Düşün artık yakamızdan

Torbalı OSB’de bir yıl önce kurşun ve akü geri dönüşüm tesisi başvurusu köylülerin eylemi sonucu rafa kalkmıştı. Konunun tekrar gündeme gelmesi üzerine harekete geçen köy muhtarı TTO Başkanı Olgun’dan destek istedi. Muhtarları dinleyen Olgun’dan zehir zemberek açıklamalar: Aklımızla alay ediyorlar, bu sefer şirket değiştirip kayınpederi üzerinden başvuru yapıyor, düşün artık yakamızdan.

  • 0
  • 439
Düşün artık yakamızdan
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Torbalı OSB’de bir yıl önce kurşun ve akü geri dönüşüm tesisi başvurusu köylülerin eylemi sonucu rafa kalkmıştı. Konunun tekrar gündeme gelmesi üzerine harekete geçen köy muhtarı TTO Başkanı Olgun’dan destek istedi. Muhtarları dinleyen Olgun’dan zehir zemberek açıklamalar: Aklımızla alay ediyorlar, bu sefer şirket değiştirip kayınpederi üzerinden başvuru yapıyor, düşün artık yakamızdan.
 
Geçtiğimiz yıl Torbalı Organize Sanayi Bölgesi’ne (OSB) akü geri dönüşüm ve kurşun işleme tesisi kurma başvurusu bölgedeki köylülerin eylemi sonucu rafa kalkmıştı. Torbalı OSB’ye kurşun tesisi kurulması ile ilgili tekrar başvurular gündeme gelince çevredeki köy muhtarları harekete geçti. Ahmetli Köyü Muhtarı Hasan Kaplan, Özbey Muhtarı Şemsettin Kanza, Yeniköy Muhtarı Bülent Ege, Kaplancık Muhtarı Turan Aykır dün Torbalı Ticaret Odası (TTO) Başkanı Abdulvahap Olgun ile bir araya geldiler. Toplantıya TTO Başkan Yardımcısı ve Torbalı OSB Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Karatoklu, Meclis Üyesi-Çevre Mühendisi Demet Aslan da katıldı. Torbalı OSB’de çevreye, doğaya ve toprağa zarar verecek yatırıma karşı olduklarını ifade eden muhtarlar TTO Başkanı Olgun’dan destek istediler.

AKLIMIZ İLE ALAY EDİYORLAR
Çevreye zarar verecek tesislere karşı olduklarını ve bu konuda geçmişten bugüne çok sayıda teşebbüsü engellediklerini ifade eden Olgun, Büyükşehir Belediyesi’nin Taşkesik Köyüne kurmayı planladığı Çöp Atık Tesisine karşı verdikleri mücadeleyi hatırlattı. Olgun “Sizin karşı duruşunuz ile OSB yönetimi bir yıl önce firmaya izin vermedi. Ama firma; Torbalıların aklı ile alay edercesine şimdi de şirket değiştirip kayınpederinin firması üzerinden yeni bir başvuru yapmış görünüyor. Torbalı’yı değneksiz köy mü zannettiniz? Gaziemir’den Türkiye’ye zehir saçan firmanın sabıkası ortadayken Torbalı’ya kurşun fabrikası kurdular. Kanunları ve kurumları arkadan dolanarak ilçenin bağrına saplana hançerin acısı hala tazeyken şimdi de Ahmetli, Yeniköy, Özbey ve Metropolis’i zehirlemek istiyorlar” şeklinde sert tepki gösterdi.

KANUNU ARKADAN DOLANIYORLAR
Yeni başvuru yapan firmanın Torbalı Uyuzdere Mevkii’ndeki dağı taşı gece gündüz yok ettiğini ifade eden Olgun “Düşün yakamızdan artık. Kurumları ve kanunu arkadan dolanarak bugünlere geldiniz şimdi de yılda bir kez sabrımızı zorlamayın. Torbalı Ticaret Odası olarak Torbalı OSB’de karar alınmaması için var gücümüz ile direneceğiz. Muhtarlar ve köylüler müsterih olsun” dedi. İlçedeki tüm yöneticilerin çevreye zarar verecek yatırımlara karşı olduğunu ifade eden Olgun “İlçenin en başından, Ahmetli’nin kahvehanesinden oturan köylü kardeşimize kadar çevreye zarar verecek hiçbir yatırımı kabul etmeyeceğimizi bildirmek istiyoruz. Bu arkadaşlarda Torbalı OSB’de aldıkları fabrika arazilerine ya doğru düzgün bir yatırım yapsınlar ya da kurşun yatırımı için başka bir ilçe bulsunlar” şeklinde sözlerini tamamladı.

KÖYLÜLER TEDİRGİN
Köy Muhtarları adına konuşan Ahmetli köyü Muhtarı Hasan Kaplan bölgenin tarım havzası olduğunu OSB’de kurulacak tesislerin tarıma ve çevreye zarar vermemesi gerektiğini ifade etti. Muhtar Kaplan şunları söyledi: “450 dönüm kızılçam ormanımız var. Ege Bölgesi’nin kışlık sebze ihyacının yüzde 70’i bölgemizde yetişiyor. 1500 arı kovanı var. Bölgemizde göçebe yörükler yaşıyor ve kuzu ile keçilerini bu bölgede otlatıyorlar. Böyle bir bölgede kurşun veya ağır metal işlenmesi katliamdır. OSB’ler kurulacak tesislerde yönetimler çevrede yaşayan insanlara ve tarıma zarar verecek yatırımlara izin vermemesi gerekiyor. Eğer böyle bir tesis kurulursa OSB’ye giden yolu kapatırız, köylü çok tedirgin. Gaziemir’deki Çernobil vakasını unutmadık. Buraya gelmek isteyen firma o firmanın kabuk değiştirmiş hali” şeklinde tepki gösterdi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv