Engellilerin gözü kulağı İzmir’de olacak

  • 0
  • 844
Yazı Boyutu:

Nüfusunun yaklaşık 8.5 milyonu engelli yurttaşlardan oluşanTürkiye’de, engellilerin sorunları ilk kez uluslararası çapta düzenlenen birkongre ile İzmir’de gündeme taşınacak. Büyük organizasyon için yoğun çabaharcayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda “Türkiye’de engelliler içinStratejik Plan hazırlayan ilk belediye” olacak.  

İzmir Büyükşehir Belediyesi ileİZFAŞ tarafından, engelli yaşamını engelsiz bir hayat haline dönüştürmekamacıyla organize edilen ENGELSİZMİR 2013 Kongresi, 31 Ekim 2013 Perşembe günüİzmir Uluslararası Fuar Alanı’nda başlayacak. Türkiye’de ilk kez uluslararasıçapta düzenlenen kongre, 30 Ekim- 3 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek.Engelsiz yaşamın öncüsü olabilmek için yola çıkan İzmir BüyükşehirBelediyesi’nin girişimiyle düzenlenen ‘Engelsizmir 2013 Uluslararası KatılımlıEngellilerin Kentsel Sorunları ve Çözümleri Kongresi’ kapsamında İzmir,Türkiye’de engelliler için Stratejik Plan hazırlayan ilk belediye olacak.

ENGELSİZMİR2013 Kongresi, engellilerin kentsel yaşamın tüm boyutlarınakatılıp katkıda bulunmasının olanaklarını İzmir örneğinde tartışmaya açmayıhedefliyor. Söz konusu kongrede, İzmir’de engellilerin toplumsal yaşama dahaetkin katılımına yönelik fırsatların ve uygulamaların tartışılarak ve ilgilibilim insanlarını; uluslararası, ulusal ve yerel ölçekteki örgütleri vekurumları bir araya getirip birbirlerinin deneyimlerinden yararlanarak yeniçözüm yollarının oluşturulması amaçlanıyor.
K
ongre kapsamında Engelsiz İzmir Stratejik Planı’nı oluşturmanınyanı sıra Engelsiz Misafir Evi’ni hizmete açılması, engelsiz binalara KırmızıBayrak asılması ve kentsel dönüşüm sürecinde yeni oluşturulacak alanlarınengellilerin kullanabileceği hale getirilmesi için farkındalık yaratılması dahedefleniyor. 

Kongre başlıkları şöyle:
Kongrede ele alınacak konubaşlıkları ise şöyle; Kentsel Dönüşüm ve Engelliler, Haklar: Eğitim, Sağlık,Tüketici Hakları, Standartlar, Evrensel Dizayn: Kentsel Tasarım, MimariDüzenlemeler, Çevresel Mimari ve Ulaşım, Rehabilitasyon, İstihdam,Erişilebilirlik, Medya, Siyaset ve Örgütlenme, Turizm, Spor, Kültür-Sanat,Engelli Bireyin Geleceğinin Planlanması, Engelli Ailesi Olmak ve EngellilereYönelik İyi Uygulamalar. 

Kültürel boyutu da önemli

Engelsizmir 2013 kapsamındaayrıca çeşitli sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlendi. Engelsiz İzmirTiyatro Topluluğu, ‘Aziz Anton’ adlı oyunla sahneye çıktı. Kongre etkinliklerikapsamında “Engelleri Kaldıralım” teması altında ulusal kategoride “Kısa Film”ve “Fotoğraf”, uluslararası kategoride ise “Karikatür” yarışmaları yapıldı.İzmir Kent Konseyi de İzmirBüyükşehir Belediyesi, EDAK Ecza Kooperatifi, Çevreci EczacılarKooperatifi (ÇEKOOP), Çağdaş Görme Engelliler Derneği ve Ege Üniversitesi işbirliğindeTürkiye’de ilk kez hayata geçirilecek ‘Engelsiz İlaç Projesi’ için düğmeyebastı.  Proje kapsamında görme engeli olan vatandaşlara ücretsiz olarakulaştırılmak üzere, gönüllü eczanelere toplam 1000 adet ‘sesli ilaç kutusu’dağıtılıyor.ENGELSİZMİR 2013 bilimsel birkongre olmasının yanında, kentsel yaşamda engellileri görünür kılacak bir dizisosyal etkinlikler ve düzenlenecek fuarı da kapsıyor. 

Dünyadave Türkiye’de engelliler…
Engellilik; doğuştan ya da kazaveya uzun süren bir hastalık sonucunda oluşan bedensel, zihinsel, duygusal vesosyal yeteneklerin kaybı olarak tanımlanıyor.Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10’u, başka bir deyişle 650 milyon kişi engelli.Türkiye nüfusunun yüzde 12.28’iengelli. Ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma engelliler ile zihinselengellilerin oranı yüzde 2.58 iken,  süreğen hastalığı nedeniyle engelliolanların oranı ise yüzde 9,7.Ülkemiz nüfusunun yaklaşık 8.5 milyonu engelliyurttaşlarımızdan oluşuyor.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İkinci dönemin ilk adımı: Esnaf Masası

Urla’da yeni dönemin ilk meclis toplantısı

Ekmek” teşekkürü

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Arşiv