Fikret Tartan son yolculuğuna uğurlandı

  • 0
  • 961
Yazı Boyutu:

Önceki gün yaşamını yitiren İzmir Devlet Tiyatrosu (İZDT)sanatçısı Fikret Tartan  İDT Konak Sahnesi’ndedüzenlenen devlet töreni ve Karşıyaka Beşikçioğlu Camii’nde kılınan öğlenamazını takiben  Doğançay Mezarlığı’ndason yolculuğuna uğurlandı.

İzmirDevlet Tiyatrosu’nda yapılan törene kardeşlerinin kolları arasında gelen FikretTartan’ın eşi Melek Tartan’ın ayakta durmakta zorlandığı gözlendi. FikretTartan gibi kendisi de tiyatro sanatçısı olan Melek Tartan ve aile üyelerininyanı sıra törene Bosna-Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak, İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı EkremDemirtaş, Konak Kaymakamı Ahmet Önal, İzmir Devlet Tiyatrosu sanatçıları,siyasetçiler, iş adamları ve sevenleri katıldı. Fikret Tartan’ı son yolculuğunauğurlamanın üzüntüsünü yaşayan Melek Tartan gözyaşları içinde sevgisini dilegetirdi. Melek Tartan, “Bana doğru yolu gösteren her şeyi sorduğum eşimdi. İyibir devlet tiyatrocusuydu. Onu çok seviyorum, onu çok özleyeceğim” dedi. Babasınınnaaşı başında saygı duruşunda bulunan Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartanda, “Dürüst, namuslu ve ilkeli olmayı ondan öğrendim. Son anına kadar üretmeyeçalıştı, 76 yıllık ömründe kötülük yaptığı ve kırdığı hiç kimseyihatırlamıyorum.” dedi 


DEĞERLİ BİR İNSANI KAYBETTİK
İzmirDevlet Tiyatrosu Müdürü Hülya Savaş, sözcüklerin tükendiğini ifade ederek, “Obizim ustamızdı, yazarımızdı, rejisörümüzde, müdürümüzdü. Karşıyaka sahnemiziaçarak bize bir sahne kazandırdı” diyerek duygularını dile getirdi.  Devlet Tiyatroları Baş Rejisörü Ali Hürol,“Baba dostumdu” dediği Fikret Tartan’ı kaybetmenin üzüntüsü içinde olduğunubelirterek, ailesine ve Devlet Tiyatrosu’na başsağlığı diledi.  

Devletsanatçısı Fikret Tartan’ın sanatçı dostlarından Erol Aksoy, “İzmir DevletTiyatrosu’nun (İDT) tarihini yazan tek kişiydi. Bir gün İDT tarihine dönüpbakacak olursak onun bu eserine ihtiyacımız olacak. Hiç kıskanç biri değildi,bu bizim meslekte çok önemliydi. Çok değerli bir sanatçımızı kaybettik” diyekonuşurken, yazar Muzaffer İzgü, “Tiyatro için yaşadı. Böyle bir insanla aynıhavayı koklamak büyük bir onur benim için. Acım sonsuz” diyerek üzüntüsünü dilegetirdi.

Tiyatrobilimci,yazar Prof. Dr. Özdemir Nutku, Fikret Tartan’ı 1950 yılından bu yana tanıdığınıbelirterek, “Devlet tiyatroları içinde hiç kıskançlığı olmayan ama tiyatro içinhırsı olan biriydi. Çok insancıl, doğru ve yanlışı çok iyi ölçebilen bir dostumdu. Hiçbirtartışmayı kaçırmaz, kitap okuyan, yazan çok değerli bir tiyatro adamıydı.Işıklar içinde yatsın. İleride biz de görüşeceğiz zaten” diyerek duygularınıifade etti.

DokuzEylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hülya Nutku da, Fikret Tartan’ın eserlerinde hep sanatçıların karşılaştığızorlukları vurguladığını ve sanatçıları birleştiren bir kişiliği olduğunusöyledi. Nutku, “Fikret Abiyi çok seviyorum. Birbirimize ironik yaklaşıpgülümseyerek bakardık. Gerçekten hiç kıskanç olmayan çalışkan, son derecekaliteli biriydi. Zorlu bir süreçten geçiyoruz. Sanata arka arkaya darbeiniyor. Sanatçı, rejisördü, idari olarak en üst düzeye gelmişti. Kitaplarındahep sanatçıların karşılaştığı zorluklar vardı. Sanat adına bizi birleştiren birinsan olduğunu düşünüyorum. Daha yazacak çok şeyi vardı. Bir Ustaya SaygıGecesi’nde Fikret Abi için buluşalım. Nurlar içinde yatsın” dedi.

Töreninsonunda Fikret Tartan’ın ailesi ve sevenleri Tartan’ın tabutuna kırmızıkaranfil bırakarak saygı geçişinde bulunarak Melek Tartan’a, Konak BelediyeBaşkanı Dr. Hakan Tartan ve ailesine başsağlığı dilediler.  

KİMLER KATILDI
İzmirDevlet Tiyatrosu’nda yapılan devlet töreninden sonra Fikret Tartan’ın cenazenamazı Karşıyaka Beşikçioğlu Camii’nde kılındı. Törene çok sayıda vatandaşınyanı sıra; Devlet eski Bakanlarından Işılay Saygın, İzmir Valisi MustafaToprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İl Başkanı AliEngin, Konak İlçe Başkanı Sinan Karamustafaoğlu, CHP’li Milletvekilleri AlaattinYüksel, Mustafa Moroğlu, Musa Çam, Ak Parti İl Başkanı Ömer Cihat Akay,Milletvekilleri Rıfat Sait, İlknur Denizli, Karşıyaka Belediye Başkanı CevatDurak, Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, Bornova Belediye Başkanı Kamil OkyaySındır, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Güzelbahçe Belediye BaşkanıMustafa İnce, Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, Karabağlar Belediye BaşkanıSıtkı Kürüm, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, Bosna Hersek FahriKonsolosu Kemal Baysak, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, Esnafve Sanatkarlar Odası Birlik Başkanı Zekeriya Mutlu, Oda Başkanları, gazetecidostları, katıldı.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Koltuğunu çocuklara devretti

Çocuk başkanı park ve barınak istedi!

Minik başkanlar projelerini açıkladı

Yarımada Kadar Güzel Bayram!

Foça'da 23 Nisan coşkusu

Başkan Tugay Ege Ordusu Komutanı Yeni’yi ziyaret etti

Arşiv