Dünyayı restore etmek hepimizin elinde

Dünya Çevre günü nedeniyle İzmir Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu adına Başkan H. Gökhan Özdemir bir basın açıklaması yaptı.

  • 0
  • 278
Dünyayı restore etmek hepimizin elinde
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Dünya Çevre günü nedeniyle İzmir Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu adına Başkan H. Gökhan Özdemir bir basın açıklaması yaptı. 

Özdemir'in yaptığı açıklama şöyle:
Dünya üzerindeki fevkalade dengeyi anlamak, anlamlandırmak ve sahip çıkmak için yetersiz kalan insanlar yüzünden insanlık ve dünyamızın geleceği hep tehdit altında.
Dünya Çevre Gününde uzmanlar bir kez daha anımsatıyor: "Zamanı geriye çeviremeyiz ama artık doğayla barış içinde yaşamayı öğrenebiliriz"
Bu yıl dünyanın restorasyonu için harekete geçmek gerektiği vurgulanıyor.
Ancak "restorasyon" denildiğinde, var olanı yenilerken canımızın istediğini, aklımıza eseni, cebimize gireni değil dünyada sürdürülebilir yaşamı sağlayacak düzenlemeleri anlamamız gerekiyor.
Dünyayı yeniden restore etmekten kasıt; şimdiye kadar hakkımız ve haddimiz olmadığı halde doğaya ve tüm yaşamlara yaptığımız, yanlış müdahaleleri çok geç olmadan düzeltmek.
Çevre kirliliğinin boyutları geri dönüşümsüz bir hâl almadan engellemek, doğanın ve doğadaki canlıların yok oluşuna neden olacak faaliyetleri durdurmak dünya için restorasyonun ilk adımları olacaktır.
Restorasyon; eski bir yapıda bozulmuş, yıkılmış olan yerleri aslını bozmayacak biçimde onarmak demektir.
           Restorasyon mevcut karasal yapıda orman, sulak alan, göl, nehir gibi ekosistemin doğal parçalarındaki kayıpları gidermek olarak tanımlanmaktadır. Restorasyon; "Burası sulak alan ama o zaman imara açamıyoruz dolduralım toprakla, yoksa insanlar nerede yaşayacak?" projeleri üretmek yerine sulak alanları koruyarak ekosisteme sahip çıkarak zenginleşen kentsel yapılarda, imara uygun alanları planlı şekillendirmek demektir. Sulak alanlardaki yaşamların varlığının insan hayatı için uzun vadede daha önemli olduğunu bilmek demektir. Arılar yok olursa gıdaya dair geleceğimizin dara gireceğinin farkında olmak demektir. Deniz kirliliğini çözmek için tüm sektörlerin sorumluluk alması restorasyon için atılan adım demektir. Restorasyon insan eliyle her şeyin yapılabilir olması demek değildir. Restorasyon denizlerin doğal ekosistemini bozacak projeler üretmek ve bunun mevcut ekosistemdeki dengeyi yok sayması hiç değildir.

Dünya için restorasyon; İnşaat sektörünün de, sanayicinin de, madencinin de doğaya doğal müdahalelerle insanlığa hizmet etmesinin mümkün olduğunu görebilmek ve buna çabalamak demektir.
Dünyayı iyileştirebilmek için biz Veteriner Hekimler nasıl "Tek Sağlık" diyor, bu çatı altında başta sağlıkçıların birleşmesini öneriyorsak, çevrenin korunması ve dünyanın restorasyonu için de "Tek Sağlık" kavramının tüm meslek gruplarınca anlaşılması gerektiğini hatırlatmak istiyoruz.

Dünyanın geleceğinin kendi varlığından çok daha kıymetli olduğunun farkında olan tüm sektör çalışanlarını "Dünya Çevre Günü"nde düşünmeye davet ediyoruz.
 
H. Gökhan ÖZDEMİR
Başkan
İzmir Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu adına                                 
 
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya ailesinin acı günü

İlk tadıma tam not

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Konak’ın parklarında 23 Nisan coşkusu

Spor Salonu İçin Koştular

Hasta çocuklar unutulmadı

Arşiv