Evlilik mi, evcilik mi?

  • 0
  • 726
Yazı Boyutu:

Türkiye'nin kanayan yarası çocuk gelinler. Çocuk gelin kavramı veerken yaşta evliliğin sakıncaları. Çocuk gelin tanımı nedir, kime denir? Dünyave Türkiye verilerince çocuk gelin oranları. Erken yaşta evlenmeninsakıncaları. Ege Üniversitesi (EÜ) EdebiyatFakültesi Uygulamalı Sosyoloji Anabilim Dalı  Başkanı Prof. Dr. Ercan Tatlıdil,  Türkiye’deki “çocuk gelinler” sorununu EgeAjans’a yorumladı.
         
Birleşmiş Milletler Çocuk HaklarıSözleşmesi uyarınca 18 yaşın altındaki kadın ve erkekler çocuk olaraktanımlanıyor. Türkiye’de ise durum daha farklı. Türk Medeni Kanunu uyarınca erkek veya kadın 17 yaşınıdoldurmadıkça evlenemiyor. Ancak hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli birsebeple 16 yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izinverebiliyor. 17 yaşından küçük çocukların evlendirilmesine "çocukgelin" deniliyor.
Türkiye’de ise çocukluk dönemde evliliklerin önemli bir sorun olduğunailişkin bulgular bulunuyor. Türkiye “çocuk gelin” sayı ve oranında Avrupa ikincisi .
 
“ÇOÇUKLAR ÇOÇUKLUKLARINI YAŞAMAKZORUNDADIR”
EgeÜniversitesi Edebiyat Fakültesi Uygulamalı Sosyoloji Anabilim Dalı BaşkanıProf. Dr. Ercan Tatlıdil, “Çocuk gelinler daha çok tarım toplumunun yani kırsalkesimlerin yaygın olduğu ülkelerde görülmektedir. Tarım toplumu kültüründemalların bölüşümü için küçük yaşlarda kızların evlendirme yoluyla ailekurmaları görülmektedir. Bu tür problemler bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’dede kentleşme sürecinde olmuştur. Çocuklar çocukluklarını yaşamak zorundadır. Bukonuda uzmanlarında belirttiği gibi ruhsal ve bedensel sağlıklarına kavuşmalarıiçin bu çok önemlidir. Çocuğun çocukluk haklarını yaşaması insan haklarındaolduğu gibi çocuk haklarında da vardır. Birleşmiş Milletlere üye olan vegelişen bir ülke olarak ülkemizde çocuk haklarını koruma altına almalıyız.Çocuk yaştaki bir kişinin kucağında çocuk olması ‘çocuğa karşı şiddet’kapsamına girmelidir. Türkiye Cumhuriyeti olarak çocukların çocukluklarınıyaşamasını sağlamamız gerekir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da bu yöndeçalışmaları vardır” dedi.

Günümüzdeki çocuk gelinler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Tatlıdil, “21. yüzyılda halenaileler çocuklarını erken yaşta evlenme yanlışına düşmektedirler. ÜlkemizdeDoğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesinin bazı yerleşkelerindebu yanlışlık devam ediyor. Toplumumuzda erken evlenmeler tekrar gözdengeçirilmeli. Devlet kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve medya genişanlamda  yayınlar yaparak bu yanlışı dilegetirmelidir. Çocukların yeri iş yeri değil okuldur, çocuk gelinlik değildir.Bu sorun sadece okulla değil ailelerinde bilinçlendirilmesi de gerekir” diyekonuştu.

Aile içişiddet konusunda çocuk gelinleri anlatan Prof. Dr. Tatlıdil, “Çocukluklarınıyaşamayan küçük yaşta anne olan çocuklar şiddete uğruyorlar. Aile içi şiddetteen fazla şiddete maruz kalanlar çocuk gelinler olmuştur. Sadece eşi tarafındandeğil eşinin ailesinden de şiddet görmüşlerdir. Boşanma ve ayrılma durumlardada en fazla acı çekenler de çocuk gelinlerdir. Bu toplumsal bir sorundur” dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv