Dünya Liderliğini Hedef Gösterdi

  • 0
  • 1.289
Yazı Boyutu:

Türkiye’nin su ürünleri ihracatında ortalama ihraç fiyatının 6 USD/Kg olduğunu kaydeden Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türk su ürünleri sektörüne ortalama ihraç fiyatı 8 USD/Kg olan Singapur ve ABD’yi hedef gösterdi.
Brüksel’de, düzenlenen dünyanın en büyük su ürünleri fuarına Su Ürünleri Tanıtım Grubu’nu daveti üzerine katılan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, STG standında şerefine hazırlanan tuzda balığı çekiç ve bıçak ile kırdı. Tuzda balığın tadına bakan Çağlayan daha sonra katılımcılara Türk levreği, çipurası ve alabalığı ikram etti.
 
Türk su ürünleri sektörü, su ürünleri sektöründe dünyanın en büyük fuarı olan ve bu yıl 21. kez düzenlenen, Brüksel Su Ürünleri Fuarı'nda göz kamaştırdı. Türk su ürünlerinin tanıtımı amacıyla 2013 yılında 13 fuarda tanıtım atağına kalkan Su Ürünleri Tanıtım Grubu, 2013 yılının ilk çeyreğinde Amerika Birleşik Devletleri, Bulgaristan, Sırbistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen gıda fuarlarından sonra Brüksel’de, ESE/European Seafood Exposition-Avrupa Su Ürünleri Fuarı’nda 5 bin ziyaretçiye Türk balığı tattırdı. STG’nin şovuna Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan eşlik etti.
Türk firmalarına destek vermek ve bakanlık olarak yanlarında olduklarını göstermek için Brüksel'e geldiğini ifade eden Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, fuara Türkiye'nin 9. kez katıldığını belirtti.
 
Türkiye’den 15 firmanın katıldığı fuarda; Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG) Türkiye’den getirdiği Dalaman Hilton Aşçısı Özkan Koç ve Hilton’dan emekli Hüseyin Gelmez’in sunumuyla Türk levreğini, çipurasını ve alabalığını Avrupalı ithalatçılara yedirdi. Türk aşçıların pişirdiği balıkların bir kısmını Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ziyaretçilere ikram etti.
5 bin porsiyon balığın katılımcılara ikramıyla büyük bir reklamının amaçlandığını söyleyen Çağlayan, dünya su ürünleri ihracat hacminin 120 milyar dolar olduğunu kaydetti. Çağlayan, "Bunun içinde bizimki 546 milyon dolar. 2002'de ihracatımız 123 milyon dolardı. Daha gitmemiz gereken çok mesafe var" dedi.
 
SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜNDE HEDEF ABD VE SİNGAPUR’U GEÇMEK
Türk su ürünleri sektöründe hizmet veren yatırımcılara Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu'ndan (DFİF) destek vereceklerini açıklayan Çağlayan yakın bir zamanda sektörün bu destekten faydalanacağını ifade etti.  Çağlayan sözlerini şöyle sürdürdü: “Artık bizim yürüyüşümüzü değiştirecek bir yeni yola girdik ihracat sisteminde. 1.58 dolarlık ortalama ihracat fiyatıyla 2023'ü, 500 milyar doları bu tempo ile yakalayamayız. Hem yeni bir güzergah hem de koşarak gitmemiz, ortalama fiyatımızı arttırmamız gerekiyor. Yani inovasyonu olmazsa olmaz hale getirmemiz gerekiyor. Su ürünlerinde dünyanın ihracat kilogram fiyatı 4 dolardır. Bizim 6 dolar. Ancak ABD ve Singapur'da ise dünya ortalamasının iki katı yaklaşık 8 dolar. Bizim ABD ve Singapur'u geçecek ihracat sistemine geçmemiz gerekiyor.”
 
ÇÖZÜM SÜRECİNİN ARDINDAN TÜRKİYE KANATLANIP UÇACAK
İnovasyonun önemini “55 yaşında kirazlı hamsi yiyeceğim hiç aklıma gelmezdi” sözleriyle vurgulayan Zafer Çağlayan bazı yatırımcıların çözüm sürecine verdiği desteği şöyle anlattı: “Doğu'da Tunceli, Elazığ ve Malatya'da alabalık yetiştirilip 18 ülkeye ihracat yapan ihracatçılarımız var. İşin en güzel tarafı, yatırım yapan Ispartalı bir kardeşimiz. Batıdan bir kardeşimiz, Türkiye'nin doğusuna giderek yatırım yapıyor, önemli bir yatırım, istihdam ve döviz kazandırıyor. İşte bu çözüm sürecinde, bizim teşvik sistemimiz de bir kardeşlik havası yarattı. Bakın bir batılının doğuya yaptığı bu yatırımlar çözüm sürecini inşallah hızlandıracak, kolaylaştıracak. Bu anlamda bilhassa Doğu ve Güneydoğu'ya yapılan yatırımlarla, çözüm süreciyle inşallah Türkiye kanatlanıp uçacak. İnşallah çözüm sürecini gerçekleştireceğiz. Bugün dünyada son derece saygın bir yere gelmiş olan Türkiye'yi tutabilene aşk olsun.”
 
BAKAN ÇAĞLAYAN’A “TUZDA BALIK”  
Bakan Çağlayan konuşmasının ardından Brüksel Su Ürünleri Fuarı’nın Türkiye Milli Katılım Organizasyonu’nu gerçekleştiren İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan ve Su Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Melih İşliel eşliğinde, fuara katılan 15 Türk firmasının stantlarını ziyaret ederek yetkililere plaket verdi.
Son olarak Su Ürünleri Tanıtım Grubu'nun standına gelen Çağlayan, aşçılar Özkan Koç ve Hüseyin Gelmez’in hazırladığı tuzda balığı çekiç ve bıçak yardımıyla kırdı. Tuzda balığın tadına bakan Çağlayan daha sonra katılımcılara burada hazırlanan balıklardan ikram etti.

AVRUPA EN BÜYÜK PAZAR
Su Ürünleri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Melih İşliel, Brüksel Su Ürünleri Fuarı’na Türk su ürünleri sektörünün büyük ilgi gösterdiğini, sektörün büyük oyuncusu 15 Türk firmasının fuara katıldığını , fuarda en büyük ilgi gören pavyonlardan birisinin de Türkiye pavyonu olduğunu, Türkiye’ye yeni ticari bağlantılarla dönmeyi amaçladıklarını kaydetti.
Dünya’da en hızlı büyüyen gıda sektörü olan kültür balıkçılığı sektöründe Türkiye’nın parlayan yıldız konumuna geldiğini anlatan İşliel, “Sürdürülebilir üretim potansiyeli, entegrasyonunu tamamlamış dünya standartlarındaki üretim ve işleme tesisleri artık AB pazarında ülkemize büyük bir ayrıcalık getiriyor. Türkiye’nin taze balık pazarında ulaşabildiği coğrafyayı zenginleştirmek amacıyla, işlenmiş, dondurulmuş ürünler ile tüm dünyayı pazar olarak görüyoruz. Türkiye’de su ürünleri işleme tesisleri bu amaç doğrultusunda son yıllarda büyük gelişim gösterdi. Türk su ürünleri firmaları dondurulmuş levrek, çipura ve alabalık üretiminde büyük mesafe kat etti. Bugün tüm dünyaya dondurulmuş su ürünleri sunar konuma geldik. Taze ürünlerimizle özellikle Rusya pazarında yakaladığımız başarı sayesinde Ukrayna, Belarus ve Doğu Avrupa ülkeleri de Türk su ürünleri sektörünün hedef pazarları arasına girdi. 2012 yılında 467 milyon dolar ihracat yapan sektörümüz, 2013 yılında 550 milyon dolar, 2023 yılında ise 1.2 milyar dolar ihracat hedefliyor” şeklinde konuştu.
 
AVRUPA’NIN İKİNCİ BÜYÜK TEDARİKÇİSİ TÜRKİYE
Yunanistan’daki ekonomik kriz sonrasında Avrupa Birliği’nde en büyük ikinci tedarikçi konuma yükseldiklerini kaydeden Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan ise; “Türk Su Ürünleri Sektörü altın çağını yaşıyor. Avrupa’da tüketilen 4 çipura ve levrekten birisi Türkiye’den gidiyor. 2013 yılının ilk çeyreğinde yüzde 9’luk ihracat artışı ile 140 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. İhracatımızda Avrupa Birliği ülkeleri büyük dilimi oluşturuyor.” diye konuştu.
Türkiye’nin Su Ürünleri Sektörü’nde son yıllarda yakaladığı büyük başarının tüm dünyada yakından takip edildiğini vurgulayan Kızıltan, Türk firmalarına yabancı firmalardan çok sayıda ortaklık teklifleri geldiğini sözlerine ekledi.
Brüksel Su Ürünleri Fuarı’nın Türkiye Milli Katılım Organizasyonu’nu gerçekleştiren İstanbul İhracatçı Birlikleri ve Su Ürünleri Tanıtım Grubu, fuarın ilk günü birlikte düzenledikleri kokteylde Türk firmaları ile Türk firmalarından su ürünleri ithal eden alıcıları bir araya getirdi. Kokteyle, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, .. katıldı.
 
Brüksel Su Ürünleri Fuarı’na Türkiye’den, “Abalıoğlu Su Ürünleri ve Yem Sanayi Ticaret Ltd. Şti., Agromey Gıda ve Yem San. Tic. A.Ş., AKUVATUR SU ÜRÜNLERİ SAN. VE TİC. A.Ş., ALİMA SU ÜRÜNLERİ VE GIDA SANAYİ TİC.  A.Ş., Antalya Balık A.Ş., BAĞCI BALIK GIDA VE ÜRETİMİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş., BAL-Pİ Gıda Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti., ÇAMLI YEM BESİCİLİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş., DARDANEL ÖNENTAŞ GIDA SAN.A.Ş., PENTA SU ÜRÜNLERİ ÜRETİM SANAYİ VE TİC. A.Ş., Group Sagun  (Kemal Balıkçılık İhr. Ltd. Şti. ), Kılıç Deniz Ürünleri  A.Ş., Kopuzmar Su Ürünleri San. Ve Dış Ticaret A.Ş., Sastaş Samsun Soğutma Tesisleri A.Ş. katıldı.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Arşiv