Dünya'ya İzmir'den Açıldılar...

  • 0
  • 882
Yazı Boyutu:

İzmir’inyetiştirdiği Türkiye’nin en iyi denizcilerinden Sibel Karasu ve ÖzkanGülkaynak, Yaşar Üniversitesi Denizcilik Topluluğu’nun konuğu oldu. Daha öncehiçbir Türk’ün gitmediği dünya denizlerinden geçerek Türk denizcilik tarihineisimlerini yazdıran ikili söyleşide önemli mesajlar verdiler. Yol arkadaşıOsman Atasoy’la birlikte Antarktika’ya Türk bayrağını diken ilk Türk denizciolan Sibel Karasu, 2048 yılına dek zengin doğal gaz ve petrol kaynaklarının işletilmesineilişkin alınacak kararlarda Türkiye’nin de söz sahibi olması için bu kıtada mutlakabilimsel bir üssümüzün olması gerektiğini vurguladı.      

HAYALLER AĞIR BASTI
YaşarÜniversitesi Deniz ve Liman İşletmeciliği Programı ile Marina İşletme Programıöğrencileri tarafından kurulan Denizcilik Topluluğu’nun düzenlediği DenizcilikHaftası’na İzmirli denizciler Sibel Karasu ve Özkan Gülkaynak katıldı. Söyleşide,2008 yılında yelkenci Osman Atasoy ile birlikte 14 metrelik ‘Uzaklar 2’teknesiyle denizcilerin Everest’i sayılan Horn Burnu’nu aşma hayaliyle yolaçıktıklarını ancak daha da zoru başararak Antarktika’ya ulaştıklarını belirtenSibel Karasu zorlu geçen 4 yıllık deniz yolculuğunu ve gelecek hayallerinigençlerle paylaştı. Osman Atasoy’la birlikte Antarktika’ya Türk bayrağını dikenilk Türk denizciler olarak tarihe geçen Sibel Karasu, “Herkes bu zorluyolculuğa nasıl karar verdiğimi merak ediyor. Hayallerim ağır bastı ve yolaçıkmaya karar verdim diyebilirim. Karar vermek karaya ulaşmaktan daha zor. Amasiz de hayallerinizin peşinden gitmekten korkmayın”

 ANTARKTİKA’DA TÜRKİYE DE SÖZ SAHİBİ OLMALI         
GüneyKutbu’nda yeryüzünün en soğuk yeri olarak bilinen Antarktika’da tam 1 buçuk ayzaman geçirdiklerini belirten dalış eğitmeni  Karasu önemli bir uyarıda da bulundu. Karasu,“42 ayda 22 bin deniz mili yol kat ettik. En zor anlarımız Horn Burnu’ndangeçerken yaşadık. O zaman kendimi Tanrı’yla baş başa hissettim. Antarktika’daise 1 buçuk ayımız geçti. Gerçekten muhteşem bir yer. Saf, temiz, el değmemişve kimseye ait olmayan bir yer… Ancak pek çok ülkenin bu eşsiz kıtada bilimselaraştırmalar yaptığını gördük. Burada Türkiye’nin de mutlaka bir bilimsel üssüolmalı. Biz Türk Bayrağı’nı diktik ve burada bir Türk üssünün olması içingirişimlerde bulunduk. Küçücük bir tekne buraya gelmeyi başardı bir Türk üssüneden olmasın. İleride söz sahibi olabilmemiz için bir an önce bir üssümüzünolması şart” dedi.

4 yıllık deniz deneyimini bir kitaptatoplayacağını belirten Karasu şimdiki en büyük hedefinin ise Kuzey Kutbu’na gidebilmekolduğunu söyledi.  

DENİZLER BANA ÇOK ŞEY ÖĞRETTİ 
2006-2009yılları arası kendi imkanlarıyla inşa ettiği ‘Kayıtsız 3’ isimli ahşap yelkenliile hiçbir elektronik seyir aygıtı kullanmadan dünyayı dolaşan Özkan Gülkaynakise söyleşinin ikinci konuğu olarak katıldı. Dünya çevresindeki 3 yıllıkanılarını “Özgürlük Hattının Batısına” ismini verdiği kitapta toplayan ÖzkanGülkaynak, “Denizler, insanlara karadaki düzeni anlatabilmek için çok büyükfırsatlar sunuyor. Yolculuğum esnasında Atlas Okyanusu’nda  tamamen tek başına kalarak karadaki tümetkilerden arındım. Karadaki insanların yarattığı düzensizlikleri ve hatalarıdaha iyi anladım. Çocukluğumuzdan beri bize öğretilen üretimin erdemidenizdeyken anlamsız geldi.  Bozmadanüretmenin marifet olduğunu, gerekirse üretmemenin daha büyük erdem ve başarıolduğunu denizdeyken öğrendim” dedi.  
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmir Aşkına kostüm şampiyonu

Festivalde muhteşem final

Başkan Tugay'dan İzmir Valisi Elban'a ziyaret

Aytaç Sefiloğlu anıldı

Bayraklı’da 23 Nisan coşkusu

Sendromlu kardeşlerin helikopteri için seferber oldu

Arşiv