Ekonominin yükselen değeri: Kadın

  • 0
  • 842
Ekonominin yükselen değeri: Kadın
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı tarafından düzenlenen, Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay’ın konuşmacı olarak katıldığı “Ekonominin Yükselen Değeri: Kadın” konulu konferans, Sosyal Bilimler Enstitüsü Çakabey Deniz Feneri Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün’ün ev sahipliği yaptığı etkinliğe, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Utku Utkulu, Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Berna Taner katıldı. Etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen Destine Sarper, Araş. Gör. Dr. Emir Özeren ve Araş. Gör. Emir Üzümçeker’e katkılarından dolayı teşekkür edildi.

Konferans öncesi konuşan Sosyal Bilimler Enstitüsü Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Berna Taner, kadının ekonomi içerisinde hak ettiği yere henüz gelemediğini belirtti ve ülkemizdeki tabloyu istatistiksel olarak kısaca açıkladı. Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün ise Dokuz Eylül Üniversitesi’ni tanıtarak başladığı konuşmasında, “Üniversitemizin taşıdığı altı temel özellikten birinin kadın olduğunu, kadını her zaman destekleyen bir Üniversite olduğumuzu gurur duyarak söyleyebilirim. Aynı zamanda AR-GE alanında son yıllarda yaptığımız yatırımların önemli ölçüde meyvelerini vermeye başladığını belirtmek isterim. Bu anlamda da ‘üniversite-sanayi işbirliği’ne verdiğimiz önemin altını çiziyorum. İş dünyasının değerli isimleriyle birlikte olmak, gençlerimize iş olanakları sağlamak açısından ayrı bir anlam taşıyor” diye konuştu.

Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, ekonomi yeni yeni fark etse de kadının varoluşu itibariyle hep yüksek bir değer olduğunu belirterek başladığı konuşmasında şunları söyledi:  “Kadının doğurganlık özelliği, Yaradan tarafından da özel bir yere konulduğunu gösteriyor. Ama bununla birlikte ekonomi alanında kadınların kat etmeleri gereken yol, hep daha fazla ve aşmaları gereken engel sayısı hep daha çok olmuştur. Aslında Birleşmiş Milletler verilerine bakıldığında kadınların önündeki bariyerlerin bugün bile kalkmadığını çok net bir şekilde görebiliriz. Oysa kadınların dünyanın birçok ülkesinde işgücünün dışında kalması, küresel ekonomiye çok pahalıya patlıyor. IMF’ye göre bazı ülkeler potansiyel gayri safi milli hasılasının yüzde 35’ine ulaşan ekonomi kayıplarıyla karşı karşıya kalıyor. Ülkemizin 800 milyar dolar olan gayri safi milli hasılası, gelişmiş ülkeler düzeyinde kadın ekonomiye katılabilseydi 200 milyar dolar gibi hatırı sayılır bir ek ekonomik değer üretebilirdi. Son yıllarda yapılan tüm araştırmalar gösteriyor ki yükseköğretim gören ve fırsat eşitliği sağlanan kadınlar, iş dünyasında en az erkekler kadar yer bulabiliyor kendine. Muasır medeniyetler seviyesine ulaşabilmemiz için tek yapmamız gereken de bu. Bizler Kale Grubu olarak, bu anlamda üst yönetimimizin yüzde 17’sini ve orta kademe yöneticilerinin yüzde 32’sini kadın çalışanlarımızın oluşturduğunu söylemekten gurur duyuyoruz. AR-GE bölümümüzde çalışan kadınların oranı ise yüzde 50’ye ulaştı. Ülkemizde yapılan saygın tüm araştırmalarda ‘kadın dostu şirketler’ arasında üst basamaklarda yer alıyoruz. Ayrıca kadın çalışanlarımızın işlerine odaklanmaları ve gerçek performanslarını ortaya koymaları adına iş hayatını kolaylaştırıcı çeşitli enstrümanları direkt ya da dolaylı olarak uyguluyoruz. İş-özel yaşam dengesini kurmalarına destek olacak yönetsel yaklaşım ve çözümleri devreye alıyoruz. Özellikle anne olan çalışanlarımız kreş, yarım gün çalışma ve evinde çalışma imkânları sunmak konusunda önemli adımlar atıyoruz. Çanakkale’nin Çan ilçesinde bulunan kreşimiz kurulduğu günden beri faaliyetini sürdürüyor. Şirketlerin bu tür şeyleri, ekstra maliyet olarak görmemesi; kadınların işgücüne daha fazla katılması ve ülke ekonomisinin büyümesine giden yolun ilk adımları olarak kabul etmesi gerekiyor...”

DEÜ SOSYAL BİLİMLER ENSTÜTÜSÜ KADIN ÇALIŞMALARI ANABİLİM DALI
Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı; kurulduğu 2013 yılından beri, enstitümüzün en genç ve en hızlı gelişen anabilim dallarından bir tanesidir. Her yıl farklı lisans alanlarından mezun 15 öğrenciyi, kabul ettiğimiz tezli yüksek lisans programımız başlangıcından bu yana yoğun bir ilgi görmektedir. Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı’nın akademik kadrosu, disiplinlerarası doğasına uygun olarak, edebiyat, tıp, sahne sanatları, hukuk, psikoloji, sosyoloji, dinler tarihi, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler, iletişim, işletme gibi çok çeşitli alanlarda uzmanlaşmış öğretim üyelerinden oluşmaktadır. 

Anabilim dalı olarak akademik yayın ve araştırmalar yoluyla toplumsal cinsiyet, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ayrımcılığı gibi konuları eleştirel ve disiplinlerarası bir yaklaşımla incelemekte ve bu sayede cinsiyet temelli eşitsizlik sorununun arka planını ortaya çıkarmaktayız. Anabilim dalı Araş. Gör. Dr. Emir Özeren’in Doç. Dr. Ethem Duygulu ve Araş. Gör. Zeki Uçar ile birlikte hazırladıkları çalışma bu yıl 37. Manchester’da düzenlenen ISBE 2014 konferansında sunulmuş ve en iyi bildiri ödülüne aday gösterilmiştir.  Bu çalışmalarla hedefimiz, ülkemiz ve özellikle de kentimiz İzmir’de kadın hareketinin akademik alanda evrilmesine katkıda bulunmaktır. Bu doğrultuda, Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı akademik personelinin de içinde olduğu Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğünce desteklenen bilimsel araştırma projeleri yürütülmekte, uluslararası düzeyde proje ve işbirliklerine büyük önem verilmektedir. İtalya’nın Parma ve Cagliari Üniversiteleri ile gerçekleştirilen öğrenci ve öğretim üyesi değişimini öngören Erasmus Plus sözleşmeleri bu yolda atılmış önemli bir adımdır.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv