EGİAD’da Türkiye – Rusya İş Forumu Heyecanı

Bu yıl 'Partner Ülke Rusya' teması ile 86'ncısı düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı’na Ege İhracatçı Birlikleri destekleri ve DEİK organizasyonunda gerçekleştirilen Türkiye-Rusya İş Forumu damgasını vurdu.

  • 0
  • 721
EGİAD’da Türkiye – Rusya İş Forumu Heyecanı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Bu yıl 'Partner Ülke Rusya' teması ile 86'ncısı düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı’na Ege İhracatçı Birlikleri destekleri ve DEİK organizasyonunda gerçekleştirilen Türkiye-Rusya İş Forumu damgasını vurdu. Enerji, sanayi, inovasyon, turizm, tarım sektörleri başta olmak üzere birçok alanda faaliyet gösteren Rus firma ve kurumlarının hazır bulunduğu iş forumuna Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov ile Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Rusya Federasyonu Bölgeleri’nden Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, Stavropol Bölgesi  Hükümeti Başkan Yardımcısı, Ekonomik Kalkınma Bakanı Andrey Murga,  Kuzey Osetiya (Alaniya) Cumhuriyeti Ekonomik Kalkınma Bakan Yardımcısı Feliks Gadzaov, Opora Rossii Başkan Yardımcısı Marina Bludyan, Rusya-Türkiye İş Konseyi Başkanı Ahmet Palankoyev, iş dünyası ve kamu kurum temsilcilerinden oluşan 600 dan fazla katılımcı iştirak gösterdi.

Enerji, Turizm, Sanayi, Özel Ekonomik Bölgeler ve Bölgelerarası İşbirliği başta olmak üzere eş zamanlı panel ve yuvarlak masa oturumlarına da ev sahipliği yapan forumda, son zamanlarda sekteye uğrayan iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik işbirliğinin bu görüşmelerle zirveye ulaşması planlanmakta. İşbirliği anlaşmalarının imza töreniyle taçlandırılarak ikili ilişkilerin uzun vadede resmiyete döküldüğü forumda, EGİAD Yönetim Kurulu, EGİAD Uluslararası İlişkiler Komisyonu ve derneğe mensup birçok şirket , İzmir Fuarı 4 no’lu pavyonda B2B MatchMaking (Business to Business) etkinlikleri kapsamında Rus kurumlarla yüzyüze görüşmelerde bulunarak iş bağlantıları sağladı.

EGİAD’ın Rus Heyetlerle yaptığı görüşmeler 18 ve 21 Ağustos tarihlerini kapsarken, görüştüğü kurumlar ise şu şekilde sıralandı: Rusya Türkiye İş Konseyi, Rusya İhracat Merkezi, Alabuga Özel Ekonomik Bölgesi,  Chelny Sosyal ve Ekonomik Kalkınma Bölgesi, Tula Bölgesi Kalkınma Kurulu, Rusya Özel Ekonomi Bölgeleri, Tataristan Cumhuriyeti Makine Mühendisliği Kümelenmesi, Kama Innovation Bölgesel Endüstriyel Kümelenme, Chelny Sanayi Parkı,  Innopolis Özel Ekonomik Bölgesi.
Turizm, tarım, sanayi, otomotiv, inşaat,  hizmet alanında faaliyet gösteren 45 Rus şirket ve kurumun katılım gösterdiği B2B (Business to business) görüşmelere EGİAD’dan;  Fibrosan Brosan Ctp Sanayi, Ismar Shipping Agency, Egemet Ege Metal Dövme Sanayi, Mıa Cıty Hotel, Mersan Otomotiv, Üçka Tekstil, Neufarm Kimya, Elsis Enerji, Murat Çay Lojistik, Rulmaksan Makine, Erpen Kapı ve Pencere, Setaş Enerji, Dikkan,  Klemsan, Petrofer, Orion Fuarcılık, Eksen Makine, Viking Kimya, Memo Plastik olmak üzere 19 firma görüşmelere katıldı.

İş forumunun Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkileri daha da geliştirdiğine dikkat çeken EGİAD Başkanı Aydın Buğra İlter, "Rusya ile ilişkileri geliştirmeyi ve yeni işbirlikleri kurmayı arzu eden firma ve işadamlarımız bu organizasyon sayesinde biraraya gelmiş oldu.” dedi.  Forumların işbirliği ve barış olmak üzere iki önemli ilkeye dayandığını hatırlatan EGİAD Başkanı İlter, “İki ülkenin en büyük şirketleri, otel ve ajans temsilcileri ile resmi kurumları, Rusya ve Türkiye ilişkilerine yeni bir katkı koyacak. Son yıllarda sekteye uğrayan ilişkilerimize yeni bir perspektiften bakılarak güçlendirilecek. Biz de EGİAD’lı iş dünyası olarak Rusya’yla ilişkilerimizin artması için bu ülkeye bu yıl bir iş gezisi düzenledik. 2015’de yaşanan trajedi Rus-Türk ilişkilerinin kötüleşmesine sebep olmuştu. Ancak bu durum iki ülke insanlarını etkilemedi. Şimdi de fuar kapsamında ilişkilerin gelişmesi için yola çıkıyoruz. Gerek Forum gerekse B2B görüşmeleri kapsamında, gelecek yaz turizmi, pazar hacmi ve dış politikanın iki ülkeye etkileri ele alınmış olacak.” dedi.

EGİAD İle İşbirliği Protokolü İmzalandı
Rusya Türkiye İş Konseyi İle EGİAD arasında ikili ilişkilerin arttırılması amacıyla bir işbirliği protokolü de imzalandı. Buna göre iki kurum arasında, uzun vadeli ve karşılıklı ekonomik işbirliği planlanmakta.
Buna göre protokol şu maddeleri içermekte:

  • İki kurum üyeleri arasındaki ticaret cirosunun arttırılmasının hedeflenmesi,
  • Ticareti geliştirici ortak girişim ve projelere imza atılmasına zemin hazırlaması,
  • İki ülke kurumları arasında fuar organizasyonlarına katılımın sağlanması,  
  • Fuar organizasyonlarına katılım ile üyelerin ürünlerini sergileme imkânının sağlanması,
  • Bilimsel ve teknik işbirliği olasılıklarının göz önünde bulundurulması,
  • İki ülke arasındaki turizmin geliştirilmesi için zemin hazırlanması

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sun Tekstil’e Platin Ödül

Yeşil Hidrojen'in kamuda tek adresi olmalı

İspanya'ya WindEurope çıkarması

Marka başvurularının yüzde 7’si İzmir’den

Meyve suyu sektörü 2028 yılı için 1 milyar dolar ihracat hedefine kilitlendi

Batı Anadolu Serbest Bölgesi kapılarını açtı

Arşiv