ESHOT’ta “enerji” devrimi

  • 0
  • 548
ESHOT’ta “enerji” devrimi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, atölyeler ve duraklarda kullanacağı enerjiyi kendisi üretecek. Akülü engelli araçlarıi çin aktarma merkezlerine kurulacak şarj istasyonları da enerjisini güneşten sağlayacak.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, çevreci ve ekonomik enerji elde etmek üzere başlattığı fizibilite çalışmalarını tamamladı. Kurum, faaliyet gösterdiği hemen her alanda güneş enerjisinden yararlanarak, hem tasarruf etmeyi hem de yenilenebilir enerjiyle karbondioksit salınımını azaltmayı hedefliyor. 

3 adımda hayata geçecek büyük dönüşüm projesiyle atölyeler ve duraklar kendi enerjisini üretecek. Aktarma merkezlerine, akülü engelli araçları için kurulacak şarj istasyonları da enerjisini güneşten sağlayacak. Proje çalışmalarına başlanan yatırımların 2016 yılına kadar hayata geçirilmesi planlanıyor.

 

1. Adım: Atölye çatılarına güneş panelleri kurulacak

ESHOT Genel Müdürlüğü Gediz Ağır Bakım Atölyesi’nin bulunduğu yerleşkede çatıların üzerine kurulacak güneş panelleriyle elektrik enerjisi üretilecek. Şebekeye paralel olarak çalışacak “Fotovoltaik GüneşEnerji Sistemi” ile yıllık 1230 MWh enerji elde edilecek. Böylece Gediz Ağır Bakım Atölyesi’ndeki yıllık yaklaşık 2.250 MWh olan enerji tüketiminin önemli bir bölümü güneşten sağlanmış olacak.  Kendini yaklaşık olarak 6-7 senede amorti etmesi öngörülen sistemin sonraki her yıl için 380 bin TL’ye kadar tasarruf sağlayacağı hesaplanıyor

Atölyelerin enerjisini güneşten sağlayacak sistemin anahtar teslim kurulum maliyeti yaklaşık 900 bin Euro, çalışma ömrü ise 30 yılın üzerinde olacak. İleride istenmesi durumunda, sistem başka bir yere taşınarak yeniden kurulabilecek.

Toplam 9250 m² alana kurulacak sistemin en önemli avantajı ise yıllık 670 ton karbondioksit salınımını engelleyerek hava kirliliğini önlemesi olacak.

 

2. Adım: Otobüs durakları kendi enerjisini üretecek

ESHOT’un hayata geçireceği bir önemli proje de akıllı durakların ve durak aydınlatmalarının ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılayacak güneş panellerinin kurulması. ESHOT Genel Müdürlüğü, yolcu memnuniyeti odaklı, ekonomik, sürekli ve güvenilir toplu taşımacılık hizmetini gerçekleştirme misyonu çerçevesinde, otobüs duraklarından da enerji elde edecek.  Projeilk etapta elektrik enerjisi olmayan köy ve çevre yollarındaki duraklarda hayata geçirilecek. Sistemin kurulması, şoförlerin durakta bekleyen yolcularıdaha rahat görmesini sağlayacağı gibi, durak yerlerinin tespitini de kolaylaştıracak. Böylece durakta bekleyen yolcuların güvenliği artırılmış olacak.

Bulutlu havalarda bile 3 gün kesintisiz çalışacak şekilde tasarlanan sistemde aydınlatma gün batımından itibaren devreye girecek ve gün doğumuyla birlikte devreden çıkacak. İstenildiği zaman sökülerek başka bir durağa da kurulumu yapılabilecek.

 

3. Adım: Akülü engelli araçları için şarj istasyonları

ESHOT Genel Müdürlüğü, engelli yolcuların yoğun olarak kullandığı 10 aktarma merkezine akülü engelli araçları için şarj istasyonu kuracak. Enerjisi güneşten sağlayacak proje sayesinde engelliler yolda akü şarjının bitmesi endişesi yaşamayacak. Şarj istasyonları, 24 saat hizmet verecek ve aynı anda 3 adet engelli aracını hızlandırılmış şekilde şarj edebilecek kapasitede ve kolay kullanılabilir bir yapıda olacak.

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Gençlere özel sayı

Arşiv