama bin küsur bina riskli yapı kararı alınarak müteahhitler tarafından gasp edilmiştir.”

Kupon arazi avcılarına dikkat
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, imarlı arsa üzerine konut yapıp satma işinin kentsel dönüşüm olmadığına dikkat çekerek, “Bugün İzmir'de, şu an yürürlükte olan deprem mevzuatına göre riskli yapı statüsüne girmeyecek çok az bina vardır. Vatandaşların bu kupon yerlerdeki binalarını alıp gelir elde etmek üzere yeni konut yapmak kentsel dönüşüm değildir. İmarlı bir arsa üzerine inşaat yapıyorsunuz. 'Ben kentsel dönüşümcüyüm' diyorsunuz. Bu kentsel dönüşüm değil, bu inşaat yapmaktır. Kentsel dönüşüm, çarpık yapıların olduğu yerleri yeniden inşa etmektir. Kentin dokusunu değiştirerek, asırlarca devam edecek bir planlamayı yapmak kentsel dönüşümdür. Büyükşehir Belediyesi, çalışmalarını bu minvalde uzlaşarak sürdürmektedir. Tapu sahibinin gayrimenkulünü gasp ederek değil” dedi.

Baraj havzası küçültülemez
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bazı siyasilerin seçim arefesinde Tahtalı Barajı Havzası'na yönelik bir takım vaatlerde bulunduğunu da hatırlatarak, kimsenin olmayacak vaatlerle seçmenleri etkileme çabası içine girmemesini istedi. Tahtalı Havzası'nın küçültülmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Başkan Kocaoğlu şunları kaydeti:  “15 yıl İzmir'de Buca Belediye Başkanlığı yapmış, şu anda da AKP'den milletvekili adayı olan arkadaşımız, Tahtalı havzasının küçültüleceğinden bahsediyor. 10-15 gün önce bir televizyon yayınında 'böyle bir gidiş var' demiştim. Şimdi getirilip önümüze kondu. Herkes bilir, hele 15 yıl belediye başkanlığı yapan bir arkadaşımız, sade vatandaştan daha iyi bilmelidir. Havzalar kot pantolon değildir, suya girince çeksin. Havzalar bilimsel çalışmalarla belirlenir. Eğer bir yağmur damlası gökten indiğinde baraj gölüne akıyorsa, orası baraj havzasıdır. Bunun dünyada,  Türkiye'de, DSİ'de, bakanlıkta hiç bir yerde başka bir izahı yoktur. O zaman başka bir şey var. Baraj havzası küçülmez ama ‘biz havzayı imara açabilir miyiz?’ hesap budur. Açılamayacağını, bunu söyleyen de biliyor. Mesleği mevkii, makamı ne olursa olsun herkes bilmek zorundadır. O zaman bu bölgedeki gayrimenkul sahibi vatandaşlarımıza seçim arefesinde içi boş, olmayacak vaatte bulunmaktır. Bunun başka bir anlamı yoktur. Eğer bir iş yapmak istiyorlarsa, önce ayaklarını yere basmaları gerekir. İkincisi, olacak duaya amin demeleri gerekir.”

Yıllardır Tahtalı havzasındaki vatandaşların yaşadığı sıkıntıları aşmak için proje ürettiklerini hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, bölgedeki tarım arazilerine Tahtalı baraj suyundan damla sulama sistemi kurmak için yaptıkları tüm başvuruların DSİ tarafın geri çevrildiğini de söyledi.

“Oy verirseniz çözeriz” eleştirisi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Efemçukuru'nda altın madeni sahasının genişletilmesi sonucu bölgedeki kuyulara ağır metallerin sızdığını dile getirerek çözüm isteyen vatandaşlara bir aday tarafından "Oy verirseniz çözeriz" şeklinde yanıt verilmesini de eleştirerek, "Böyle şey olmaz" dedi.

Büyükşehir'e destek teşekkürü
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, toplam 11.3 milyon TL'ye mal olan yeni hizmet binasının maliyetinin yüzde 85'ini Büyükşehir Belediyesi'nin karşıladığını ve proje için toplam 8,5 milyon TL destek verdiğini dile getirdi. Yeni hizmet binasında belediye birimlerinin tek çatı altında hizmet vereceğini söyleyen Selvitopu, hem çalışanların hem de ilçedeki vatandaşların çok daha rahat bir ortama kavuştuğunu belirtti. Selvitopu, “Amacımız Karabağlar’da yaşayan vatandaşlarımıza sağlıklı ve rahat bir ortamda hizmet vermek, belediyemizden memnun ayrılmalarını sağlamak. Yeni hizmet binamızda tüm müdürlüklerimizle vatandaşlarımıza en iyi hizmeti vermeyi, onları yormadan mutlu etmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.

Birçok önemli projeyi hayata geçirdiklerini belirten Karabağlar Belediye Başkanı Selvitopu, Büyükşehir Belediyesi tarafından da Uzundere'deki kentsel dönüşüm çalışmalarının yakında başlayacağını söyledi.

Selvitopu, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na teşekkür ederek, "Büyükşehir Belediye Başkanımız her konuda bize gereken desteği veriyor. İlçemizdeki iki ayrı yolu düzenlemek için bize 2 milyon 600 bin TL destek sağladılar. Destekleri olmasaydı bu projeleri zor başarırdık" dedi

Karabağlar Kaymakamı Mehmet Sadık Tunç da, hizmet binasının ilçeye kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Gençlere özel sayı

Arşiv