Dürüst girişimci, kurallara uyan işletmeler ne zaman hak ettiği şekilde ödüllendirilecek

  • 0
  • 479
Yazı Boyutu:

Cumhuriyet tarihinin engeniş kapsamlı mali affının 2011 yılında çıkarıldığını belirten Ege BölgesiSanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, henüz 3 yıl geçmişkenyeniden bir af gündeme getirilmesi ve hazırlanan kanun taslağının Meclis'esunulmasını değerlendirdi. Yorgancılar, “Çıkarılan aflarla vergisini, sigortaprimini ve diğer kamu yükümlülüklerini zamanında ve tam olarak ödeyengirişimciler kendilerini oldukça kötü,  hissediyorlar. Bu düzenlemelerle vergi adaletive genel olarak hakkaniyet anlayışı zedelenmektedir” dedi.

Yapılan bu tür uygulamaların,dürüst çalışanların dışında tersini yapanları ödüllendiren düzenlemeler olarak sosyolojikve ekonomik boyutta yarattığı tahribatı açık bir şekilde ortaya koyduğunu ifadeeden Yorgancılar, toplumların ve ekonominin kurallarla değil, istisna ileyönetildiği durumlarda sürdürülebilirlik ve iç huzurun sağlanmasının, adaletduygusunun korunması güçlüğüne dikkat çekti. Yorgancılar, “Her defasında bu kezson denilerek açıklanan mali aflar, adeta "sondan bir önceki"nedönüşmüş durumdadır. Ayrıca düzgün, dürüst ve kurallara uygun çalışmak isecezalandırılıyormuş hissini yaşatmaktadır. Yine haksız rekabetin önleyicisiolması gereken devletimiz bu konuda düzenli ödeyenleri de ödüllendirmelidir" diye konuştu.

Kurallara uyum teşvik edilmeli
Kurallara uymamanın, kamuyükümlülüklerinden kaçınmanın teşvik edilir hale getirilen bir ülkede gerçekteşvikin yıllardır bu tür yasal düzenlemelerle haksız rekabete uğrayan düzgünve dürüst  girişimci ve işlemelere verilmesigerektiğini söyleyen Yorgancılar daha önce bu tür aflardan en az iki kezyararlanmış olanların yeni düzenlemeden yararlandırılmaması gerektiğinibelirterek, adalet duygusunun korunarak kamusal ödemelerini tam ve düzenliolarak ödeyenlere "nitelikli girişimci teşviki" verilmesini önerdi.Yorgancılar şöyle devam etti, “Bu çerçevede, vergisini düzenli ve zamanındaödeyen işletmelerin vergi matrahına en az yüzde 5 oranında güvenilirlik vedürüstlük muafiyeti anlamına gelecek "Kamusal duyarlılığı yüksekişletme-girişimci teşviki (K Grubu işletme)" sağlanmalıdır. SGKprimlerini, düzenli ve tam olarak ödeyen işletmelere belli bir oranda "KGrubu işletme indirimi" sağlanmalıdır.  Diğer kamusal yükümlülüklerin ifasındaherhangi bir eksik/yanlış ödeme yapmayan, gecikmesi bulunmayan işletmelereilgili kamu yükümlülüklerin tümünde en az yüzde 5 oranında "K grubuişletme indirimi" sağlanmalıdır. Ayrıca tüm kamusal yükümlülüklerinidüzenli ve tam olarak yerine getiren işletmelere yatırım teşvikuygulamalarında; örneğin enerji, kredi faizi, arazi tesisi, gümrük indirimigibi olası tüm alanlarda ilave "K grubu işletme teşviki"getirilmelidir.”

Zorunlu hale geldi
Yorgancılar, bu teşvik edicidüzenlemeler hayata geçirildiği takdirde zedelenen adalet duygusunun yenidengüçlendirilmesinin yanı sıra özendirici imkanlardan faydalanmak isteyen işletmeleridaha dikkatli olmaya yönelterek mali afları ve af beklentilerini anlamlıolmaktan çıkaracağını vurguladı. Yorgancılar, “”Çalışkan, dürüst, adil vehuzurlu bir toplum, istikrarlı ve gelişen bir ekonomi için bu düzenlemeler artıkzorunlu hale gelmiştir” dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sun Tekstil’e Platin Ödül

Yeşil Hidrojen'in kamuda tek adresi olmalı

İspanya'ya WindEurope çıkarması

Marka başvurularının yüzde 7’si İzmir’den

Meyve suyu sektörü 2028 yılı için 1 milyar dolar ihracat hedefine kilitlendi

Batı Anadolu Serbest Bölgesi kapılarını açtı

Arşiv