Estetik Ebru projesi uluslararası sempozyumda tanıtıldı

  • 0
  • 952
Yazı Boyutu:

İzmirli kadın girişimci, gazeteci Saadet Erciyas'ın Türk doğaltaşına ebru sanatıyla yeni bir kullanım alanı yaratan ve “Estetik Ebru” adını verdiği projesi Akdeniz Üniversitesi'nde düzenlenen uluslararası sempozyuma konu oldu. Ebru Sanatı Çalıştayı'nda bildiri olarak sunulan projesini anlatan Erciyas, “Dünyanın birçok ülkesinden gelen yabancı katılımcılarla birlikte akademik çevrelere tanıtılan projemiz bilimsel literatürde yerini aldı. Gururluyuz” dedi.
 
Akdeniz Üniversitesi'nce düzenlenen “1. Uluslararası Kitap Sanatları Sempozyumu ve Ebru Sanatı Çalıştayı” 22 - 24 Mart 2012 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirildi. Akdeniz Üniversitesi'nin kuruluşunun 30. yıldönümü ve 21 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla düzenlenen sempozyum kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler arasında atölye çalışmaları da yapıldı. Ebru Çalıştayı'na Türkiye'deki üniversitelerin yanı sıra Azerbaycan, Kazakistan, Bosna Hersek, Özbekistan, Ukrayna, Kırım, İran ve Çin'den çok sayıda öğretim görevlisi ve ebru sanatçısı katıldı.
 
İzmirli kadın girişimci, gazeteci Saadet Erciyas’ın “Estetik Ebru” projesi de uluslararası sempozyumda bildiri konusu oldu. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü araştırma görevlileri Menekşe Suzan Teker ve Ahsen Günbulut tarafından hazırlanan ve sunulan bildiride “Projenin ebru sanatına yenilikçi bir anlayış ve farklı bir kullanım alanı yarattığı” vurgulandı.
 
Sempozyuma davet edilen Saadet Erciyas da 22 Mart 2012 Perşembe günü, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel El Sanatları Bölümü'nde düzenlenen toplantıda projesini akademisyen ve sanatçıların oluşturduğu topluluğa anlattı. Türk doğaltaşına ebru sanatıyla yeni bir kullanım alanı yarattıklarını, kültürel hediyelik ürünler üretimiyle gelişen Estetik Ebru projesini 2007 yılından bu yana sürdürdüklerini anlatan Erciyas, çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
 
"Estetik Ebru projesiyle butik tarzda niş bir ürün oluşturduk. Türk doğaltaşına geleneksel ebru sanatını uygulayarak eşsiz kültürel ürün niteliği kazandırdık. Yaptığımız ürünlerin arkasına ‘Made in Türkiye – Türk Malı’ yazdık gururla. Projemiz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nce fuarlara katılmamız sağlanarak desteklendi. Kültürel hediyelik ürün alımı yoluyla Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın, Ege İhracatçı Birlikleri’nin, İzmir Ticaret Borsası’nın, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği’nin, Konak ve Bornova belediyelerinin desteğini gördük. Özellikle yurt dışından gelen konuklara, devlet ve iş adamlarına sunulan ürünlerimiz bu yolla dünyanın dört bir yanına ulaştı.”
 
TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulu ve İzmir Ticaret Odası İş Kadınları Konseyi Üyesi olan Saadet Erciyas, “İzmir’de geliştirdiğimiz projemizin Akdeniz Üniversitesi'nden ilgi ve davet görmesi, uluslararası sempozyumda konu olması ilginç oldu. Bu projemiz için önemli bir destek. Kendilerine teşekkür ediyoruz" dedi. Bu gelişmenin Estetik Ebru ekibindeki herkesi gururlandırdığını anlatan Erciyas, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Projemiz bu sempozyumda dünyanın birçok ülkesinden gelen yabancı katılımcılarla birlikte akademik çevrelere tanıtıldı, literatürde yerini aldı. El sanatlarımızın en özel eserlerinin verildiği ebru sanatına Türk doğaltaşıyla yeni bir kullanım alanı yaratıp bilinirliğini, tanınırlığını arttırmaya katkılı olduğumuz için mutluyum. Ebru sanatçılarının bir araya geldiği böyle bir sempozyuma davet edilmek, projemizin bildiriye konu olması ve bana anlatma olanağı verilmesi onur verici.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv