Endüstriyel tarım sisteminin karlı ve rakipsiz olduğu masaldır

  • 0
  • 613
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi TarımEkonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya; “Endüstriyel tarımbildiğiniz gibi kimyasal tarım ilaçları, kimyasal gübreler, yoğun makine vesuyla yapılan tarım sistemidir. Çiftçiler gelirlerinin önemli bir kısmını tarımilaçlarına vb. girdilere veriyorlar. Ürün fiyatları ise yeterli bir artışgöstermiyor ve hatta geriliyor. Kısacası çiftçi bir fiyat makası içindeeziliyor. Bütün bunlara rağmen bu sistem kendini kaçınılmaz olarakkonumlandırıyor ve ekolojik bir tarımın kârlı olmayacağı iddia ediliyor” dedi.

ABD’demısır ve soya nöbetleşmesi ile yapılan endüstriyel tarım uygulaması verilerinin,araştırmacılar tarafından derlendiğini belirten Prof. Dr. Özkaya; “Acre denilenbirim arazi başına çiftçi 45 dolar brüt kâr elde ediliyor. Brüt kâr üretimsonunda masraflar görüldükten sonra çiftçinin cebinde kalan para olaraktanımlanabilir. Devletin verdiği 35 dolarlık destek ile çiftçi acre başına 80dolar net çiftlik geliri elde etmiş görülüyor. Ancak çiftçi toprağı korumaönlemleri almadığından bu tarım sistemi nedeniyle verimi her yıl düşüyor. Bunutelafi etmek için dekara her yıl 25 dolarlık bir toprak amortismanıhesaplamamız lazım. 80 dolardan bunu düşersek aslında çiftçinin eline 55 dolargeçmiş olduğunu hesaplıyoruz.  Hesabı birde toplum açısından yapalım. Bu defa bir başka görülmeyen masrafı da dikkatealmak gerekiyor. Bu da bu tarım sisteminin bütün bir çevre ve topluma yaptığızararlardır. Bunlar içinde kimyasal ilaç ve gübreler nedeniyle yer altısularına, yeşil alanlara verilen zararlar gibi unsurlar dikkate alınmaktadır.Araştırmacılar bu değeri acre başına 47 dolar olarak hesaplamışlar. Toplumaçısından hesabı yaparken 55 dolardan bunu düşeceğiz. Ayrıca devletin yaptığı35 dolarlık destek de düşülecek, çünkü toplum açısından bu bir gelir değildir.55 dolardan 47 ve 35 doları düştüğümüzde -27 dolar elde ediyoruz. Yani buekonomik etkinliğin topluma olan etkisi 27 dolarlık bir zarar gibi düşünülebilir.Bu hesaba doğal kaynak muhasebesi diyoruz. Şimdi durumu özetlersek yapılan buüretim etkinliği toprağın aşınmasını çiftçi dikkate almadığı için, etkinliğintopluma yaptığı zarar dikkate alınmadığı için ve devlet de bu etkinliği parasalolarak desteklediği için aslında toprağa ve topluma zararlı olduğu halde kârlıbir etkinlikmiş gibi görülmektedir” diye konuştu.

Prof. Dr.Özkaya; “Çare doğaya ve çiftçi dâhil insanlara zarar vermeyen agroekolojikesaslara dayalı bir tarım sistemidir. Endüstriyel tarım sisteminin kârlı verakipsiz olduğu bir masaldır. Serbest piyasaya dayandığı söylenen bu tarımsistemi aslında şirketlerin güdümünde olan devlet politikaları sayesinde ayaktadurmaktadır. Türkiye’de de durum farklı değildir” dedi.       

ACRE NEDİR?Acre , Birleşik KrallıkKanada ve ABD'de kullanılan arazi ölçüsü birimi.  Tarlaanlamındaki Latince ager sözcüğündengelen acre, toprağı sürmek için gerekli öküz sayısına ya da ekim içinkullanılacak tohum miktarına dayanan ilkel ölçme tekniklerinden doğdu.Başlangıçta, yaklaşık 201 m boyunda ve 20 m eninde bir arazi şeridi olaraktanımlanan Anglosakson acre sonradan 4,047 metrekare değerinde bir araziölçüsü olarak kullanıldı. 
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv