Ege’nin iki yakası bu kez piyanonun tuşlarında birleşti

Piyano’nun ödüllü genç yıldızı Iraz Yıldız, bu kez bizleri Ege Denizi'nin diğer yakasına götürüyor. Yunanistan’ın en önemli piyanistlerinden Andreas Boutsikakis ile Mikis Theodorakis’in ‘Andrico's Ballad' şarkısını dijital ortamda düet yaparak icra eden Iraz Yıldız piyanonun büyülü tınılarını evlerimize taşıyor.

  • 0
  • 546
Ege’nin iki yakası bu kez piyanonun tuşlarında birleşti
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Piyano’nun ödüllü genç yıldızı Iraz Yıldız, bu kez bizleri Ege Denizi'nin diğer yakasına götürüyor. Yunanistan’ın en önemli piyanistlerinden Andreas Boutsikakis ile Mikis Theodorakis’in ‘Andrico's Ballad' şarkısını dijital ortamda düet yaparak icra eden Iraz Yıldız piyanonun büyülü tınılarını evlerimize taşıyor.

 

Kariyerinde Maria Farandouri, Georges Moustaki, Antonis Kalogiannis ve Peny Xenaki gibi isimlerle aynı sahneyi paylaşan, Mikis Theodorakis’in eselerinden oluşan "Piano Revolution" albüm turnesi ile Türkiye’de de konserler veren Boutsikakis ile Iraz Yıldız’ın seslendirdiği ‘Andrico's Ballad' eserini @irazyildizpiano IGTV üzerinden üzerinden ve Iraz Yıldız Youtube hesabından da izleyebilirsiniz.

 

Andreas Boutsikakis

Giritli bir aileden gelen Andreas Boutsikakis Yunanistan’ın Veria şehrinde doğdu. İlk piyano derslerini orduda bando şefliği yapan babasından aldı. Babasının değişen görev yerleri nedeniyle sık sık öğretmen ve okul değiştirmek zorunda kalan Boutsikakis, on yedi yaşında Atina’ya taşındı. Piyano ve müzik kuramı eğitimini de burada tamamladı. Öğrenciliği sırasında çalıştığı gece kulüplerinde yeteneğinin ünü yayılmaya başladı. Daha sonra Manolis Mikelis ile modern armoni ve orkestrasyon eğitimi gördü.

1993 yılında John Modenos iş birliği ile “Köklerimiz” başlıklı bir CD piyasaya çıkardı. Aynı yıl Atina İllisia Tiyatrosu’nda “Maximli Kadın” ve “Yaşlı Kadını Ziyaret” isimli iki oyunda Giorgos Chatzinasios’a piyanoda eşlik etti.

Zamanın Yunan Başbakanı Konstantinos Mitsotakis tarafından İsviçre’nin Davos şehrinde yapılan Dünya Ticaret ve Sanayi Forum’unda çalmak üzere davet edildi.

Boutsikakis, 1995 yılından itibaren Yunan televizyonunda konuklara pop orkestra ve piyano ile eşlik ettiği “The Way We Like It” isimli programla ünlü oldu. Yunanlı şarkıcı Antonis Kalogiannis’in kendisini himayesine alması ile yaşamında yeni bir sayfa açıldı. Şarkıcı ile Türkiye ve Londra'da konserler verdi. Kalogiannis’in sahnede 40 yılının kutlandığı Atina’da yapılan konserde Maria Farandouri, Georges Moustaki and Peny Xenaki gibi isimlerle sahneyi paylaştı.

2007’de Mikis Theodorakis’in teşvik etmesi üzerine Theodorakis’in en tanınan ve sevilen 16 şarkısının solo piyano uyarlamalarını kapsayan “Piano Revolution” başlıklı bir CD kaydetti. CD’nin tanıtımı için Yunanistan, Avusturya ve Kanada’da birçok konser veren, televizyon ve radyo programlarına katılan Boutsikakis aynı zamanda Pan-Hellen Müzik Derneği ve UNESCO Sanat, Bilim ve Teknoloji derneğinin üyesidir.



 

 

Iraz Yıldız

1997 yılında doğan Iraz Yıldız piyano çalışmalarına 6 yaşında Çağla Çoker ile başladı. 2006-2009 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuarı’nda Yuriy Sayutkin’in öğrencisi oldu. 2007 yılında Rusya’da yapılan 3. Gavrilin Genç Yetenekler Yarışması’nda Mansiyon Ödülü, 2009 yılında Sofya'da yapılan Genç Virtüözler Yarışması’nda Mansiyon Ödülü, yine aynı yıl Mersin’de düzenlenen 1. Kamuran Gündemir Ulusal Piyano Yarışması’nda Mansiyon Ödülü kazandı.

Yıldız, 10. Uluslararası Antalya Piyano Festivali Genç Yetenekler Konseri’nde çaldı. MİAM’ın düzenlediği Muammer Sun Onur Gecesi’ne sanatçı Cihat Aşkın’ın çağırısıyla katıldı ve Muammer Sun’un eserlerini seslendirdi. 2010 yılında “Fazıl Say ve Arkadaşları” projesi kapsamında birçok konser verdi. Bodrum D-Marin Turgut Reis 6. Uluslararası Klasik Müzik Festivali’ne katıldı. Iraz, 2009 yılında Şef Vladimir Spivakov tarafından Moskova'da gerçekleşen Uluslararası Müzik Festivali'ne davet edildi.

Iraz Yıldız çalışmalarını 2010 yılından itibaren Bilkent Üniversitesi Müzik Hazırlık Lisesi’nde Gülnara Aziz ile devam ettirdi. 2012 yılında İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenen Müzik Festivali’nde Prof. Muhiddin Dürrüoğlu ile beraber Schubert Fantasie, 2013 Mayıs ayında Borusan Quartet ile Tonhalle (Zürih) ve Bilkent Konser Salonu’nda Ulvi Cemal Erkin’in Piyanolu Kentet’ini seslendirdi.

2013 yılında çalışmalarına Prof.Ersin Onay’ın sınıfında devam eden Yıldız, 2015 yılında Bilkent Üniversitesi Müzik Hazırlık Lisesi’nden mezun oldu ve 2015-17 yıllarında eğitimini Brüksel Kraliyet Konservatuvarı’nda (Koninklijk Conservatorium of Brussels) Prof.Boyan Vodenitcharov ile sürdürdü. 2017’de ‘Iraz Yıldız, enteresan, karizmatik ve müzikle nefes alıp veren deli gibi bir yetenek’ diyen Fazıl Say’ın China Rhapsody adlı piyano ve orkestra eserini Maestro Howard Griffits ve Viyana Radyo Senfoni Orkestrası eşliğinde Sony Classical etiketiyle piyasaya CD olarak çıkardı. 

2017-18 sezonunda Codarts Rotterdam'da Bart van de Roer ile, 2018-2019 dönemi içerisinde Paris’te Ecole Normale de Musique’de Prof.Jean-Bernard Pommier ile çalıştı.

2019 yılında Alman şef Christop Poppen yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası ile W. A. Mozart'ın İki Piyano için Mi Bemol Majör Konçertosu'nu Yunus Tuncalı ile seslendirdi.

2020 Ocak ayında Ahmet Adnan Saygun Merkezi’nde Maestro İbrahim Yazıcı ve Olten Filarmoni ile Tchaikovsky Piano Konçertosu’nu ve hemen ardından Bursa’da Maestro Antonio Pirolli ve Bursa Devlet Senfoni Orkestrası ile Beethoven İkinci Piyano Konçertosu’nu seslendirdi. Siiri Schütz Mischa Dacic, İdil Biret ve dünyaca ünlü birçok piyanist ile masterclass’lar yaptı. Solo ve orkestra konserlerini sürdüren sanatçı, 2010 yılından 2020 yılına kadar Çağdaş Eğitim Vakfı’nın “Genç Yetenekler Projesi” kapsamında eğitimine devam etti.

 

 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Vicdanım rahat, kafayı yastığa koyduğumda huzurla uyuyacağım

İGC halkın haber alma hakkının teminatı

Kardeşlik köprüsü, ‘Hatay Basın Merkezi' ile yaşayacak

İzmir’e bir onur daha…

Folkart'dan ilk Sürdürülebilirlik Raporu

İzmir’e 4 yeni fabrika, 4 yeni Cumhuriyet kalesi kazandırdık

Arşiv