Ege Üniversitesi’nden tarıma dev katkı

  • 0
  • 986
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi(EÜ)’nin yerel yönetimlerle otaklaşa yürüttüğü “Tarladan Sofraya İyi Tarım Projesi”nin açılış toplantısı, Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Seferhisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Menderes Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi ve birçok davetlinin katılımı ile EÜ Ziraat Fakültesi Fevzi Önder Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Olgun, yapılan projenin Ziraat Fakültesi’nin sosyal sorumluluk anlayışı ile biçimlenip uygulandığını ifade etti. Projeyi kırsal kesime aktarmak için çalışmalar yürüttüklerini belirten Prof. Dr. Olgun; “Bu projenin iki hedefi var. Birincisi tarım üreticileri, ikincisi tüketicilerdir. Tüketici ne istiyorsa onu sunmanın önemini üreticilere aktarmaya çalıştık. Tüketicinin istediğini vermezsen gelirin düşer. Kimyasal ürünlerin fazlalığı geleneksel ürünleri de azalttı. Önümüzdeki günlerde bu ürünler daha da azalacak” dedi. ‘Tarladan Sofraya İyi Tarım Projesi’nin kadınlara yönelikte bir proje olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Olgun; “Burada amaç kadın üreticilerini bilgilendirmek. Kadını üretken hale getirmektir. Pazarlama ve üretkenlik bilgilerini aktarmaktır. Bazı üretici kadınlara eğitim çalışmaları başlatıldı. Bu, aşama aşama devam edecektir. Çevre bilincini uyandırmak için bu uygulamalara katılımı sağlayacağız. Onlara alan verip üretim yaptıracağız. Kendileri ekip üretecekler” diye konuştu.

Projenin İzmir Kalkınma Ajansı(İZKA) tarafından desteklendiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Olgun; “Tarladan Sofraya İyi Tarım Projesi için, yaz kış eğitim yapılacak bir merkez kurduk. Bu aşamadan sonra Seferhisar’dan 20 üretici, Bornova’dan 10 üretici, Özel Ege Lisesi’nden 30 öğrenci, iyi tarım uygulaması eğitimi alacaklardır. Projede emeği geçen herkesi kutlarım” şeklinde konuştu.

“İŞBİRLİĞİNE VARIZ”
Tarladan Sofraya İyi Tarım Projesi’nin geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ise; “Bu aşamadan sonra  ‘Ahırdan Sofraya Projesi’ adı altında bir çalışma olabilir. Biz her zaman desteğe açığız. Toprağa, havaya, suya zarar vermeyen bir üretimi Bornova’da yapmanın heyecanını yaşıyoruz. Herkesin bu projeye heyecanla destek verdiğinin bilincindeyiz” dedi. İyi tarım uygulamaları açısından birçok doktora ve tez araştırmaları yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Sındır, uygulamaların yerel yönetimlerle birlikte üniversiteler tarafından hayata geçirilmesinin önemine değindi. Bornova Belediyesi olarak 12 orman köyüne sahip olduklarını ifade eden Prof. Dr Sındır; “Bizim orman köylerimiz çiftçiliğin dışında ciddi anlamda hayvancılık yapmaktadır. Küçükbaş hayvan konusunda bir çalışma içine girmeliyiz. Bu projeyi geliştirmeliyiz. Biz işbirliğine her zaman varız” diyerek katılımcılara teşekkür etti.
Tarladan Sofraya İyi Tarım Projesi’nin, üniversite ve yerel yönetim işbirliğinin bir başarısı olduğunu belirten Seferhisar Belediye Başkanı Tunç Soyer de; “Üreticinin gelir düzeyinin artması ve ürün kalitesinin artması çok önemlidir. Sürdürülebilirlik kavramı içinde çok değerli bir projedir. Projeye katkı sağlayan herkesi kutlarım” şeklinde konuştu.
Proje destekçilerine plaket takdimi yapılırken, projede desteği geçen hocalara da teşekkür belgesi verildi. İZMİR(Ege Ajans- Anıl Aydın)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sun Tekstil’e Platin Ödül

Yeşil Hidrojen'in kamuda tek adresi olmalı

İspanya'ya WindEurope çıkarması

Marka başvurularının yüzde 7’si İzmir’den

Meyve suyu sektörü 2028 yılı için 1 milyar dolar ihracat hedefine kilitlendi

Batı Anadolu Serbest Bölgesi kapılarını açtı

Arşiv