Ege’nin iki yakası İzmir’de bir araya gelecek

  • 0
  • 982
Ege’nin iki yakası İzmir’de bir araya gelecek
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege’nin iki yakası İzmir’de “Türkiye-Yunanistan İş Forumu”nda bir araya gelecek. Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen ‘Türkiye-Yunanistan İş Forumu” 12 Kasım Çarşamba Kaya Termal Oteli’nde toplanıyor. Ekonomi Bakanlığı’na bağlanan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)’nun ilk büyük uluslararası organizasyonu İzmir’de gerçekleştirilecek.
 
Yunanistan’a ihracat hedefi 5 milyar dolar
Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Odası, İzmir Ticaret Borsası, İMEAK Deniz Ticaret Odası ve Ege İhracatçı Birlikleri başta olmak üzere, ülkemizdeki İhracatçı Birliklerinin tamamı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’nin de destek verdiği İş Forumuna, Türkiye ve Yunanistan iş dünyasının önde gelen firmalarından yaklaşık 400 üst düzey temsilcinin katılacağını belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Denetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, İş Forumu’nun Türkiye ile Yunanistan arasındaki dış ticaretin arttırılmasına büyük katkı sağlayacağını, 2023 yılında Yunanistan’a 5 milyar dolar ihracat hedeflediklerini söyledi.

İş Forumunda turizm, otelcilik, inşaat, inşaat malzemeleri, enerji, yenilenebilir enerji, alternatif enerji kaynakları, emlak, denizcilik sanayi, ulaştırma, lojistik, gıda ve meşrubat, tarım ürünleri, makine sanayi, makine ekipmanları, bilgi ve iletişim teknolojileri, elektronik sanayi, kimyasallar, tekstil ve hazır giyim, deri ürünleri, sağlık ekipmanı, ilaç, kozmetik, hediyelik eşya, araba aksesuarları, müşavirlik, hukuk büroları, mali hizmetler, bebek ürünleri, mobilya ve basım sektörlerinde iş yapan Yunan firmaları yer alacak.

“Türkiye- Yunanistan İş Forumu” Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci , Yunanistan Kalkınma ve Rekabetçilik Bakanı Kostas Skrekas, Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi Kyriakos Loukakis, DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı ve DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Ender Yorgancılar, Yunanistan Ticaret Odası Başkanı Konstantinos Mihalos ve Enterprise Greece Başkanı Syngros M. Aristomenis’in açılış konuşmaları sonrasında ikili iş görüşmelerine geçilecek.
 
İki ülke dış ticareti 902 milyon dolardan 5.6 milyar dolara çıktı
Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler son dönemde büyük bir gelişim gösterdiğini vurgulayan EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, “2002 yılında Yunanistan ile yaklaşık 902 milyon dolar olan ikili ticaretimiz, 2013 yılında yaklaşık 6 kat artarak 5,6 milyar dolar seviyesine yükseldi. 2013 yılında Türkiye’nin Yunanistan’a ihracatı 1,4 milyar dolar, Yunanistan’dan ithalatı ise 4,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Öte yandan, 2014 yılının ilk dokuz ayı itibariyle, Yunanistan ile olan ticaret hacmi 4,2 milyar doları buldu. Halen, ülkemizde 591 adet Yunanistan sermayeli firma faaliyette bulunurken Yunanistan’ın Türkiye’deki doğrudan yabancı yatırım stoku bugün itibariyle 6,7 milyar doların üzerine çıktı. Ege İhracatçı Birlikleri üyelerinin Yunanistan’a yaptığı ihracat ise 2013 yılında 127 milyon 315 bin dolar iken, 2014 yılının Ocak – Ekim döneminde 87 milyon 375 bin dolar oldu” şeklinde konuştu.

Saat 11.00’da Başbakanlık Yatırım Destek Ajansı Baş Proje Direktörü Ahmet Cüneyt Selçuk’un  “Türkiye Ekonomisi ve Türkiye’deki Yatırım Ortamı Sunumu” ile başlayacak forumda Yunanistan Yatırım Destek Ajansı Başkanı Syngros M. Aristomenis, Yunanistan’da İş ve Yatırım Ortamını anlatacak. Doğuş Holdins CEO’su M. Kemal Saatçioğlu Mytilineos Holding Temsilcisinin konuşmasının ardından DEİK Yönetim Kurulu Üyesi, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar kürsüye çıkarak iki ülke işadamlarına hitap edecek. DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ve Yunanistan Kalkınma Bakanı Konstansin Skrekas’ın ardından Kalkınma Bakanı Nihat Zeybekci’nin konuşması ile açılışı gerçekleşecek forumun öğleden sonrası bölümünde ise firmalar arası ikili görüşmeler yer alacak.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sun Tekstil’e Platin Ödül

Yeşil Hidrojen'in kamuda tek adresi olmalı

İspanya'ya WindEurope çıkarması

Marka başvurularının yüzde 7’si İzmir’den

Meyve suyu sektörü 2028 yılı için 1 milyar dolar ihracat hedefine kilitlendi

Batı Anadolu Serbest Bölgesi kapılarını açtı

Arşiv