FİLMEKİMİ 5-7 EKİM TARİHLERİNDE İZMİR’DE

  • 0
  • 1.393
Yazı Boyutu:

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 11. kez düzenlenen Filmekimi bu yıl Vodafone FreeZone sponsorluğunda yapılacak. İstanbul’da 29 Eylül-7 Ekim tarihlerinde düzenlenecek Filmekimi, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sinema keyfini Ekim ayı boyunca Türkiye’nin farklı kentlerine taşıyacak.
 
İKSV tarafından bu yıl on birincisi düzenlenen, sinemaseverlerin her yıl iple çektiği Filmekimi, Vodafone FreeZone sponsorluğunda yapılacak. Filmekimi, bu yıl da yine usta yönetmenlerin dünyanın belli başlı festivallerinde gösterilmiş, ödüller kazanmış son yapıtlarının da aralarında bulunduğu 40’a yakın film izleyicilerin karşısına çıkacak.
Filmekimi, bu yıl da Türkiye’nin dört bir yanında, yeni sinema sezonunu müjdeleyecek. İzmirli sinemaseverlerle 5-7 Ekim tarihlerinde buluşacak Filmekimi’nin gösterimleri, İzmir Karaca Sineması’nda yapılacak. 
Filmekimi İzmir gösterimleri için biletler, 22 Eylül Cumartesi günü, saat 11.00’den itibaren Biletix satış noktaları, Biletix çağrı merkezi (0216 556 98 00) ve www.biletix.com, 1 Ekim itibariyle de İzmir Karaca Sineması gişesinden temin edilebilecek.
Filmekimi İzmir gösterimlerinde bilet fiyatları tüm seanslarda tam 10TL, öğrenciler ve 65 yaş üstü izleyiciler için indirimli 8 TL. Gösterim saatleri: 11.00, 13.30, 16.00, 19.00 ve 21.30.  

FİLMEKİMİ İZMİR PROGRAMI
 
SEANS
5 EKİM CUMARTESİ
6 EKİM PAZAR
7 EKİM PAZARTESİ
11.00
CENNETTEKİ ÇÖPLÜK
KAPI
BİZ VE BEN
13.30
NO
ONUR SAVAŞI
TUTKU
16.00
BEN VE SEN
ACI
TEPELERİN ARDINDA
19.00
MELEKLERİN PAYI
DÜŞLER DİYARI
HAVANA’DA 7 GÜN
21.30
AŞK
SESSİZ + TEPENİN ARDI
HAYALİMDEKİ AŞK
 
FİLMEKİMİ İZMİR PROGRAMI FİLMLERİ
 
·  ACI / PIETA / Kim Ki-duk
Güney Koreli yönetmen Kim Ki-duk’un, Eylül ayında 69. Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan ödülü alan son filmi Acı / Pieta, Venedik’ten sonra ilk kez Filmekimi’nde gösteriliyor. Tefeciler adına çalışan zalim ve yalnız bir adamın ve günün birinde karşısına çıkarak annesi olduğunu iddia eden bir kadının hikâyesini anlatan film, şiddet sahneleri yüzünden Kore’de şimdiden büyük bir tartışma yarattı.
 
·  AŞK / LOVE / Michael Haneke
Filmekimi, bu yıl Cannes’da Altın Palmiye kazanan ve başrollerdeki Jean-Louis Trintignant ve Emmanuelle Riva’nın muhteşem oyunculuklarıyla hafızalara kazınan Michael Haneke’nin Aşk / Love filmini sunuyor. Yılların eskitemediği deneyimli oyuncu Jean-Louis Trintignant’ın 14 yıl aranın ardından ilk kez setlere döndüğü filmde usta oyuncuya Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert ve Alexandre Tharaud gibi yıldız isimler eşlik ediyor. Seksenli yaşlarını sürmekte olan Georges ve Anne, birbirlerine çok bağlı, emekli, kültürlü müzik öğretmenleridir. Anne’ın felç geçirmesiyle, aralarındaki sevgi bağı gitgide zorlanıyor. Haneke’nin bu iç burkan dramı, merhametli olduğu kadar acımasız, gerçekçi ve yürek paralayıcı. Aşk, Haneke’ye Cannes’da Beyaz Bant’tan üç yıl sonra ikinci kez Altın Palmiye’yi kazandırdı ve 2013 için Avusturya’nın Oscar adayı oldu.
 
·  MELEKLERİN PAYI / THE ANGELS’ SHARE / Ken Loach
Cannes’da 2012 Mayıs ayında Jüri Ödülü alan ve Ken Loach’in yönetmenliğini yaptığı Meleklerin Payı/ The Angels’ Share, Filmekimi’nin merakla beklenen filmlerinden. Siyasetle mizahı ustalıkla bir araya getiren yönetmen Ken Loach, uzun süredir birlikte çalıştığı senaryo yazarı Paul Laverty ile yeniden el ele veriyor ve İskoçya’nın başkenti Glasgow’da bir grup genç suçluyu kara mizah kullanarak merceği altına yatırıyor.
 
·  TEPELERİN ARDINDA / BEYOND THE HILLS / Cristian Mungiu
Cristian Mungiu’nin bu yıl Cannes Film Festivali’nde 2 ödül birden kazanan filmi Tepelerin Ardında / Beyond the Hills, Filmekimi’nin ses getirecek filmlerinden olacak. Filmin her iki başrol oyuncusu, Cosmina Stratan ve Cristina Flutur Cannes’da “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü paylaşırken, Christian Mungiu da “En İyi Senaryo Ödülü”nü aldı. Cristian Mungiu, 4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün filmiyle, 2007 yılında Cannes’da Altın Palmiye kazanmıştı. Film, rahibeliği seçen çocukluk arkadaşını manastırdan çıkarmaya kararlı bir kızın mücadelesini ele alıyor.
 
    ONUR SAVAŞI / THE HUNT / Thomas Vinterberg
Dogma 95 kurucularından Thomas Vinterberg, verdiği aradan sert olduğu kadar zorlayıcı bir öyküyle dönüyor. Bu yıl Cannes’da büyük gürültü koparan ve başrol oyuncusu Mads Mikkelsen’e En İyi Erkek Oyuncu ödülünü getiren Onur Savaşı / The Hunt filminde, haksız yere çocuk taciziyle suçlanan ve mahvolan yaşamını yeniden kurmaya çalışan bir adamın hikâyesi anlatılıyor.
 
·   DÜŞLER DİYARI / BEASTS OF THE SOUTHERN WILD / Benh Zeitlin
Benzersiz, unutulmaz, etkileyici bu kahramanlık öyküsü, Sundance ve Cannes’ın tartışmasız yıldızı olan Benh Zeitlin’in yönetmeliğini yaptığı Düşler Diyarı / Beasts of the Southern Wild, Filmekimi programının en parlak ödüllü filmlerinden. Filmde, Louisiana’da, bentlerin ardında yaşayan altı yaşındaki küçük Hushpuppy’nin babasının esrarengiz bir hastalığa yakalanması ve ardından gelen olaylar masalsı bir diller anlatılıyor. Film, bu yıl Cannes'da en iyi ilk filme verilen Altın Kamera ve FIPRESCI (Belirli Bir Bakış), Sundance'te ise Jüri Büyük Ödülü ve En İyi Görüntü ödüllerini aldı. 
 
·   NO / Pablo Larraín
İstanbul Film Festivali’nde Altın Lale’yi kazanan Tony Manero ve 2010 yapımı Post Mortem’in ardından gelen son filmi No’da yönetmen Pablo Larraín, Şili’nin askeri diktatörü Augusto Pinochet ‘ye karşı yürütülen bir reklam kampanyasını ele alıyor. Pinochet’nin baskılara boyun eğerek 1988’de kendi başkanlığını referanduma götürme kararı alışı ardından muhalefet önderleri “Hayır” kampanyalarını yönetmek üzere genç ve küstah reklamcı Rene Saavedra ile anlaşıyorlar. Başrollerinde Gael Garcia Bernal’ın yer aldığı film bu yıl Cannes’da Sanat-Sinema Ödülü’ne layık görüldü.
 
·   BEN VE SEN / ME AND YOU / Bernardo Bertolucci
Yeni Dalga’nın ruhu, büyük usta Bernardo Bertolucci’nin Düşler, Tutkular ve Suçlar’dan yedi yıl sonra çektiği ve Cannes’da yarışma dışı gösterilen son filminde yeniden hayat buluyor. Ben ve Sen / Me and You filminin anti-kahramanı, okuldan nefret eden, dünyanın sonuna dair tuhaf fikirleri olan, ailesiyle arası bozuk 14 yaşındaki Lorenzo. Bir kaçamak yaparak gözlerden uzak kafa dinlemek isteyen Lorenzo, kendinden hayli büyük yaştaki üvey kız kardeşi Olivia ile bir hafta geçirmek zorunda kalıyor.
 
·  BİZ VE BEN / THE WE AND THE I / Michel Gondry
İlk olarak Foo Fighters, Björk, Beck, Massive Attack, Radiohead, Daft Punk gibi gruplar için çektiği, birer film niteliğindeki video klipleriyle ünlenen, daha sonra Sil Baştan / Eternal Sunshine of the Spotless Mind filmi ile büyük başarı ve Oscar kazanan senarist, yönetmen ve yapımcı Michel Gondry’nin yeni filmi Biz ve Ben / The We and The I Filmekimi’nde izleyicilerle buluşuyor. Cannes’da Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünün açılış filmi olarak gösterilen Biz ve Ben, Bronx’lu bir grup ortaokul ve lise öğrencisinin okulun son gününde eve dönüşlerini dokunaklı olduğu kadar neşeli bir yolla ele alıyor. Gondry’nin bu oyuncaklı ve şaşırtıcı “yol filminde" erkek arkadaşlar, zorbalar, saç şekilleri, sürü psikolojisi, pis şakalar, cep telefonları ve gençliğe dair her şey ustalıklı bir dille anlatılıyor.
 
·  CENNETTEKİ ÇÖPLÜK / POLLUTING PARASIDE / Fatih Akın
Almanya’da yaşayan Türk asıllı yönetmen Fatih Akın’ın, Cannes’da özel bir seansta gösterilen son filmi Cennetteki Çöplük / Polluting Paradise Filmekimi’nde… Yönetmenin “en Türk filmim” olarak nitelendirdiği Cennetteki Çöplük, babasının memleketi olan Trabzon’un Çamburnu ilçesinde çektiği bir protesto filmi. İlçeye, dolgu bir çöplük sahası inşa edilmesine karar verilmesinin üzerine Akın, yaklaşan bu felakete karşı protesto için bildiği tek yöntemi seçti ve bu küçük köyün yetkililere karşı mücadelesini beş yıl boyunca filme aldı.
 
·  TUTKU / PASSION / Brian De Palma
Efsane sinemacı Brian De Palma’nın altı yıl aradan sonra sinemaya dönüşünü müjdeleyen Tutku / Passion, Dressed to Kill / Öldürmeye Hazır ve Basic Instinct / Temel İçgüdü tarzında bir erotik gerilim hikâyesi. Orijinal Ejderha Dövmeli Kız Noomi Rapace, müdürü Christine’e (Rachel McAdams) delicesine hayran olan hırslı işkadını Isabelle’i canlandırıyor. Masum, şirin ve kullanılmaya açık Isabelle’in bir sürü parlak fikri vardır. Christine de bu fikirleri çalmaktan çekinmez. Isabelle farkına varmadan Christine onu tehlikeli bir oyunun içine çekecek, bu işin sonu savaşa ve cinayete varacaktır. Eylül’de Venedik Film Festivali’nde ilk kez izleyici karşısına çıkan Tutku, ABD’den önce Filmekimi’nde gösteriliyor.
 
·   HAVANA’DA 7 GÜN / 7 DAYS IN HAVANA / Benicio del Toro, Pablo Trapero, Julio Medem,  
Elia Suleiman, Gaspar Noé, Juan Carlos Tabio, Laurent Cantet
Yedi farklı yönetmenin, Havana'da geçen birbirinden farklı 7 öykü anlattığı Havana’da 7 Gün / 7 Days in Havana, Filmekimi’nin merakla beklenen filmlerinden... Filmin yedi öyküsünün her biri haftanın ayrı bir gününü anlatıyor. Filmi samimi ve gerçekçi kılan ise şehre turistik bir gözle bakmayı reddetmesi ve şehrin ruhunu özümseyerek, zengin bir yelpazeyi oluşturan farklı nesil ve kültürleri bir araya getirmeye çalışması. İlk yönetmenlik denemesiyle oyuncu Benicio del Toro’nun yanı sıra kendi yönettiği bölümde başrolü oynayan Elia Suleiman ve bu kez kameranın önüne geçen yönetmen Emir Kusturica, Havana’ya has sıcak ve yoğun duyguları yakalayan filmde dikkat çekiyor. Filmin diğer yönetmenleri ise Elefante Bianco / Beyaz Fil adlı filmiyle Cannes’da ilgi toplayan Arjantinli Pablo Trapero, Room in Rome / Ateşli Oda ve Kaotik Ana filmleriyle tanınan  Julio Medem, Irréversible ve Enter the Void filmlerinden festival seyircilerinin yakından tanıdığı Gaspar Noé, Waiting List / Otobüs Durağı adlı filmiyle tanınan Juan Carlos Tabio ve Entre les murs / Sınıf ile 2008’de Altın Palmiye kazanan Laurent Cantet.  
 
·  HAYALİMDEKİ AŞK / RUBY SPARKS / Jonathan Dayton & Valerie Faris
Bu yılın merakla beklenen bağımsız filmlerinden Hayalimdeki Aşk / Ruby Sparks’ın yönetmenliğini Little Miss Sunshine / Küçük Gün Işığım’ın yönetmen çifti Jonathan Dayton ve Valerie Faris üstleniyor. Aşk ve ilişkiler üzerine şirin, olanaksız, acı-tatlı, bir hayal bir gerçek bir film olan Hayalimdeki Aşk’ın senaryo yazarı, başrolü de gerçek hayattaki sevgilisi Paul Dano ile paylaşan Zoe Kazan. Annette Bening, Antonio Banderas, Steve Coogan gibi tanınmış isimlerin bir araya geldiği filmin müzikleri ise Devotchka’nın solisti Nick Urata’ya ait.
 
·  KAPI / THE DOOR / István Szabó
Sinemasal öykülerin ustası Macar yönetmen István Szabó’nun 1960’larda geçen son filmi Kapı / The Door, iki kadının arkadaşlığının sınırlarını keşfe çıkıyor. Roman yazarı olmak isteyen Magda, günlük işlerinde yardımcı olması için yaşlı çamaşırcı Emerenc’i ikna eder. Hizmetleri kusursuz olsa da Emerenc huysuz, ters ve katıdır. Geçmişi meçhuldür; kasabada hakkında şüphe ve dedikodular yürümektedir. Zamanla, tüm tuhaflıklarına rağmen Emerenc ile Magda arasında garip olduğu kadar sağlam bir bağ kurulacaktır. Oscar ödüllü Helen Mirren, Başkalarının Hayatı filminden hatırlayacağınız Martina Gedeck ve Karoly Eperjes başrollerde.
 
·  SESSİZ / SILENT / L. Rezan Yeşilbaş
1984 yılında, Diyarbakır'da üç çocuğu ile yaşayan Zeynep, hapisteki kocasını ziyaret etmek ister. Anadili olan Kürtçe'den başka bir dil konuşamayan Zeynep, sadece Türkçe konuşmaya izin verilen cezaevinde tek kelime edemez. Bir yandan da kocasına bir çift yeni ayakkabı götürmek ister ancak mahkûmlara dışarıdan herhangi bir eşya getirmek de yasaktır. Cezaevleri dışındaki "sessiz" kadınları merceği altına alan Sessiz / Silent, filmin yapımcılığını da üstlenen yönetmen Rezan Yeşilbaş'ın Kadınlar Üçlemesi'nin ikinci filmi. Filmin başrollerinde, Belçim Bilgin ve Cem Bender yer alıyor.
 
·  TEPENİN ARDI / BEYOND THE HILL / Emin Alper
Rıfat ve Mektup adlı kısa filmleriyle tanınan Emin Alper’in ilk uzun metrajlı filmi Tepenin Ardı / Beyond The Hill, prömiyerini Berlin Film Festivali’nde yaptı. Faik, emekli olduktan sonra babadan kalma bir araziyi işlemeye ve ufak bir keçi sürüsü beslemeye başlar. Araziye bakmak üzere bir ortakçı yörük ailesiyle anlaşmıştır. Bir ağustos günü, oğlu ve torunları geldiği esnada karşı tepenin arkasında çadır kurmuş yörüklerle nedeni muğlak, amansız bir kavgaya tutuşur. Nisan ayında kaybettiğimiz Seyfi Teoman’ın ortak yapımcılarından olduğu Tepenin Ardı / Beyond The Hill, tahammülsüzlüğün nasıl sıradan ayrımcılığa dönüştüğünü incelikle yüzümüze vuruyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hızlı, Cesur ve Güçlüyüz

Wyndham Grand İzmir Özdilek'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel

Can Bonomo'dan albüm lansman turnesi

Sevgililer Günü'ne özel

Sevgililer Gününe özel konser

Kadınlara, Sevgililer Günü Hediyesi..

Arşiv