Filiz Pelit’den Tarihin İzinde- Bilge Kadınlar ve Denge

Ressam Filiz Pelit’in “Tarihin İzinde- Bilge Kadınlar ve Denge” adlı 23. Sergisi Arkeoloji Müzesi 1. Kat Sergi Salonu’nda açıldı.

  • 0
  • 353
Filiz Pelit’den Tarihin İzinde- Bilge Kadınlar ve Denge
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ressam Filiz Pelit’in “Tarihin İzinde- Bilge Kadınlar ve Denge” adlı 23. Sergisi Arkeoloji Müzesi 1. Kat Sergi Salonu’nda açıldı.
Sergi açılışına sanatçının eşi Metin Pelit başta çok sayıda sanatçı ve sanatsever katıldı. Müze Müdür Yaürdımcısı Elif Erginer’in açılış konuşmasının ardından mikrofona gelen Pelit, önceleri kadınları, mitolojiyi, yaşanmışlıkları (Fısıltı), (Fayyum Kadınları), (Zamanın Kapısında taşlar, yüzler, sırlar) gibi konseptlerle yorumlarken 2006 yılında açtığı masal serisiyle birlikte kocaman gözleri (çünkü ruhun penceresi) ile etrafa merak ve neşeyle bakan çocukların, masalın, umudun yakıştığı, isterlerse dünyayı yerinden oynatacağına inanan renkli küçük insanların tuvallerinin süslediğini söyledi.

Pelit, “Biz büyüdükçe renklerimiz soluyor, umut etmeyi unutuyoruz, sorumluluklar, yaşananlar bize yük oluyor grileşiyoruz. Ben umudu hatırlatmak istedim. Başımıza ne gelirse gelsin düşsek de kalkabileceğimizi. Sonrasında o çocuklar tuvallerimde büyümeye başladı. ‘Düş çocukları’, ‘Düşlerinle Büyü’, ‘Anlat Bana’ konseptleriyle bir yolculuğa çıktık beraber. Sonrasında ‘Bilge kadınlar’ geldi. Grileşen insanları değil o çocukların olmasını istediğim kadınları resmettim. Kendine yeten, eşitlikçi, adaletli, sevgi dolu, ışığını etrafına yayan, kendisiyle kavgası bitmiş, toplumu ileriye götüren kadınlar. ‘Denge” serisi de bu serinin devamı. Tüm o dengeler; üst üste konulan ufak bir noktada birleşen ama düşmeyen taşlar. Her bir taş eşitlik, adalet, sevgi, şefkat, bilgi, paylaşımcılık temsil ediyor. Çemberler ve yaylar tamamlanmışlık ve olmuşluğu sembolize ediyor” dedi.
Çok sayıda ödül, onur belgesi, teşekkür belgesi, başarı plaketi, Paris SNBA (Societe National Des Beaux-Arts)’dan gümüş madalya (2011) ve altın madalyaları (2016) bulunan Filiz Pelit’in sergisi 2 ocak tarihine kadar gezilebilinecek.
Fotoğraflara Gidiniz...

Fotoğraf Galerisi
YORUM YAZ
Diğer Haberler

Festivali afişi Kenan Yiğit’ten

Zeynep Duru Güleç İzmir'in gururu

Özgürlük 26 Ocak'a kadar

Hasan Rastgeldi Masalın İçinde

Çiğli’de Şiir ve Türkü Rüzgarı

Piyanist Rüya Aydın’ın resitali kulakların pasını sildi

2022-09-24-1664012764330-banner.jpg