Faiz lobisi gibi teşhislerin bizi de etkileyen dünya çapındaki sermaye hareketleri içinde anlamı olmadığını düşünüyorum

  • 0
  • 826
Yazı Boyutu:

Ege Sanayicileri veİşadamları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent  Akgerman, “faizlobisi” gibi teşhislerin dünya çapındaki sermaye hareketleri içinde anlamıolmadığını belirterek havalarla birlikte ısınan ekonomik ortamda ekonomiyönetiminin çok daha dikkatli olmasını dilediklerini söyledi.

ESİAD tarafından Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmirŞubesi işbirliğiyle Çeşme Boyalık Oteli’nde, Ekonomi Yazarı Ege Cansen’inkonuşmacı olarak katıldığı ekonomik değerlendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantının açılışında konuşan Akgerman, dünya ve Türkiye’deson zamanlarda yaşananların yeniden ekonomik belirsizlik ve tedirginlikortamına girilmesine neden olduğunu, ABD’deki faiz artışı beklentisi veAvrupa’daki Avro krizi maliyetlerinin henüz kestirilemediğini belirtti.

“Altın ve emtia fiyatlarındaki oynaklık, Çin’deki ekonomikyavaşlama ve nihayetinde gelişmekte olan ülkelerden para kaçışı gibi faktörler,ekonomi yönetimlerine ter döktürmeye başlamış görünüyor” diye konuşan Akgerman,“Eğer bu gelişmeler sermaye hareketlerinin orta vadede kalıcı olarak yöndeğiştirmesi anlamına geliyorsa potansiyel krizi bu defa teğet geçirmektezorlanabiliriz.  Bizde, riski arttıran olumsuz yönde ayrıştırıcı faktörlermaalesef bu defa da var. Cari açıktaki yükselme eğilimi, Arap ülkelerindekigelişmeler, Gezi olayları sonrasındaki gergin iç siyasi ortam, ihracatımızdakiyavaşlama belirtileri ve son günlerde sermaye – para hareketlerini gözetimaltına alma durumları var. Bunlar olası bir krizin bizde daha ağır geçmesinin yolunuaçabilir. Ekonomi yönetiminin bu nedenle çok dikkatli olmasını diliyoruz. Faiz lobisi gibi teşhislerin bizi de etkileyen dünya çapındaki sermayehareketleri içinde anlamı olmadığını düşünüyorum. Ülkemizde, istikrarlı birekonomik sürecin sonunda gelen not artırımları yabancı yatırımcıyı cezbetmekiçin daha olumlu bir ortam oluşturmuş bulunuyor. Başlayan ters rüzgarlararağmen, bu ortamı en azından korumalı, mümkün olduğunca geliştirmeyeçalışmalıyız.”

 

EMD İzmir Şubesi Başkanı Tolga Albay ise Gezi Parkıolaylarına IMF'ye borcunu sıfırlayan, sıfır faizden bahseden, devasa projeleriaçıklayarak giren Türkiye’nin şu aralar 10 yıl öncesinindöviz-devalüasyon-enflasyon-faiz-cari açık sarmalından, sıcak para çıkışısöylentilerinden bahsettiğini, durumun tekrar “teğet mi geçecek” tartışmalarınıgündeme getirdiğini ifade etti.

 

Ekonomi Yazarı Ege Cansen, ise konuşmasında Türkiye’nin son10 yılını değerlendirerek gelecek tahminlerini değerlendirdi.  Cansen,krizin “teğet geçtiği” yorumlamasının doğru olmadığını, milli gelirin yüzde 4,7gerilediği bir ortamda bir teğetten bahsedilemeyeceğini ifade etti.

 Merkez Bankası’nın piyasaya dövizle müdahalesinin istenensonucu vermediğini bunun faiz silahının çekilememesinden kaynaklandığınıanlatan Cansen,  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın düşük faiz baskısınedeniyle  Merkez Bankası’nın bu konuda rahat olamadığını savundu.

 Sıcak paranın Türkiye ekonomisinde eroin etkisi yaptığınısavunan Cansen, enflasyon, cari açık ve büyüme için öngörülen “5-5-5 büyüme”modelinin gerçekçi olmadığını,  bunlardan bir tanesinin mutlakapatlayacağını, diğerlerini de patlatacağını savundu.

Enflasyonu kontrol altına almanın yolunun ücretlere yapılanzammı sınırlı tutmaktan geçtiğini de belirten Cansen, bunun sosyal tepkilereneden olduğunu ancak başka bir yolun bulunmadığını savundu.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Arşiv