En "tatlı" festival

  • 0
  • 546
En
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Karabağlar Belediyesi ve İzmir Büyükşehir  Belediyesi tarafından düzenlenen "İzmir Kavacık Üzüm Festivali" renkli görüntülere sahne oldu. Festivale katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yerelde kalkınmayı sağlamak için yola  çıktıklarını ve büyük oranda başardıklarını belirterek, Kavacık Üzüm Festivali ile de Kavacık Köyü'nü dünyaya tanıtacaklarını söyledi.

Kavacık üzümü ile ünlü Karabağlar'ın Kavacık Köyü, Karabağlar Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi  tarafından 19 - 20 Eylül tarihleri arasında düzenlenen "5. İzmir Kavacık Üzüm Festivali"ne ev sahipliği yaptı. Köy meydanında düzenlenen törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, İzmir milletvekilleri Ali Yiğit, Tacettin Bayır, köy halkı ve festival için köye gelen İzmirliler katıldı. Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yerelde kalkınmayı sağlamak için yola çıktıklarını ve büyük oranda başarılı olduklarını belirterek,  "Sadece belediye hizmetlerini yapmakla kent kalkınmıyor. Bugün çok önemli bir noktaya geldik. Bütün belediye başkanlarımıza, meclis üyelerimize, muhtarlarımıza, bürokrat arkadaşlarıma sonsuz teşekkür ediyorum. Bundan sonra da daha da hızlı çalışarak kentimizi, köylümüzü kalkındırmaya çalışacağız.  Burada Efem Çukuru'nda altın aranması hepimizi son derece üzdü. Hukuki mücadelemizi devam ettiriyoruz. Kavacık üzümünün ne Türkiye'de ne de dünyada eşi benzeri ver. Bu coğrafyanın, bu denizin, bu toprağın bize kazandırdığı nimet. Kavacıklılar bu nimetlerine sahip çıkıyorlar. Karabağlar Belediye Başkanımız bunu festivalle taçlandırıyor. Ege'den, İzmir'den birçok insan yarımadayı, sahillerini, içerideki dağ köylerimizi, tarihi güzelliklerimizi dolaşmaya geliyorlar. Bu festivaller sayesinde biz de Kavacık'ı duyurmaya çalışıyoruz" diye konuştu. Tüm dünyada organik üretimin öneminin arttığına dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, "Ege Bölgesi gibi bir coğrafyada da bunu yapamamak çok büyük hata olur" dedi.

Başkan Kocaoğlu'na teşekkür
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, yaptığı konuşmada festivalin amacının yerelde kalkınma modeline katkı koymak olduğunu söyledi. Kavacık Köyü'ndeki dokuyu, doğallığı koruyup, iyileştirerek geleceğe taşımak istediklerini ifade eden Selvitopu, konuşmasını şöyle sürdürdü:  "Kavacık Tırazlı ve Uzundere için Kentsel Tasarım ve Gelişim Projesi'ni devreye sokacağız. İzmir Üniversitesi ile protokol aşamasındayız. Kavacık çok güzel bir köy. Biraz ilgiye ve alakaya ihtiyacı var. Göreve geldiğimiz günden beri bunu yapmaya çalışıyoruz. Köyümüzde şuana kadar yaptığımız önemli bir çalışma kadınlarımızın kooperatifleşmesi oldu. Biz de geçtiğimiz ay belediye meclisi kararı ile  bu kooperatifin üyesi olduk. Destek olmayı sürdüreceğiz. Kavacık'ı  dünyaya tanıtmak için iddialıyız.  Kavacık Köyü doğası, üzümü, tabiatı ile bunu hakediyor. Dünyanın başka bir yerinde bu tatta ve aromada bir üzüm yok.   Köyümuze köy arşivi ve köy müzesi  kurmak için çalışıyoruz. Kavacık'ı bilimle geleceğe taşıyacağız. Üzümün marka tescili ile ilgili çalışma başlattık. Önümüzdeki yıl Kavacık ile ilgili kitap hazırlayarak dünyanın bir çok yerinde dağıtacağız. Bize tüm bu çalışmalarda katkı koyan Başkanımız Aziz Kocaoğlu'na teşekkür ediyorum".   

Kavacık Köyü Muhtarı Şinasi Köse, festivali düzenleyen ve Kavacık üzümünün tanıtımını sağlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu'na teşekkür etti. 20 kilometrelik üretim yollarının   6 kilometresinin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından asfaltlandığını belirten Köse, köye öğlen saatlerinde köye otobüs seferi istediklerini belirtti.  Muhtarın isteklerine olumlu yanıt veren Başkan Kocaoğlu, köye belirli günlerde öğle saatlerinde otobüs konması için çalıştıklarını, hem Kavacık hem de Efemçukuru köylerinde üretim yollarının asfaltlanmaya devam edileceğini bildirdi. 

Konuşmaların ardından seçmelere katılan en iyi üzüm seçildi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve jüri başkanı Prof. Dr. Ahmet Altındişli, ilk dörde giren üzümleri açıkladı. 15 bağ gezilerek, üzümlerin şeker değerlerine bakılarak yapılan değerlendirmede birinci Yahya Çöpçü, ikinci Mahmut Aksu, üçüncü Nuri Aksu, dördüncü Salih Yalçın oldu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, en iyi üzüme sahip üretici Yahya Çöpçü'yü kürsüye çıkarak tebrik etti. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Gençlere özel sayı

Arşiv