DOST BELEDİYE KONAK’TAN İNSANA YATIRIM

  • 0
  • 1.035
Yazı Boyutu:

Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, iki yıllık görev süresinde gerçekleştirdiklerini ve hayata geçireceği planlarını Mövenpick Otel’de düzenlediği basın toplantısı ile tanıttı.

Farklı alanlarda geçtiğimiz bir yılda hayata geçirilen çalışmaları hakkında bilgi veren Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, resmi belediyecilik anlayışından ayrılarak kentte dostluk ağı kurduklarını belirterek sosyal belediyecilik anlayışını yaşama geçirdiklerini söyledi. Öncelikle memur ve işçilerle örnek toplu sözleşmeler yaparak iş barışını sağladığını hatırlatan Başkan Tartan, Konak Belediyesi’nde kendi döneminde memurlar ile toplu sözleşme masasına oturmaktan gurur duyduğunu söyledi. Göreve geldiği gün dost başkan olarak vatandaşlar ile sıcak ilişkiler içinde olacağını anlatan ve iki yıl içinde bu anlayışı yaşama geçirdiklerini dile getiren Başkan Tartan, “Kadın dostu, genç dostu, çocuk dostu, tarih dostu, çevre dostu, hayvan dostu, iyi gün kötü gün dostu, insan dostu, engelli dostu, esnaf dostu, kültür dostu, spor dostu ve sanat dostu kimlikleriyle vatandaşlara sınırsız hizmet götürdük” dedi.

Giysi bankasıyla on binlerce kişiye mutlu günlerinde şefkat eli uzattıklarını, sessiz ve sedasız kimsenin reklamını yapmadan, hatta komşularına bile duyurmadan yüz bin dar gelirli aileye erzak yardımı ulaştırdıklarını anlatan Tartan, İzmir Konak’ta vatandaşların sıcak ve dost belediye kavramıyla tanıştığını söyledi. Üniversite eğitimi için İzmir’e gelen gençlere de kucak açtıklarını hatırlatan Başkan Tartan, kurulan ağ ile gençlere ev eşyaları konusunda yardım eli uzattıklarını belirtti.

SAĞLIKTA SAYISIZ SEMİNER DÜZENLENDİ
Kentte sadece yol yapan, kaldırım döşeyen, asfalt atan ve park yapan anlayışın rutin bir şekilde yürüdüğünü vatandaşların sağlıklarıyla da ilgilendiklerinin altını çizen Başkan Tartan, “Semt merkezlerindeki sağlık taramalarının dışında geçen yıl başlattığımız ‘Sağlıkta Buluşma Günleri’ bir hayli ilgi gördü, katılım büyük oldu. ‘Kadın hastalıkları ve doğum kontrolü’, ‘Anne oluyorum’, ‘Meme ve rahim kanseri’, ‘Alternatif ve tamamlayıcı tıpta kanser tedavisi’, ‘Sağlıklı ve başarılı yaşlanma’, ‘Yaşlanma ve egzersiz’, ‘Deri hastalıkları’, ‘Saç dökülmesi,’Kaşıntı, alerji ve egzamalar’, ‘Cilt lekeleri ve güneşin zararları’, ‘Kozmetikte ne doğru ne yanlış’, ‘Sigaranın zararları’, ‘Okullarda hijyen eğitimi’, ‘Diyet ve AİDS’ gibi konularda bilinçlendirme ve bilgilendirme seminerleri düzenlendi. Ayrıca semt merkezlerinde, Konak Belediyesi önünde ve Alsancak Sevgi Yolu’nda KOAH ve nefes ölçümü, şeker, kolesterol, kalp ve tansiyon, yaşlılarda kemik ölçümü taramaları çeşitli tarihlerde tekrarlandı” dedi. Sağlık alanında İzmir Tabip Odası ile birlikte yürüttüğü çalışmalardan ötürü ödüllendirildiğini de hatırlatan Başkan Tartan, sağlık taramalarından on binlerce vatandaşın yararlandırıldığını söyledi.

Kentliyi butik müzecilik kavramıyla tanıştırdıklarını hatırlatan Başkan Tartan, ödüllü Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi'nin İzmir'e yurt içi ve yurt dışında prestij kazandırdığını belirterek, açılışın gerçekleştirildiği 18 ocak 2010 tarihinden bugüne kadar müzeyi yediden yetmişe 60 bin kişinin ziyaret ettiğini söyledi. Tartan, “Butik müze çalışmalarımız ‘karikatür, mask, kostüm ve kadın’ müzesiyle devam edecek. Bir kentteki müze ve özellikle de butik müze sayısı kentin önemli gelişmişlik göstergeleri arasında yer alıyor. Bu alandaki çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Dünyada 64 Kadın Müzesi var, Türkiye’de ilk Kadın Müzesi de İzmir’de olacak” diye konuştu.

70 BİN METRE KARE  YENİ ALAN YARATILDI
Bir yıl içinde düzenlenen tiyatro etkinliklerinde sanatseverlerin ücretsiz oyun izlediğini, oyunların okullarda öğrencilerin ayağına kadar götürüldüğünü ve bu rakamın da 250 bin kişiye ulaştığını belirten Tartan, artan nüfusun, gelişen yapılaşmanın önünü açmak ve kente nefes aldırmak amacıyla bir yıllık çalışmaların sonucunda kente 70 bin metre karelik yeni imar alanları kazandırıldığını söyledi.

Konak Belediyesi sınırları içinde bulunan Ballıkuyu, Güzelyalı, Gültepe gibi bölgelerde yapılan imar planı uygulamaları sonucu 70 bin metrekarelik alanın imara açıldığını belirten Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan bir yıl içinde 30 bin metrekarelik yol ve yeşil alan, 10 bin metrekarelik otopark alanı, 5 bin metrekarelik belediye hizmet alanı, 5 bin metrekarelik pazar alanı, 12 bin metrekarelik okul alanı ve bin metrekarelik de cami alanının sosyal donatı alanı olarak kamuya kazandırıldığını söyledi.  

Konak Belediye meclisinin oybirliği ile tarihi bir karara imza attığına değinen Başkan Tartan, İzmir Kent Merkezi”nin yeni planları onaylandığını söyledi. Alsancak Liman Arkası ve Salhane Bölgesi için hazırlanan 1/1000 ölçekli revizyon imar planı çalışmalarının zorlu bir dönemin ardından tamamlandığını dile getiren Tartan, “Yaklaşık 8 yıl önce planlanan İzmir Kent Merkezi projesi, açılan davalar nedeniyle bir türlü hayata geçirilememişti. Bayraklı Turan, Alsancak Liman Arkası ve Salhane Bölgeleri’ne ilişkin toplam 471 hektarlık alanın Konak Belediyesi sınırları içinde kalan 315 hektarlık kesimini içeren planlar Konak Belediye Meclisi’nde onaylandı. Kuzeyde Liman Caddesi ile Çınarlı Adliye’ye kadar sahil kesimi, batıda Alsancak Garı’yla noktalanan demiryolu, güneyde Yenişehir, doğuda ise Bornova sınırına kadar uzanan bölgede gerçekleştirilecek proje ile yeni bir yaşam merkezi oluşturulacak.  1/1000 ölçekli revizyon imar planına göre kentin kalbi konumundaki Alsancak Bölgesi’nde turizm, alışveriş, eğlence ve iş merkezleri ile kültür-sanat yapılarının yer alması planlanıyor. 315 hektar gibi çok büyük bir alanı kapsayan çok önemli bir çalışma. Konak Belediyesi’nin gerçekten fedakar son derece çalışkan personeli zaman zaman gecelere uzayan mesailerle bu çalışmayı tamamladılar” dedi.

TURİZME CİDDİ HİZMET SAĞLANDI
Tarihi imza ile yıllar içinde İzmir’in çehresinin değişeceğini vurgulayan Başkan Tartan, İzmir büyük yatırımlarla buluşmasını beklediklerini söyledi Tartan şöyle devam etti: “Sadece konut, ticari alan değil aynı zamanda turizme hizmet anlamında da çok ciddi katkılar olacak. Proje Konak Belediyesi olarak son derece sağlıklı, son derece insana değer veren, çevreyi kollayan, yatırımcının haklarını hiçbir zaman gasp etmediği değerlendirme anlayışıyla hareket eden bir çizgiyle tamamlandı. Yeni kent planı İzmir’e gerçekten çok ciddi katkılar sağlayacak, yatırımlar getirecek, yerli yabancı sermayenin ciddi bir katkısı olacak, liman çalışmalarının geliştirilmesi ile birlikte İzmir gerçekten entegre bir hizmet alanına kavuşmuş olacak. Bu bölgede İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin oluşturduğu fikir projesine yönelik imar planlarının süreci çok uzun bir zaman aldı, gerek mülk sahiplerinden gelen itirazlar, gerekse ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından gelen itirazlarla birçok değişiklik gördü. Sınırları olarak dersek hemen planın kuzeyinde Alsancak Limanı’yla sınırlanmış olan bölgede hem yük taşımacılığı hem yolcu taşımacılığı fonksiyonunu üstlenen Liman bölgesinin hemen güneyindeki alanın tamamı turizm, ticaret ve kültür alanı olarak planlanmış durumda. Bundan önceki planlarda yaşanan ve itiraza konu olan hususları bu planla bertaraf ettiğimize inanıyoruz. Aslında nerdeyse bir sit alanı olacak nitelikte depo alanlarının bulunduğu ama bu depoların niteliklerini dikkate alarak onları koruyacak ve Limanla bağdaşacak yeni fonksiyonları aynı alan içerisinde çözmek üzere yapılaşma koşulunun üzerinde uzun çalışmalarda bulunduk.”

 Bu alan içerisinde 59 tane tescilli yapı ve parsel, 2 tane korunması gereken kültür varlığı, 184 adette tescilli ağacın bulunduğunu, en önemlisi tarihi havagazı fabrikası ve elektrik fabrikası çevresi o şekilde planlandığını anlatan Tartan, “Uzun süreden beri bir kentsel kirlilik yaratan Elektrik İdaresi’ne ait tesisin de Vadeli İşlemler Borsası ve Konak Belediyesi işbirliğiyle hem bir anlamda bu VOB’un merkezi hem Konak Belediyesi kültürel, sanatsal etkinlikler merkezi haline dönüştürülmesi için Özelleştirme İdaresine başvuruda bulunduklarını söyledi.  Tartan Özelleştirme İdaresi’nden bu konuda değerlendirme yapılacağı şeklinde bir yazı geldiğini ve kentte ciddi bir kazanım olacağını ifade etti.                   

SEVGİ YOLU YENİ CAZİBE MERKEZİ  OLDU
Kentte yeni bir buluşma mekanı yarattıklarını yaklaşık 20 yıldır çivi bile çakılmayan Sevgi Yolu’na yapılan yatırımlar ile yeni bir çehre kazandırdıklarını söyleyen Başkan Tartan Sevgi Yolu’nda Nazım Hikmet, Attila İlhan, Louis Aragon ve Pablo Neruda gibi dünya şairlerinin şiirlerinin yer aldığını belirtti. Tartan ,” Sevgi Yolu’nda Gazi Osman Paşa Bulvarı girişinden başlayarak, Karaca Otel-sinema ve kafeteryaların önündeki kaldırım ve yol düzenlemeleri yapıldı. Işıklı taşlar döşendi ve yol doğal granitle kaplandı. Mevcut tuvaletler yenilendi. Proje esnafın ve bölgedeki vatandaşların önerileri doğrultusunda şekillendi. 20 yıl önce düzenlenen Sevgi Yolu'na kalıcı, çağdaş ve modern bir görünüm kazandırıldı. Sevgililer ve dostlar  için Saat Kulesi'ne alternatif bir buluşma noktası niteliğindeki heykeltıraş Ekin Arman tarafından yapılan sevmek zamanı isimli heykel yerleştirildi. Sevgi Yolu’nda kafeteryalar, takı, hediyelik eşya ve kitap stantları bölgeye canlılık ve kent ekonomisine önemli bir katkı sağlayacak. Kafeteryalar, takı ve kitap stantları bölgeye kültürel bir kimlik verecek” dedi.

OKULLARA 5 MİLYON  LİRA HARCANDI
Bugüne kadar okullara 5 milyon liranın üstünde katkı sağladıklarını da dile getiren Başkan Tartan, Milli Eğitim’in yapması gereken ama yetmediği noktalarda okulların yanında olduklarını ifade ederek, “En son Çınarlı Endüstri Meslek Lisesi’ne spor alanı kazandırdık. Engelli çocuklarımız için okullarına rampalar yaptırdık. Bazı okullara bilgisayar dersliği, kütüphane kazandırdık. İç- dış tadilatlarını yaptırdık” dedi.
Dr.Behçet Uz Çocuk Hastanesi’nin köşesine kadar devam eden yolun 33 yıldızla süslendiğini, bu yıldızlara 33 sanatçının adının verildiğine değinen Tartan, yıldız kenarlarının ışıklarla aydınlatıldığını anlattı. Sevgi Yolu’nda engellilerin de düşünüldüğünü ve onların rahat edeceği uygulamaların yaşama geçirildiğini belirten Tartan Sevgi Yolu’nda yapılan çalışmalar ile ilgili şu bilgileri verdi:  “Süs havuzları, banklar, ahşap zeminli kitap imza alanı, mini konser alanı ve 3 adet fayton büfe yer aldı. Turizm, danışma ve güvenlik ofisleri oluşturuldu. Satış ünitelerinin önüne ve çeşitli yerlere mebran gölgelikler yapıldı.   Tam anlamıyla Sevgi Yolu tepeden tırnağa yenilendi ve modern bir görünüme kavuştu. 33 kitap ve 54 el sanatları ve gümüş takı satıcılarına modern çalışma ortamı sağlandı. Havuz çevresinde, kafeterya ve dinlenme alanları yaratıldı. İzmir'e gelenlerin hatıra fotoğrafı çektireceği bir alan da yer alıyor.  Sevgi Yolu'nda mini konserler düzenlenecek, insanlar sadece alışveriş yapmak için değil buluşma ortamı yaratmak amacıyla da bir araya gelecekler. Sevgi Yolu’nda Dünya şairlerine de yer verdik.

Dünya şairleri olan Nazım Hikmet’in ‘Hoş geldin kadınım’ Attila İlhan’ın ‘Böyle bir Sevmek’ Louis Aragon’un Mutlu Aşk Yoktur ve Pablo Neruda’nın Matilde için sone isimli şiirleriyle Sevgi Yolu’na renk kattı. Sevgi Yolu’nda palmiye ağaçlarının gövdelerine yine çeşitli yazar ve sanatçıların kültür ve sanat üzerine söylenen sözleri yer aldı.”

SEVGİ EVLERİ KADINLARA KUCAK AÇIYOR
Sosyal belediyecilik anlayışının en önemli unsuru Konak Halk Üniversitesi ile 38 dalda 65 farklı branşta düzenlenen kurslarda 7’den 70’e tüm Konaklılara, okuma, yazma, istihdam ve kazanç sağlayan bir gelecek sunduklarına değinen Tartan, yaşamın her alanında kadınların yanında yer aldıklarını söyledi. Tartan, bu düşünce çerçevesinde Ayla Ökmen Kadın danışma merkezinin kapılarını kadınlara açtıklarını ve başvuruda bulunan kadınlara hukuk ve psikolojik danışmanlık hizmeti verdiklerini söyledi. Bunun yanında Konak Sevgi Evleri’nde de kadınların güçlerini birleştirdiğini, sorunlarını paylaştığını ve çözüm bulduğunu, ayrıca üretip kazandığını söyleyen Tartan, kadın futbol takımının da desteklenerek başarıdan başarıya koştuğunu birinci ligde şampiyonluk mücadelesi verdiğini hatırlattı.

Sosyal projeler içinde hemen her kesimden özellikle kadınlardan ve kadın derneklerinden çok büyük destek aldıkları Hayal et…”Gerçekleşsin kampanyası ile bin çocuğun hayalinin gerçeğe dönüştüğünü dile getiren Başkan Tartan, İzmirlilerin bu konuda bağışçı yanının ön plana çıktığını söyledi. Engelsiz bir yaşam için adım attıklarını ve bu kapsamda yüzlerce akülü sandalye ve işitme cihazı dağıttıklarını, görmeyenler için kitap okuma kampanyaları başlattıklarına değinen Tartan, kadın ve çocuklar için düzenlenen özel gezilerde yaşamlarına renk kattıklarını söyledi. Çanakkale, Pamukkale ile tarihi ve turistik bölgelere birçok gezinin yapıldığını, kadınların ve çocukların yazın deniz kamplarında tatillerini geçirdiklerini, kent içindeki geziler ile de doğum büyüdükleri şehri yakından tanıma fırsatı bulduklarını söyledi.

PETANK ŞAMPİYONASI İLE DÜNYA İZMİR’İ İZLEDİ
Kent turizmine önemli katkılar sağlayacak çalışmalara da değinen Başkan Tartan, kruvaziyer gemiler ile kente gelen turistlere bir yol haritası bulunması amacıyla yedi dilde broşür dağıttıklarını ve bunların üniversitelerde eğitim gören gönüllü rehberler aracılığı ile gerçekleştirdiklerini söyledi. Petank ile uluslararası boyutta gerçekleştirilen yarışma ile İzmir’in canlı yayınlar ile milyonlarca insan tarafından tanıtılmasına fırsat yaratıldığını anlatan Başkan Tartan, 2014 Avrupa Masterler Şampiyonası’nın İzmir’de yapılacak olmasının da kente önemli bir ekonomik katkı sağlayacağını dile getirdi.

Tartan, Konak Belediyesi bünyesinde yetişen sporcuların İzmir'in güzide takımlarında yerlerini aldıklarını ifade etti. Göztepe semtindeki Fuat Göztepe Parkı’nın yeniden düzenleneceğini ve parkta Göztepe'nin efsane kadrosuyla ilgili özel bir bölümün de yer alacağını söyledi.

Türkiye’nin standartlarını ileriye götürmenin sadece alt yapı ve benzeri çalışmalar ile değil, aynı zamanda, sosyal belediyecilik, katılımcılık ve paylaşımcılığın yer almasının önemine değinen Tartan şöyle devam etti:  “Biz geride bıraktığımız yaklaşık iki yıllık süreçte demokrasi kültürüne katkı anlamında bir şeyler sunmaya çalıştık. Bunun eksenine öncelikle temel yapı olarak insanı oturttuk. Yani Konak Belediyesi’nde her şey önce insan için her şey önce insana verilen değer çerçevesi içinde. Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren çocuklardan başlayarak en üst noktada değeri sunmaya çalıştık. Bütün hizmetlerimizde etkinliklerimizde örnekleri görülebilir. Kentin gelişimi için insanı temel merkez alan İzmir in artılarını, önceliklerini belirledik. Turizm kültür tarih, sanat ve sağlık. Bu artılarıyla İzmir‘in aslında bir yerlere daha kolay taşınabileceğini düşündük, planlaması içine girdik. Kadınıyla, yaşlısıyla, çocuğuyla çok ciddi bir şekilde bütün kesimlerle iletişim içinde bulunduk.”

ALTINPARK ÖNEMLİ BİR KAZI NOKTASI
Altınpark kazı alanında yürütülen çalışmalara da değinen Tartan,  “Tarihsel mirası değerlendirmek doğal olarak yerel yönetimlerin temel görevleri arasıda yer almaktadır. Altınpark kazı alanının; Foça bir tarafta, diğer tarafta ise Kadifekale’nin en önemli noktası olduğu saptanıyor. Bu alanda yine İzmir’in milattan sonraki döneme ait ilk kanalizasyon şebekesi ortaya çıkarıldı. Bugün hala tartışıyoruz; ama işte MS II. YY’da neredeyse bu konuda ilk çalışmalar burada yapılmış. Onun için çok değerli bir alan. İzmir’in müzelerindeki çok önemli buluntular buradan çıkarıldı ve müzede sergileniyor. Burada ciddi bir arkeopark yaratarak hem yerli ve yabancı turistlerin ilgisine sunacağız. Hem bölgenin gelişimine hiç kuşku yok ki katkı sağlayacağız. Hem de bu tarihi eserlerin çıktıkları yerlerde yani burada sergilenmesini sağlayacağız” dedi.     

Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan, geleceğin geri dönüşümde olduğunu ve çevre dostu bir belediye olarak Türkiye’de ilk adımı Kadıköy Belediyesi’nden sonra kendilerinin attığını söyledi. Tartan, “Meclisimin aldığı karar uyarınca Konak sınırları içersinde dünyaya zarar veren, doğada çözünmeyen naylon torbaların kullanımını yasakladık. Karara uyum çok hızla ilerledi ve büyük bir katılım sağlandı. Kampanyamızın ikinci aşamasında ise "Geleceğini Poşetle atma” sloganı ile bez torba kullanalım çağrısı yaptık. Çevreye verdiğimiz özenin bir göstergesi olarak ÇEVKO ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz atık geri dönüşüm çalışmalarında tonlarca atık pil ve atık yağ toplandı” dedi.        

VEFA BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ     
Konuşmasının sonunda 40 gündür belediye önünde eylem yapan temizlik işçilerine de değinen Başkan Tartan, göreve geldiği günden beri işçi ve emekçi dostu olmaya özen gösterdiğini ifade ederek, “Eylem yapan işçilerin sayısı 15-20 kadar. Ancak bunlar dışarıdan profesyonel eylemciler tarafından destekleniyor. Bu işçilerin belediye ile hiçbir ilgisi yok. İhale sonucu tanımadığım bir firma tarafından işe alınan kişiler bunlar. Benim bu işçileri belediye şirketine almak gibi bir imkanım yok. Yönetmelik gereği 12 Haziran 2012’ye kadar benim işçi alma ihtimalim yok. O zamana kadar beklemek zorundayız” dedi. Tartan şöyle devam etti: “Vefayı sözlüğümden hiç eksik etmedim. Vefayla bugüne kadar ayakta kaldım. En önemli gücüm vefa. Ama bu yapılanlar bir vefasızlık örneği. Burada aldıkları maaşları başka yerde çalışarak alamazlar. Onlara iş imkanı sunuldu ama onlar vefasızlık örneği sergiliyorlar.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Koltuğunu çocuklara devretti

Çocuk başkanı park ve barınak istedi!

Minik başkanlar projelerini açıkladı

Yarımada Kadar Güzel Bayram!

Foça'da 23 Nisan coşkusu

Başkan Tugay Ege Ordusu Komutanı Yeni’yi ziyaret etti

Arşiv