Esnafın AVM'lerle imtihanı!

  • 0
  • 1.541
Yazı Boyutu:

‘Ben bir ekmeği bile kredi kartı ile satansüpermarketle nasıl rekabet edebilirim ki’ cümlesiyle durumunu açıklayanBalçova esnafını İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) mercek altına yatırdı. İEÜ SosyolojiBölümü Başkanı Prof. Dr. Erol Kahveci ve öğrencileri tarafından yapılanaraştırmada Balçova’da esnaflık yapan 700 işyeri sahibi ile birebir görüşüldü.Esnafın yüzde 76’sı alışveriş merkezlerinin işlerini olumsuz etkilediğinisöyledi.

“Balçova'daki alışveriş merkezleri ve İzmirEkonomi Üniversitesi’nin küçük esnaf üzerine etkileri” başlıklı araştırma hakkındabilgi veren Prof. Dr. Kahveci, semtte son 10 yıl içerisinde peş peşe 5 büyükalışveriş merkezinin açıldığını anımsattı. Çalışmada, gıda, giyim ve elektronikeşya gibi alışveriş merkezleriyle benzer ürün grupları satışı yapan esnafa yerverdiklerini kaydeden Prof. Dr. Kahveci, görüşülen esnafın yüzde 76’sının erkekyüzde 24’ünün bayan olduğunu ifade etti. Esnafın yüzde 68’inin iş yerlerineyakın bir çevrede yaşadığının belirlendiğini anlatan Prof. Dr. Kahveci,  “Esnafımız, yaşadıkları çevreye yakın olmasınınBalçova’da ticaretle uğraşmasının en büyük nedeni olarak ifade ediyor. Esnafınyüzde 92’si işyerlerinin tek gelir kaynağı olduğunu belirtti. Görüştüğümüzesnafın yüzde 76’sı alışveriş merkezlerinin işlerini olumsuz yönde etkilediğinibeyan etti. Bu merkezlerin küçük esnafın üzerine etkisini bir bakkalımız, ‘benbir ekmeği bile kredi kartı ile satan süpermarketle nasıl rekabet edebilirim ki’sözleriyle ifade ediyor” dedi.

 
‘Az personel uzun çalışma saatleri’

Prof. Dr. Kahveci, araştırma kapsamındaküçük işletmelerin rekabet edebilmek adına işyerlerini uzun saatler açıktuttuklarının belirlendiğini, esnafın minimum işgücüyle çalıştığına dikkatçekti. Prof. Dr. Kahveci, şunları söyledi:

“Verilerde esnafın günlük cirolarınıarttırmak için günde ortalama 13 saat işyerini açık tuttuğu görüldü. Giderleridüşük tutmak için de iş yerlerinin yüzde 80’inde toplam işgücünün 1 ile 3 arasındadeğiştiği tespit edildi. Ayrıca iş yerlerinin yüze 80’i son yıllarda çalışaninsan sayısında küçülmeye doğru gittiklerini vurguladı. Alışveriş merkezlerindeişyerleriyle rekabet konusunda neler yaptıklarını incelediğimizde, her dört işyerinden bir tanesi işlerini zararla götürdüklerini belirtti. Rekabetgüçlerinin kalmadığını belirten esnaf, diğer iş yerleri fiyat indirerek karmarjlarını minimumda tuttuklarını, ‘ara getirelim, al götürelim’ ve kredi kartıile satış gibi uygulamalar geliştirdiklerini belirtiyorlar. Esnafımızın yüzde74’ü önlemlerine rağmen müşterilerinin azalmasını alışveriş merkezlerine bağlıyor.Yine esnafın yüzde 72’si çevrelerindeki küçük esnafın işini kaybetmesini bumerkezlere bağlıyor.”

 
‘AVM’den Şikâyet İzmir EkonomiÜniversitesi’nden Memnuniyet’

 Alışverişmerkezlerinin Balçova’nın kuzeyinde, İEܒnün de güneyinde yer aldığını belirtenProf. Dr. Kahveci, 13 yıl önce kurulan İEܒye yakın konumdaki esnafın olumluetkilendiğini söyledi. Prof. Dr. Kahveci, şu bilgileri verdi:

“Coğrafi bölge olarak üniversiteye yakınkonumdaki esnaf, üniversitenin işleri üzerinde olumlu etkilerinden söz ediyor. İzmirEkonomi Üniversitesi’nin yaklaşık olarak 7 bin öğrenci ve çalışanı bulunuyor. Buda yaklaşık Balçova nüfusunun yüzde 10’una denk geliyor. Üniversite’ye yakınçevrede bulunan esnafın yüzde 90’nı üniversitenin işyerlerine yakın olduğundandolayı memnuniyetlerini ifade ediyor. Diğer ilginç bir sonuç, üniversiteçevresindeki esnafın yüzde 68’i işyerlerini son 10 yıl içerisinde açmış. Ancakbu esnafın yüzde 97’si üniversitenin tatil olduğu dönemlerde iş yerleriningelirinin düştüğünü ifade etmişlerdir. Üniversite’ye yakın konumdaki esnafın yüzde60’ı geleceklerini parlak görürken bu oran alışveriş merkezlerine yakın işyerleriiçin yüzde 22’ye düşmektedir.”


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv