Egeli İhracatçılar İzmir’i Gelinlikte Dünya Markasına Dönüştürüyor

  • 0
  • 1.245
Yazı Boyutu:

Ege İhracatçı Birlikleri yaklaşık 6 aysüren Gelinlik ve Abiye Sektörü Rekabetçilik Çalışması’nı (IZYWED) tamamlayarakihracat hacmi ve rekabet gücünü artıracak stratejik yol haritasını hazırladı. 

Ege İhracatçı Birlikleri’nde düzenlenen basıntoplantısında konuşan Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları BirliğiYönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, Türkiye’de her 10 gelinlikten7’sinin İzmir’de üretildiğini belirterek sektörde marka yaratmak için hareketegeçtiklerini söyledi. 

Ege Hazır Giyim veKonfeksiyon İhracatçıları Birliği, İzmir Kalkınma Ajansı, İzmir Ticaret Odası,İzmir Terziler ve Konfeksiyoncular Odası, Ege Giyim Sanayicileri Derneği, İzmirEkonomi Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü, Ege Üniversitesi EmelAkın Meslek Yüksek Okulu ve Mimar Kemalettin Moda Merkezi Derneği işbirliğindeyürüttüğü Gelinlik ve Abiye Sektörü Rekabetçilik Çalışması ile İzmirlifirmaların iç ve dış piyasada yaşanan fiyatrekabeti sorununun önüne geçecek, hem ihracatlarını hem de rekabetgüçlerini artıracak hareket planını uygulamaya başladı. 

8 Nisan Salı günü birbasın toplantısı düzenleyerek başarı ile tamamladıkları Gelinlik ve AbiyeSektörü Rekabetçilik Yol Haritası hakkında bilgi veren Ege Hazır Giyim veKonfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler“İzmir, tarımdan sanayiye, turizmden hizmet sektörüne kadar birçok alanda katmadeğer yaratabilecek olanaklara sahip olsa da bu güne kadar maalesef bu alanlarınfırsata dönüştürülmesi konusunda sıkıntılarla karşılaştı. Gün geçtikçemarkalaşma konusuna daha da önem veren İzmir’de gelinlik ve abiye sektörü çokönemli bir değer olarak karşımıza çıkıyor. İhracatçı Birlikleri olarak bizlerde üretim ve ticarette lider konumda bulunduğumuz bu sektörün rekabet gücünüartırmak istiyoruz. Tüm dünyaya ihracat yapan ve İzmir Gelinlik markasıylatanınan bir sektör hayal ediyoruz. Bu sebeple, birliklerimiz stratejigeliştirme ekibinin koordinasyonu ve desteklerini esirgemeyen ortaklarımız ilebirlikte Gelinlik ve Abiye Sektörü Rekabetçilik Çalışması’nı başarı ileyürüttük. Bu çalışma ile öncelikle, şehrimizdeki gelinlik ve abiye değerininfarklı şehirlere kaymasının önüne geçmek istiyoruz. Bunun için sektörün temelsıkıntılarının tespiti, sektör trendlerinin takibi, değişim ve dönüşüm ilesektör paydaşlarının rekabetçiliğini daha da geliştirmeyi hedefledik” dedi. 

Gelinlik ve abiyesektörünün ihracat ve rekabet gücünün artırılması için sorunlara yöneliktespitler ve çözüm önerileri hakkında bilgi veren Kızılgüneşler “Maaleseftekstil ve konfeksiyon sektörlerinde hem iç hem de dış piyasada yaşanan fiyatrekabeti firmaları bir dar boğaza sürüklemekte ve bir çıkış yolu aramaya sevk ediyor.Firmalarımızın bu darboğazdan zarar görmeden nasıl çıkabilecekleri, fiyatbaskısının etkileri nasıl minimum düzeyde tutulabileceği ve firmalarınrekabetçi yapılarını nasıl sürdürülebilir kılabileceği konularında desteksağlamak, iş destek mekanizmaları olarak bizlere düşüyor. Belirlenen hedefler doğrultusundailk adım olarak sektörel gelişim ve değişimin temelini oluşturan firmalarımızıbirebir firma ziyaret ederek sektörün nabzını tutmaya çalıştık. Sonrasındagerçekleştirdiğimiz toplantılarda sektör paydaşlarını bir araya getirereksektörün sorunları ile bu sorunların çözümüne yönelik öneri ve aktiviteleribelirledik. Değer zinciri yaklaşımıyla tasarlanan ve kamu, üniversite, özelsektör işbirliği temelinde yürütülen bu çalışmaların sonucunda belirlenenaktivitelerin yürütülmesi ve sürdürülebilirliğinden sorumlu paydaşları dabelirleyerek hareket planımızı uygulamaya başladık. Örneğin, sadece moda trendideğil ayrıca gelinlik ve abiye moda trendlerinin takibi için bir altyapıgeliştirilmesi ve her yıl seminerler düzenlenmesi konusu üzerinde İzmir EkonomiÜniversitesi ile birlikte çalışıyoruz. Zeynep Acar ve TARGEV işbirliğindeİzmir’de tasarımcılar, sektör uzmanları ve yeni mezunlar için profesyoneleğitim altyapısının geliştirilmesi amacıyla kurulacak Moda Akademisi üzerindeçalışmalarımız sürüyor. Ege Üniversitesi Emel Akın Meslek Yüksek Okulu ilebirlikte perakende satış personelinin yetiştirilmesi amacıyla yeni bir eğitimprogramının geliştirilmesi üzerinde fikir paylaşımlarımıza devam ediyoruz.Temsil ettiğimiz 1000in üzerinde gelinlik ve abiye sektör paydaşlarınınihracatlarının ve rekabet güçlerinin artırılması için yürüttüğümüz bu çalışma mevyelerinivermeye başlarken, bu süreçte yanımızda olan tüm firma, üniversite, kamukurumu, dernek ve iş destek mekanizmalarına bizlerin doğru yolda ilerlememizisağladıkları için teşekkür ederiz. Yaratılan işbirliği ortamı ile verimliçalışmaların sektörü pozitif etkilediğini görmek bizlere mutluluk verdi” dedi. 

EVLİLİK SEKTÖRÜ İLE ENTEGRE OLACAKLAR
 Mimar Kemalettin Moda Merkezi’ndeki 35 firmayı ziyaretettiklerini anlatan Kızılgüneşler, “Bununla birlikte Türkiye ve yurtdışındakiiyi uygulamalar incelendi. Buna göre yeni bir yol haritası belirlendi.İspanya’da dünyanın en büyük oyuncu firmalarından birine de gidilerek sunum,hizmet ve davranışlar incelendi. Rekabet gücümüzü arttırmak için konfeksiyonyanı sıra evlilik sektörünün diğer ürünlerine de yoğunlaşmamız gerektiği ortayaçıktı” ifadelerini kullandı. 

İZMİR’DE MODAAKADEMİSİ KURULACAK 
İzmirli ünlü modacı Zeynep Acar da bir moda akademisi kurmakistediklarini belirterek, “Tüm imkanlarımızı bu akademiye seferber edeceğiz. Busektörde eleman sıkıntısı yaşanıyor. Geleneksel hazırgiyim üretimindeçalışanlar bu tarz işlerde zorlanıyor. Pazarlama, kalıpçı ve el işi yapanlara çokihtiyaç var. Yurtdışından getireceğimiz ünlü modacılar, tasarımcılar ve hizmetsunum uzmanları bu akademide sonbaharda dersler verecek. Bu dersler EİB’ninveya başka mekanlarda yapılacak. Ekonomi Üniversitesi Moda Tasarım Bölümü debize destek olacak. Artık kendi markamızı yaratacağımız tasarım odaklı birdöneme başlayacağız” dedi. 

Ege Giyim Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu BaşkanıMukadder Özden  tüm dünyanın gelinlikteİzmir’in potansiyelini gördüğünü vurguladı. If Wedding Gelinlik Fuarı’nınfirmaların eksiklikleri kapatması açısından yararlı olacağını belirten Özden,müşteri kaptırmak, pazar kaybetmek istemeyen firmaların da ulusal veuluslararası pazarlara açılma konusunda katılımlarının arttığını kaydetti. 

 EVLİLİK PAKETPROGRAMLARIYLA KATMA DEĞER ARTTIRILABİLİR
 Gelinlik sektörünün, evlilik alanının sadece yüzde 4’ünehakim olduğunu vurgulayan Kızılgüneşler, “Katma değeri arttırmak için diğeryüzde 96’lık paya baktık. Yurtdışından paket evlilik işi de yapılabilir.100-150 yabancı çift getirilip burada gelinliği, giyimi, düğünü, balayı pakethalinde sunuluyor. Bunun gibi organizasyon firmalarıyla birlikte çalışılabilir.1100 firma aynı noktaya saldırıp birbirini kıracağına bu şekilde farklı alanlarayönelinebilir” diye konuştu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sun Tekstil’e Platin Ödül

Yeşil Hidrojen'in kamuda tek adresi olmalı

İspanya'ya WindEurope çıkarması

Marka başvurularının yüzde 7’si İzmir’den

Meyve suyu sektörü 2028 yılı için 1 milyar dolar ihracat hedefine kilitlendi

Batı Anadolu Serbest Bölgesi kapılarını açtı

Arşiv