Engellilerin dostu Balçova Belediyesi

  • 0
  • 1.027
Engellilerin dostu Balçova Belediyesi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Günümüz Türkiye'sinde engellilerin toplumla bütünleşme yönünde yoğun sorunlar içinde yaşadıkları biliniyor. Sorunu adlandırmadan başlayan ve yaşamın pek çok alanına yayılan bu sorunlar, engelli bireylerin içinde yaşadıkları toplumla işlevsel bir bütünlük içinde yaşamalarını güçleştiriyor. Rıza Mutkilioğlu yeni projeler ve  Balçova Belediyesi’nde oluşturulan Engelli Hakları Masası hakkından Ege Ajans’a açıklamalarda bulundu. Birleşmiş Milletler Engelli Haklan Bildirgesi engelliyi;  "Kişisel ya da sosyal yaşantısında kendi kendisine yapması gereken işleri bedensel ya da sonradan olma her hangi bir noksanlık sonucu yapamayanlar" olarak tanımlanıyor.


Fiziksel işlevlerdeki bozukluklar ve bunların hareket yeteneği üzerinde yarattığı sınırlamalar bireyi toplumdan uzaklaştırıyor. Toplumsal destek sistemlerinin yetersizliği, toplumun dışlayıcı tutum ve davranışları da engelli bireyin topluma eşit bireyler olarak katılmasını önlüyor.
5393 Sayılı Belediye yasasının 38. Maddesinin n bendinde  “Belediye başkanının görev ve yetkileri arasında;  bütçede yoksul ve muhtaçlar için ayrılan ödeneği kullanmak, özürlülere yönelik hizmetleri yürütmek ve özürlüler merkezini oluşturmak” ifadelerine yer veriliyor.

ENGELLİ HARİTASIYLA EV EV BELİRLİYORUZ

Yasal olarak yeterli düzenlemelerin yapılmasına karşılık yerel yönetimlerde uygulamalarda hala problemler yaşanıyor, bu anlamda İzmir Balçova Belediyesi uygulamalar konusunda fark yaratan belediyelerden birisi. Belediye  Başkanı Mehmet Ali Çalkaya öncülüğünde 2004 yılında engellilerin ihtiyaçları doğrultusunda, onlara ulaşmada rahatlık yaratacak, sokak sokak, ev ev belirlenen engelli haritası çıkartılarak başlatılan engelli projeleri, engelli gençlere gelir kapısı açıyor. Gençleri sosyal hayata kazandırıyor.  “Engelsiz Şekerleme’’ projesi ile ivme kazanan çalışmalar; bunun yanı sıra birçok akülü tekerlikli sandalye ve tıbbi cihaz yardımı yanında sosyal hakları için hukuk birimi oluşturuldu. Daha yapacakları çok şey olduğunu belirten Çalkaya, “Belediye ana hizmet binasının düzenlemesiyle çalışmalarımız devam ediyor, erişebilirlik sorununu  bütüncül olarak ele aldık ve bu konuyu çözümledik. Engelli rampaları, görmeyenler için takip ve uyarı izleri, braille yazıları, engelli tuvaleti, sesli sistemler gibi erişim sistemleri tamamlandı. Türkiye’de web sitesin engelli vatandaşların kullanabileceği şekilde tasarlandı. Engelli Hakları Masamızın telefonu olan 455 20 65 numaralı sabit hattımız cep telefonlarından mesaj almaya ve yanıtlamaya uygun hale getirildi. Belediyemize başvuran işitme cihazı kullanan engelli ve yaşlılarımız, yeni kurduğumuz İndüksiyon Döngü Sistemi sayesinde dış seslerden etkilenmeden sadece görevlimiz ile iletişim kurarak sorunlarını çözebilecekler. Engellilerin ve ailelerinin toplumsal yaşama katılımlarındaki sorunları çözmek üzere ‘Liftli’ bir minibüs satın almak için işlemler başlattık’’ diye konuştu

“HER ALANDA ENGELLİLER TANITILMALI”

On beş yıl engellilerle ilgili İzmir Valiliği Engelliler Koordinatörü olarak tüm şehirde görme, duyma engelli, zihinsel ya da bedensel engelli olarak ayrı ayrı birçok çalışma yapan Rıza Mutkilioğlu yeni projelerini Balçova Belediyesi’nde oluşturduğu Engelli Hakları Masası ile sürdürüyor. Mutkilioğlu; “Engelliler konusu komplike bir sistemdir, örneğin Adnan Menderes Havalimanı’nda özel güvenlikçilere eğitim veriyoruz, ortez ve protez arasındaki farkı anlatıyoruz ortez kol ya da bacak gibi uzvun kesik olmadığı, sadece güçlendirme amaçlı vücuda takılan cihazlar, protez ise kesik olan uzvun yerine cihazlarla desteklenmesidir, bu anlamda aramadan geçerken bu kişilerin bu özelliklerine göre arama yapılması gereklidir’’ dedi.

“AMPÜTE FUTBOL ŞUBESİNİ KURACAĞIZ”  
      
Bu yüzden her alanda engellilerin tanıtılması için çalışmaların yapılması gerektiğini belirten Mutkilioğlu, “Görme engelli için sesli betimlenin olması gerekir. Örneğin geçen ay itibariyle Manchester United Futbol takımı kulaklıkla sesli betimlemeyle maç anlatmaya başladı, stadın ambiyansı, hakemin tutumu gibi birçok betimlemelerden yararlandı, ben de aynı zamanda Altınordu Spor Klübü yöneticisiyim ve bu uygulamayı Altınordu’da da yapmak istiyoruz. Ayrıca Türkiye’de bir ilk olacak ampüte futbol şubesini kurmayı da düşünüyoruz. Türkiye’de bu konuda çok gidilmesi gereken yol var, algı çok önemli, algının oluşmasında da geleceğin yöneticileri olacak gençler çok önemli. Yapılan araştırmalara göre halkın yüzde yetmişi engelli bir komşu istemiyor, ailelerin de yüzde elli dördü çocuklarının engelli birisiyle evlenmesini istemiyor. Algı yapılandırmasına ihtiyaç var engellilere acıyarak bakmayalım, önemli olan doğru düzgün düşünebilmek, iletişim kurabilmektir” dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İkinci dönemin ilk adımı: Esnaf Masası

Urla’da yeni dönemin ilk meclis toplantısı

Ekmek” teşekkürü

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Arşiv