Ege’nin iki yakası Konak’ta buluşacak

  • 0
  • 658
Ege’nin iki yakası Konak’ta buluşacak
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Selanik Belediyesi’nin davetlisi olarak Belediye Meclis Üyeleri’yle birlikte Yunanistan’a giden Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Ege’nin iki yakasını buluşturacak ve barışı daim kılacak bir girişime öncülük etti. Pekdaş, İzmir ve Selanik arasındaki dostluk köprüsünü güçlendirmek adına Konak Belediyesi olarak ‘Selanik Günleri’ adı altında düzenlenecek büyük bir etkinliğe ev sahipliği yapmak istediklerini söyledi.


Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ölümünün 76.yılında doğduğu topraklarda anan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, kendilerini şehre davet eden Selanik Belediye Başkanı Yiannis Boutaris’i makamında ziyaret etti. Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkan Vekili Zeki Günen, AK Parti Grup Başkan Vekili Ömür Şanlı ve Konak Belediye Başkan Yardımcısı Celil Durdu’dan oluşan heyetle ev sahibi Belediye Başkanı Boutaris’e konuk olan Pekdaş, görüşme öncesi modern mimarisi ve ferah iç tasarımıyla öne çıkan belediye hizmet binasını gezdi. Konak Belediyesi’nin Tepecik’te yapmayı planladığı yeni hizmet binası için önerilerin de alındığı gezi sonrası gerçekleşen buluşmada Selanik Belediye Başkanı Yiannis Boutaris, yürüttükleri çalışmalar hakkında Konak heyetine bilgi verdi. Başkent Atina’dan sonra Yunanistan’ın en büyük ikinci şehri olan Selanik’in bağımsız Belediye Başkanı Boutaris ile yaklaşık bir saat süren görüşmede Başkan Pekdaş, iki günlük Selanik gezisi sırasında edindikleri izlenimleri aktarırken, Türk-Yunan ilişkilerini güçlendirecek bir de proje önerisinde bulundu.
 
“AYNI COĞRAFYANIN İNSANLARIYIZ”
Henüz fikir aşamasında olan projenin, ‘Selanik Günleri’ adı altında düzenlenebileceğini kaydeden Pekdaş, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de desteğiyle iki şehri buluşturacak bu birlikteliğe imza atmak istediklerini belirtti. Selanik ve İzmir’in birçok yönden birbirine benzeyen iki şehir olduğunun altını çizen Pekdaş, proje sayesinde sağlanacak yeni işbirliklerinin bu benzerlikleri pekiştireceğini söyledi. Selanik Günleri’nin iki şehir arasındaki kültürel ve ekonomik işbirliğini arttıracağı gibi, kurulacak diyalog köprüsünün de Ege’de esen barış rüzgarlarını güçlendireceğini belirten Başkan Pekdaş, Konak Belediyesi olarak bu anlamlı etkinliğe ev sahipliği yapmaktan onur duyacaklarını dile getirdi. Pekdaş, iki belediye arasında koordineli yürütülecek ve çeşitli etkinliklerle süslenmiş zengin bir içeriğe sahip proje sayesinde aynı coğrafyadaki iki şehrin insanlarının birbirlerini daha yakından ve daha iyi tanıyacağını vurguladı.
 
YUNANLI BAŞKAN’A FİNCAN TAKIMI
 Selanik Belediye Başkanı Yiannis Boutaris de Ege’nin iki yakasını buluşturacak etkinlik fikrine sıcak baktıklarını, atılacak her adıma karşılık vermeye hazır olduklarını söyledi.  İzmir’i sık sık ziyaret ettiğini ve kent hakkında çok geniş bir bilgiye sahip olduğunu belirten ev sahibi Belediye Başkanı; yakın bir zamanda Konak’ı da ziyaret ederek, söz konusu proje için diplomatik girişimleri başlatmak istediğini dile getirdi. Keyifli geçen görüşme sonunda iki belediye başkanı da bir birlerlerine günün anısına çeşitli armağanlar takdim etti. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, kendilerini son derece iyi ağırlayan Selanik Belediye Başkanı Yannis Boutaris’e üzeri el işi işlemeli üçlü kahve fincan takımı hediye ederken, ev sahibi belediye başkanı ise Selanik’in tarihi mekanlarını içeren özel tasarım bir katalog sundu.
 
“BARIŞA KÖK SALSIN”
Başkan Pekdaş öncülüğündeki Konak heyetinin bir sonraki durağı Selanik’in merkez ilçesi Pilea-Hortiatis oldu. Belediye Başkanı Ignations Kaitezidis tarafından karşılanan heyet, ilk olarak yapımı yeni tamamlan belediye hizmet binasını gezdi. Tıpkı Konak gibi yoğun bir nüfusun yaşadığı Pilea-Hortiatis’in avukat belediye Başkanı Kaitezidis, meslektaşı Pekdaş’a iki ülke arasında giderek güçlenen barış ve dostluk ilişkilerini simgelemesi adına zeytin ağacı fidesi armağan etti. Verilen hediye karşında oldukça mutlu olan Başkan Pekdaş; “Zeytin ağacı Ege’nin iki yakasını birleştiren, barışın sembolüdür. Biz kardeşliğimizin, dostluğumuzun güçlenerek sürmesini diliyoruz. Zeytin gibi köklensin, zeytin gibi bereketli olsun” dedi. Kendisinin Anadolu’dan göç ederek Selanik’e gelmiş bir ailenin evladı olduğunu dile getiren Pilea-Hortiatis Belediye Başkanı Ignations Kaitezidis de tercüman aracılığıyla yaptığı konuşmasında; “Sizlerin buraya gelmesi bizleri son derece sevindirdi. Bu sembolik ağaçla inşallah İzmir’de bir park yaratırız. Bu parktaki ağaçlar büyüdükçe bizim de arkadaşlığımız ve kardeşliğimiz büyür” diye konuştu. Zeytin ağacı fidesini Pekdaş’a armağan eden Kaitezidis, en kısa zamanda İzmir’e gelmek istediğini de söyledi. İki başkan daha sonra Selanik’i panaromik seyretme zevki sunan tepede inşa edilen belediyeye ait sosyal tesisi gezdi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya ailesinin acı günü

İlk tadıma tam not

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Konak’ın parklarında 23 Nisan coşkusu

Spor Salonu İçin Koştular

Hasta çocuklar unutulmadı

Arşiv