Dr. Aksu “Her 4 kişiden 1’inde panik atak görülme ihtimali var”

Psikiyatrist Dr. Aksu “Her 4 kişiden 1’inde panik atak görülme ihtimalinin olduğunu, panik bozukluğun kadınlarda, erkeklere göre 3 kat daha sık görüldüğünü” söyledi.

  • 0
  • 448
Dr. Aksu “Her 4 kişiden 1’inde panik atak görülme ihtimali var”
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Psikiyatrist Dr. Aksu “Her 4 kişiden 1’inde panik atak görülme ihtimalinin olduğunu, panik bozukluğun kadınlarda, erkeklere göre 3 kat daha sık görüldüğünü” söyledi.

 Karşıyaka Belediyesi’nin sağlık ile ilgili halkı bilgilendirme konferanslar dizisinde Medicalpark İzmir Hastanesi işbirliği ile “Panik atak” konferansında psikiyatri doktoru Haluk Aksu çarpıcı bilgiler verdi.

Karşıyaka Belediyesi konferans salonunda Karşıyakalıların yoğun katılım sağladığı, yer bulamayanların ayakta dinlediği konferans büyük ilgi gördü.

Panik atak ile panik bozukluğun ayrı hastalıklar olduğunu belirten Dr. Aksu, panik atak beklenmedik bir anda herhangi bir yerde ortaya çıkan yoğun kaygı, bunaltı ile kendini gösteren bir nöbet olduğunu, genelde 10-15 dakikada zirveye ulaştığını, bir saat içinde genelde etkisinin ortadan kaybolduğunu ama ciddi vakalarda 1 ya da 2 gün etkisinin sürebileceğini söyledi.
Dr. Aksu, Panik atağın en yaygın belirtilerinin çarpıntı, göğüste ağrı, sol kolda uyuşma olduğunu, kişileri kalp krizi geçirdikleri hissine kaptırabildiğine dikkat çekti.

Her 4 kişiden 1’inde panik atak görülme ihtimalinin var olduğunu sözlerine ekleyen Dr. Aksu şunları söyledi. “Panik bozukluk kadınlarda erkeklere göre 3 kat daha sık görülüyor. Yaşam boyu panik bozukluğun yaygınlığı yüzde 2 ya da 3. En küçük hastam 9 yaşında. Genelde 20 ve 30lu yaşlar hastalığın en fazla arttığı yaş aralığıdır. Kişi panik atak yaşadıktan sonra, tekrardan atak yaşar mıyım kaygı yaşıyorsa panik bozukluktur.

Terapide en çok kullandığımız yöntemlerden biri Bilişsel Davranışçı Terapidir. Mükemmeliyetçilerde, içine atan kişilerde panik atak ve bozukluk görülme ihtimali artıyor, Hastaların %40’ı tamamen iyileşebiliyor. Diğer %40 belirtiler çok çok azalıyor. %20 belirtiler inişli çıkışlı şekilde devam ediyor. Tedavi yöntemlerinde panik ile ilgili 2 temel yöntem var. İlaç ile ilgili yöntem, Psikoterapi.”

Hekime danışmadan bitkisel çözümlerin tehlikeli olabildiğini de vurgulayan Dr. Aksu “Bitkilerden faydalanılacaksa hekime danışmak gerekir. Melisa, papatya, rezene, kediotu, lavanta kaygı giderici olarak kullanılabiliyor. Ancak hafif vakaların üzerindeki vakalarda genelde işe yaramaz...” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv