FOÇA SLOW FOOD YUNANİSTAN’DA

  • 0
  • 585
FOÇA SLOW FOOD YUNANİSTAN’DA
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Uluslararası Slow Food Hareketinin üyeleri, 25 Temmuz 2015 tarihinde Yunanistan’ın Patmos Adası’nda bir araya gelecek. Türkiye'nin ilk ve tek Yeryüzü Pazarı etiket¬li Foça Zeytindalı Grubu Foça’yı temsilen Patmos’da Foça Belediyesinin de destekleriyle stand açıp tanıtım yapacak.

Uluslararası Slow Food Hareketinin Türkiye ve Yunan üyeleri, 25 Temmuz 2015 tarihinde Yunanistan’ın Patmos Adası’nda bir araya gelecek. Yunanistan’ın 3 bin nüfuslu Patmos Adası; Aegean Slow Food Festival (Ege Slow Food Festivali) kapsamında, iki ülkenin ‘İyi, Temiz ve Adil’ gıda savunucularının çeşitli etkinliklerine ev sahipliği yapacak.

Festivalde, yerel ürünlerle birlikte kaybolmaya yüz tutmuş yemeklerin, özellikle Foça’ya özgün olan Çekme Makarna’nanın tanıtım ve tadımı yapılırken, festival kapsamında Slow Food felsefesin tartışıldığı oturumlar da gerçekleştirilecek.
Festivalde Foça Zeytindalı'nı Gül Girişmen temsil ederken, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ’da eşlik edecek.
Geleneksel ürün pazarının kurulması ile başlayacak festivalde, Foça Yeryüzü Pazarı standında; Karabaş otu, dağ keki¬ği, Foça tarhanası, pekmez, nar ekşisi, elma sirke¬si, papatya, susam, bal gibi ürünler sergilenecek.

Türkiye'nin ilk ve tek Yeryüzü Pazarı etiket¬li Foça Zeytindalı Grubunun Lideri Gül Girişmen, iki kıyıyı yerel ve geleneksel lezzetlerle birleştire¬cek festivalin, programa dahil grupların yanı sıra Foça, Bodrum ve Türkiye'nin değişik bölgelerin¬den gelecek ziyaretçilerle şenlik havasında geç¬mesinin beklendiğini söyledi.
Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ise yaptığı açıklamada, Slow Food Hareketi’nin, Dünya’da desteklenmesi gereken önemli bir oluşum olduğunu söyleyerek, “Foça Yeryüzü Pazarı, Uluslararası Slow Food Örgütü, Earth Market (Yeryüzü Pazarı) ağının, Türkiye’deki tek temsilcisidir. Foça’ya olumlu katkılar sağlayan Slow Food Foça Zeytindalı’na desteklerimiz devam edecek. Foça’mızda Slow Food Hareketi’ne hayat verenlere çok teşekkür ediyorum” dedi.

Slow Food Foça Zeytindalı (Foça Yeryüzü Pazarı)
Foça Yeryüzü Pazarı, Uluslararası Slow Food Örgütü, Earth Market (Yeryüzü Pazarı) ağının, Türkiye’deki tek temsilcisi. Foça Yeryüzü Pazarı, 23-27 Ekim tarihlerinde, İtalya'nın Torino kentinde düzenlenen Salone del Gusto çerçevesinde düzenlenen Yeryüzü Pazarları Yarışması’nda 39 pazar içerisinden birinci seçilmişti. Slow Food Foça Zeytindalı Birliği tarafından oluşturulan Foça Yeryüzü Pazarı’nın seçilme nedeni olarak; pazarın öncelikle kadın üreticilerin yoğun olduğu bir pazar olması, küçük ölçekli bir uygulama olmasından ötürü kolay uygulanabilir bir model oluşturması ve doğal tarımın ve atalık tohumların öne çıkarılması olarak açıklanmıştı. Salone del Gusto’nun bu yılki ana temasını, dünyada kaybolmaya yüz tutmuş ancak yeniden yaygınlaştırılmasına çalışılan Nuh’un Ambarı (Ark Of Taste) listesine girmiş ürünler ve bunlarla yapılan yemekler ile her ailenin satış yapabilmeleri esasına dayanan Aile Tarımı konusu oluşturmuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv