“Egeli” Hibrit Biber ile sağlıklı ve ucuz biber tüketilebilecek

  • 0
  • 783
“Egeli” Hibrit Biber ile sağlıklı ve ucuz biber tüketilebilecek
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının “Santez” proje desteği kapsamında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve yerli tohum firmalarından biri olan AD-Rossen işbirliğinde gerçekleştirilen 4 biber çeşidinin geliştirdiği proje kapsamında bilgilendirme toplantısı, EÜ Eski Senato Salonu’nda gerçekleştirildi.
     
Ege Üniversitesi 60. Yılında “Egeli” ismi ile biber yetiştiriciliği yapıyor. Egeli çeşidiyle birlikte, biber yetiştiriciliğinde verim ve kaliteyi azaltan domates lekeli solgunluk virüsü ile bakteriyel leke hastalıklarına dayanıklı dolmalık biber çeşidi üretiyor.Böylece biberlerden verim ve kalite artılırken, hektar başına 3 katı ürün elde edilerek ekonomiye katkı sağlayacak.
     
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin genetik laboratuvarlarında firmanın gen havuzunda bulunan biber hatlarının DNA’larına bakılarak genlerini taşıyanlar belirlendi ve bu bilgiler ışığında firma melezleme programına yön verecek.
     
Toplantıya EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, AD- Rossen Tarım AŞ Genel Müdürü Aydın Atasayar, EÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fazıl Akın Olgun ile Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hülya İlbi katıldı.
 
“GDO KULLANILMIYOR”
Egeli Hibrit Biber hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Olgun, “ Ülkemiz, biber yetiştiriciliğinde yaklaşık 2.1 milyon tonluk üretimi ile dünyada Çin ve Meksika’nın ardından 3. Sırada yer almaktadır. Ülkemizin üretim miktarı AB ülkelerinin üretim miktarlarına eşit. Ancak verim ve kalite bakımıdan pek çok ülkenin gerisinde yer alıyoruz. Bunun nedeni ise hastalıklardır. Kalitede yüzde 80’lere kadar kayıplar veriyoruz. Bizde dayanıklılık ıslahından süreci hızlandırıcı ve güvenilir yöntem olan Moleküler Markör Teknolojisi(DNA) ile firmanın elindeki hatlarda biber için önemli olan hastalık ve zararlılara dayanıklı genleri belirliyoruz. Böylece hem üretimden zarar edilmeyecek hem de daha sağlıklı ürün tüketilebilecek. Hibrit biberde kesinlikle GDO yok son derece güvenilebilir” diye konuştu
       
“BU PROJE ÜNİVERSİTEYE 60. YIL ARMAĞANIDIR”  
EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, “Ege Üniversitesi için önemli bir gün ve ben öncelikle mutluluğumu ifade etmek istiyorum. Akademik çalışmanın üniversite sanayi işbirliği ile “Santez Projesi” adı altında ortak kaplı döndürülmüş biçimidir. Üniversiteler toplum yararına araştırmalar yaparak topluma sunmak ve değerlendirmek durumundadırlar. Topluma doğru bu sorumlulukları Ege Üniversitesi’nin en çok önem verdiği konulardan birisidir. Burada bir araştırmanın, teknolojik bilginin ve üniversite sanayi işbirliği ile ürüne dönmüş “Santez Projesi” ni görmekteyiz. Bu proje Ege Üniversitesi’ne 60. Yıl armağanı oldu. Ben bu yüzden emeği geçen herkese özel teşekkürler ediyorum” diye konuştu.       

“EGE, BUNU YAPABİLECEK TEK ÜNİVERSİTE”      
AD- Rossen Tarım AŞ Genel Müdürü Aydın Atasayar, “Yaklaşık 25 yıldır ıslah yapıyorum. Bu projedeki çalışmamla sanırım 35 veya 36. Biber çeşidim. Ancak şimdiye kadar geliştirilen çeşitlerin içerisinde en üstün nitelikte olan çeşide “Egeli” ismini vermek benim için de bir onur kaynağı oldu. Bu proje en azından hocalarıma karşı vefa borcumu ödemek için bir fırsat oldu. Ben hayatımın 25 yılını ıslah çalışmalarında geçirdiğim için ziraat fakültelerini çok ayrı bir yere koyuyorum. Bu proje başka üniversitelerde yapılamaz ve yapılamıyorda  ancak Ege Üniversitesi’nde yapılabiliyor. Türkiye’de sonuca ulaşmak istiyorsanız alt yapıya sahip olmanız gerekir. Ege Üniversitesi piyasaya hitap edebilecek, özel sektörün ihtiyacı olan konulara çözüm sunacak alt yapıya sahip. Net olarak söylemek istiyorum. Ege Üniversitesi ile proje yaptığınız zaman size ihtiyacınız olan tüm imkanları sunabilen tek üniversitedir” dedi.

Hibrit biber çeşitleri ve özellikleri;
 Heidi: Domates lekeli solgunluk virüsüne dayanıklı, kışlık demre sivirisi Justine: Domates Lekeli solgunluk virüsüne karşı dayanıklı kışlık dolmalık biber Rihanna: Domates lekeli solgunluk virüsüne dayanıklı açık tarla dolmalık biber Egeli: Domates lekeli solgunluk virüsü ve bakteriyel lekeye dayanıklı açık tarla domates çeşidi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

10 yılda 20 kat büyüyecek

TÜBİTAK Başkanından öğrencilere müjde

Intel ve BAU’dan iş birliği

Zirvede ‘Lucia’ sürprizi

Yapay zekâ hayatımızın ayrılmaz bir parçası olacak

Günümüzün Bilinmeyen Dünyası

Arşiv