EGİAD’dan Dublin Çıkarması

  • 0
  • 841
EGİAD’dan Dublin Çıkarması
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Genç İşadamları Derneği üyeleri, EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya’nın öncülüğünde yurtdışı ihracat ve pazar arayışlarını sürdürmek amacıyla İrlanda’nın başkenti Dublin’de çeşitli temaslarda bulundu. İrlanda iş gezisi kapsamında İrlanda İş, Girişim ve İnovasyon Bakanı Richard Bruton, T.C. Dublin Büyükelçisi Necip Egüz, T.C. Dublin Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Meltem Aydemir, Dublin Ticaret Odası Uluslararası İlişkiler Müdürü Linda McNulty, İş Geliştirme Kuruluşu Enterprise Ireland CEO’su Julie Sinnamon, Rekabet, Sanayi ve Büyüme Politikalarından Sorumlu Avrupa Komisyonu üyesi Didier Herbert, İrlanda Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Frank Ryan, TİBDA Türkiye İrlanda İşadamları Derneği Başkanı Ali Yılmaz ile görüşüldü.  Seyahat kapsamında kültürel temaslarda da bulunuldu.

İrlanda İş, Girişim ve İnovasyon Bakanı Richard Bruton ile biraraya gelen EGİAD üyesi 31 genç işadamı, Türkiye’deki iş imkanlarını aktardı ve İrlanda’daki yatırım olanakları ile ilgili bilgi aldı. Görüşmede, İrlanda’nın Türkiye için önemli bir ekonomik işbirliği ortağı olduğunu dile getiren EGİAD Başkanı Seda Kaya, bu ziyaretin iki ülkenin şirketleri arasında ortaklıklar için önemli bir zemin oluşturacağına dikkat çekerek, “İrlanda’nın başkenti Dublin, birçok açıdan başarılı bir ekonomik kalkınma modeli oluşturmakta. İrlanda, özellikle son 15 yılda, Avrupa'da kişi başına düşen milli gelir sıralamalarında en altlardan, bugün üst sıralara yerleşmiştir. Bu başarıda insan sermayesi, eğitim, araştırma-geliştirme ve teknoloji anahtar rol oynamıştır. Ayrıca girişimciliği ve yatırım ortamını destekleyen kamu politikaları ve kuruluşları da bu başarıda pay sahibidir. EGİAD olarak ekonominin güçlenmesinin eğitim,  AR-GE ve teknolojiden geçtiğini düşünmekteyiz. İki ülke arasında özellikle yüksek katma değerli ürünlerin ihracatı konusunda işbirliği sağlanmalı” dedi.

İrlanda İş, Girişim ve İnovasyon Bakanı Richard Bruton ise, herhangi bir işyerinin hayatta kalabilmesi için maksimum verimlilik ve üretkenliğin hayati önem taşıdığına dikkat çekerek, “Bir şirket için ihracat, büyüme ve istihdam büyük önem taşıyor. İhracat desteği ile son 3 yıl içinde 17,000 ilave istihdam yaratıldı. Kurumsal düzeydeki İrlanda destekli şirketler rekor düzeyde ihracat gerçekleştirdi. Türkiye ile daha çok ticari ilişki içinde olmayı hedefliyoruz. İrlanda’dan Türkiye’ye yapılan ihracat son yıllarda giderek artıyor. Bu rakam 2013 yılında 465 milyon Euro’nun üzerindeydi. İrlanda ve Türkiye arasındaki karşılıklı satın alma ve hizmet ticareti toplamda yaklaşık 1,2 milyar Euro seviyesinde bulunuyor. Bu, bizi iki ülke arasındaki bağları güçlendirmeye teşvik eden gerçekten etkileyici bir rakam. Bu rakamın her iki ülkenin lehine olacak şekilde artırılabileceğine inanıyorum. Ayrıca İrlanda gibi Türkiye de dinamik bir ekonomiye sahip ve doğrudan yabancı yatırımcıların dikkatini çekme konusunda oldukça istekli. İrlanda ve Türkiye arasındaki bu tür ekonomik benzerlikler, işbirliği içindeki ülkelerimiz ve şirketlerimize daha çok fayda sağlayan gerçek bir güç olarak öne çıkıyor. Birçok sektörde Türkiye ile olan ticari bağlantılarımızı genişletmek için çok önemli fırsatlar bulunduğu düşüncesindeyiz” diye konuştu. EGİAD üyeleri daha sonra İrlanda Kalkınma Ajansı’nı (İDA) ziyaret ederek İrlanda’nın yabancı sermaye yatırımlarını çekmek üzere yaptığı çalışmalar konusunda bilgi aldılar.

EGİAD üyeleri 4500 kişinin çalıştığı Google’ın Avrupa Merkezi’ni de ziyaret ederek şirketin araştırma ve iş geliştirme projeleri konusunda bilgi aldı.  Enterprise Ireland ile yapılan görüşmede ise, CEO Julie Sinnamon İrlanda için yenilikçi ürünlerin rekabette büyük avantaj yarattığına dikkat çekerek,  “İrlandalı şirketlere, rekabet gücü, firma performansı açısından çalışmalarını hızlandırıcı yönde yardımcı oluyoruz. Vitrini büyük İrlandalı şirketler açısından uluslararası uzmanların deneyimlerinden faydalanmak büyük önem taşıyor. Son beş yıl içinde, Enterprise Ireland kapsamında 700'ün üzerinde proje desteklendi. Bu sayede, verimlilikte %20, satışta %40, istihdamda yüzde 11 artış söz konusu oldu” dedi.
EGİAD heyeti ayrıca Dublin’de düzenlenen Lean Summit’e de (Yalın Zirve) katılarak yalın üretim, inovasyon, yalın tedarik yönetimi başta olmak üzere BOSCH ve Avrupa’nın dev şirketlerinden KOBİ’lere kadar yüzlerce firmanın yenilik ve tecrübelerinin aktarıldığı oturumlara katıldı.
EGİAD Başkanı Seda Kaya iş gezisinin çok yararlı olduğunu ve EGİAD olarak bu dönemde seçilen hedef ülkelere yönelik iş ve ticaret amaçlı ziyaretlere devam edileceğini belirtti.


EGİAD DUBLİN İŞ GEZİSİ KATILIMCILARI
SEDA KAYA (KAYA PRESTİGE ), UĞUR BARKAN (SETKOM),  TEMEL AYCAN ŞEN (ŞENTAŞ TARIM), BÜLENT AKGERMAN (AKG GROUP), MUSTAFA KAYA (KARACA OTEL), ALİ BARÇIN (BARÇIN SPOR ) AYDIN BUĞRA İLTER(HUKUK), GÖKÇE BAYSAK (TERBAY İnşaat), GÖKMEN ULUSOY(ULUSOY/BATILI), ANIL YUKSEL(YÜKSEL BOYA), ÖVÜNÇ EMRE (VAREM YAPI), MUSTAFA ASLAN (AS YAKIT PETROL), REŞAT MORAL(HUKUK BÜROSU), EMRE TÜJÜMET(AYDIN TRAFO), UĞUR ALTUĞ (ALTUĞ PETROL),  BARIŞ KAŞKA (HUKUK BÜROSU), BİLGE GÜRE (ELTAŞ TRANSFORMATÖR), FEYZİ KAYA (KAYA TURİZM), TURAN ERSAN    (RULMAKSAN MAKİNE), CEMAL YILANCIOĞLU (    YBS BASKI VE AMBALAJ), SELÇUK DEMİROK (EGEMET EGE METAL DÖVME), NAZİF ULUSOY (BATILI  MOBİLYA), OKAN ÖZAYDIN (HUKUK BÜROSU), ONUR EROĞLU (OCS GRUP İNŞAAT ENERJİ), FREDERİC PAGY (ÖZLEM TARIM ÜRÜNLERİ/VERTİGO TARIM), PAKİZE SÜKAN (MAKSKOM İLETİŞİM - DİVA DERGİSİ), HALİL NADAS (AKTİF DANIŞMANLIK), AYŞEN ÖZKAN (YENİ NAK KARGO YURTİÇİ KARGO), MUSTAFA GÜRES (GÜRES GROUP).

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Engelsiz yaşam’ için yol yardım desteği

Menderes’te İlk Meclis

Bornova’nın zenginliğini ortaya çıkaracağız

Ekmek 5 TL

Buca'da ilk meclis

İlk ziyaret Kaymakam Fatih Aksoy’a

Arşiv