Egeli ihracatçılardan baharat sektöründe ArGe atağı

  • 0
  • 1.208
Yazı Boyutu:

Ege İhracatçı Birlikleri geçtiğimiz hafta düzenlediği “GıdaSektöründe Yeni Trendler: Süpergıdalar ve Katkı Maddeleri Konferansı” ile Türkve Avrupalı firma temsilcileri, araştırma kuruluşları ve kamu kurumlarını biraraya getirdi, yerli yabancı konuşmacılarla gıda ve baharat sektörlerinde dünyadakison trendler ve arge çalışmaları hakkında bilgilendirme yaptı.

 

Çalışan nüfustaki artışa bağlı olarak son yıllarda hazır vedondurulmuş gıdaların tüketim oranları da yükseliş trendine girmesiyle hazırgıdalarda kolaylığın yanı sıra sağlık temasına da önem vermeye başlayan tüketiciler,tercih yaparken gıdalarda kullanılan en önemli girdilerin orijini vearındırılma metotlarını da göz önünde bulundurmaya başladı. Ege İhracatçıBirlikleri, bu durumu avantaja çevirmek amacıyla Egeli baharat ve aromatikbitki üretici ve ihracatçıları ile beraber, baharatların arındırılması üzerineilk arge çalışmasını Avrupa Birliği 7.Çerçeve Programı kapsamında desteklenenGreenFooDec Projesi ile gerçekleştirdi.

Egeli firmaların baharat üretim ve ihracatındakarşılaştıkları sorunları azaltmak ve global pazarda rekabet güçlerini artırmakiçin arge ve inovasyon çalışmalarına hız verdiklerini belirten Ege İhracatçıBirlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu; “Özelliklegelişmiş ülkelerde hızla yükselmekte olan sağlıklı yaşam konseptleri biz Egelibaharat üreticisi ve ihracatçılarını değişime sürüklüyor. Bizler de bu değişimeayak uydurarak artık ürünlerimizi hammadde olarak satmak yerine farklıalanlarda girdi olarak kullanmak üzere çeşitlendirmek, işlemek, katma değerlihale getirmek için çıkış yolları aramaya başladık. Bu aşamada hem rekabetgücümüzü hem de ihracatımızı artırmak ve büyümekte olan bu pazardan daha büyükbir pay alarak bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirip firmalarımız ve ülkemiziçin faydaya dönüştürmek için arge ve inovasyonun vazgeçilmez olduğunun dabilincindeyiz. Bu sebeple Dünyanın en büyük araştırma fonu olan 7. ÇerçeveProgramı kapsamında Türkiye, İspanya, İsveç ve Almanya’dan ortaklarımız ilebaharatların arındırılması için daha verimli teknolojiler üzerinde çalışmayabaşladık, önümüzdeki dönemde de bu teknolojilerin endüstriyel uygulamalarınıgeliştirmek için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Geçtiğimiz hafta düzenledikleri konferans hakkında da bilgiveren Tarakçıoğlu “Projemiz kapsamında firmaların ürünlerini yeni arındırmateknolojileri ile katma değerli hale getirilerek gıda sektörüne girdi malzemesiolarak kullanılmasının teşvik edilmesi, böylelikle kilo başına düşen ihracatdeğerinin artırılmasını amaçladık. Bu çerçevede düzenlediğimiz “Gıda SektöründeYeni Teknolojiler Semineri” ve “Gıda Sektöründe Yeni Trendler: Süpergıdalar veKatkı Maddeleri Konferansı’nda hem Türkiye’den hem de İspanya, İsveç veAlmanya’dan gelerek gıda ve baharat sektörlerinde son gelişmeler ve argeçalışmaları hakkında bilgilendirme yapan değerli konuşmacılarımız bizleriyalnız bırakmadı. Projemiz süresince üzerinde çalıştığımız teknolojiler vesonuçları firma, araştırma kurumu, üniversite ve kamu kurumları ile paylaştık,endüstriyel uygulamalar için fikir alışverişinde bulunduk” şeklinde konuştu.

Tarakçıoğlu “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümündemevcut ihracatımızı 3-4 misline çıkarmak hedefi koyduğumuz baharat ihracatı hedefimizeemin adımlarla, arge ve inovasyon çalışmalarımızla ilerliyoruz. Özelliklebaharat ve aromatik bitkilerin kalitesinin korunup sağlık açısından zararsızhale getirilmesi ile katma değerli hale getirilip ihracat artışını desteklemeyiamaçladığımız bu çalışma sonucunda geliştirdiğimiz teknolojiler ile sektörü biradım bile ileriye taşıyabilirsek ne mutlu bize” diyerek sözlerini noktaladı.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Bedavaya versekte alan yok

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

Arşiv