EBSO’dan Bakan Zeybekci’ye ‘Teşvik’ raporu

  • 0
  • 970
EBSO’dan Bakan Zeybekci’ye ‘Teşvik’ raporu
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı EnderYorgancılar, 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için Türkiye’nin her yıl yüzde 6 veüzerinde sürdürülebilir büyüme oranına ulaşması gerektiğini dikkat çekti. Bubüyüme oranlarına ulaşmak için bir dizi önlem alınması gerektiğini belirtenYorgancılar, “24 Temmuz’da Odamızın davetiyle İzmir’e gelecek olan EkonomiBakanı Nihat Zeybekci’ye yeni teşvik mekanizması ile ilgili kapsamlı bir raporsunacağız” dedi.

 

Swissotel Büyük Efes Oteli’nde İzmir Kordon Rotary Toplantısı’nakonuk olan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 2023 hedeflerineulaşmak isteyen Türkiye’nin büyüme politikalarına odaklanması gerektiğinisöyledi.  Büyüme olmadan işsizlikkonusunu çözülemeyeceğini ifade eden Yorgancılar, “İtalya ile Çin arasında enbüyük üretim üssü olan Türkiye, bu avantajı değerlendiremiyor. Dünya Bankası,2014 Türkiye büyüme rakamını yüzde 2.4 olarak açıkladı. Bu büyüme oranı bizimiçin bitmek demektir. Zira, 700 bin öğrenci her yıl üniversitelerden mezunoluyor. Bu gençlere iş sağlayacak tek yer üretim merkezleri fabrikalardır.  Yüzde 2.4 büyüme ile bunu sağlamamız, hatta2023 hedeflerine ulaşmamız mümkün değil” dedi.

 

Enerji konusuna özel ilgi
Büyüme rakamlarının Avrupa Birliği ülkeleri ilekıyaslanmasının yanılgıya neden olduğunu kaydeden Yorgancılar, “AB ülkeleribizim rakibimiz değil. Bizim Brezilya, Çin, Hindistan Rusya gibi ülkelerlemukayese edilmemiz lazım. Orada ise sıkıntı var” diye konuştu. 2023 hedeflerineulaşmak için bugün itibariyle 160- 162 milyar dolarlık enerji yatırımının şartolduğunu vurgulayan Yorgancılar, “Nükleer santral dahil yeni enerjiyatırımlarının bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Şu an ki enerjiithalatımız 50 milyar dolar civarında. Bunun büyük bir kısmı doğalgaza bağlı.Hidroelektrik santral kapasitemiz belli, rüzgar enerjisi, güneş enerjisi,jeotermal gibi yenilebilir enerji kaynakları dahil tüm enerji yatırımları için,bu yatırımlarda kullanılacak makine ve ekipmanı da içine alacak bir teşvikmekanizması gerekiyor” diye konuştu.

 

Güneş rüzgar, jeotermal
Bu kapsamda EBSO’nun daveti ile 24 Temmuz’da İzmir’e gelecekolan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’ye sunulmak üzere kapsamla bir raporhazırladıkları bilgisini veren Yorgancılar, İzmir özelinde ise rüzgardan, güneşve jeotermale kadar yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik edenbir mekanizmaya ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

 

Vergisini düzenli ödeyen teşvik edilmeli
EBSO Başkanı Yorgancılar, teşvik sisteminin yanı sırakamuoyunu meşgul eden vergi affı konusuna da değindi. Yorgancılar, “Çıkan vergiafları, vergisini gününde ödeyenleri cezalandıran bir sistem oluyor. Vergiaflarından istifade eden kişilerin aynı kişiler olduğunu ve iki, üç kez aftanyararlanmak istediklerini görüyoruz” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Hem Gemilerini Hem Filosunu Büyütüyor

Tarımsal üretimin stratejik önemi artıyor

Mart ayında hız kesti

Arşiv