FOÇA YERYÜZÜ PAZARI’NDA AĞUSTOS TELAŞI

  • 0
  • 647
FOÇA YERYÜZÜ PAZARI’NDA AĞUSTOS TELAŞI
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Uluslararası Foça Yeryüzü Pazarı’nda bu hafta (16 Ağustos 2015, Pazar günü) tatlı bir telaş yaşandı. Foça Zeytindalı Birliği Üyeleri, ‘salça’ üretti, ‘mücver’ ve ‘patlıcan kıstırma’ yemeği yaptı.

Slow Food Foça Zeytindalı Birliği Üreticileri, dileyen vatandaşlarla birlikte, domates ‘salça’sı ve yaz gözdelerinden ‘mücver’ ve ‘patlıcan kıstırma’ yemeklerini yaparak, konuyla ilgili bilgilerini paylaştı.

Domatesin mevsim itibari ile yoğun biçimde üretildiği ve sıcağın en yüksek olduğu bu dönemin salça yapımı için en değerli zaman olduğuna değinen  Foça Zeytindalı Birliği Lideri Gül Girişmen; “Biz ne kadar ürünlerimize ne kadar değer verirsek, ürünlerimizin menşeine ne kadar önem verirsek, yaptıklarımız da o kadar güzel ve değerli oluyor. Salçamızı kendimiz yaptığımızda, kullandığımız domatesin tazeliğinden emin oluyor, istediğimiz oranda tuz katıyoruz. Domates mevsimi devam ettiği ve ilgi olduğu sürece pazarımızda salça yapmaya devam edeceğiz. Kendi ağız tadımıza uygun salçayı yemiş olacağız.

Yeryüzü Pazarı’nda faaliyet gösteren küçük üreticilerimize destek oluyoruz. Mevsimi değerlendiriyor ve kış mevsimi için hazırlık için yapıyoruz. Yakın gelecekte, Kapya Biberi dönemi geldiğinde hep birlikte ‘tarhana’ da yapacağız.

Bugün ayrıca, yazın en gözde yemeklerinden olan ‘mücver’ ve ‘patlıcan kıstırma’ yaptık. Ege mutfağının ister sıcak ister soğuk bazen de yoğurt ile farklı şekillerde yenebilen, sihirli mücveri, “mücevher” gibi sofralarımızı donatır. Foçalı Neriman Çakubey, Ege mutfağının tariflerini ve aileden kalan bilgilerini, bugün Foça Yeryüzü Pazarı’nda halkımız ile buluşturdu. Mutfağını pazarımıza taşıdı. Kendi elleri ile, pazar üreticilerinin yerel ürünlerini; zeytinyağı ve  patlıcan kullanarak pişirdi Mücverleri ise  pazarımızın üretici hanımları pişirdi. 

Bu haftasonu gerçekleştirdiğimiz etkinliğimizin amacı; Ege Mutfağından bir tadı ve yerel ürünlerimizi sevdirmek ve tanıtmaktı. Bu etkinliğimize, İzmir yemek blogger’larından Sevilay Uçak ve arkadaşlarıda katıldı” dedi.
Foça Yeryüzü Pazarı’ndaki çalışmaları takdirle karşıladıklarını ifade eden Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Slow Food Foça Zeytindalı Birliği’ne verdikleri desteğin süreceğini belirtti.

Foça Yeryüzü Pazarı / Earth Market
Uluslararası Slow Food Hareketi tarafından ‘‘Yeryüzü Pazarı’’ olarak kabul edilen ‘‘Foça Yeryüzü Pazarı’’ her Pazar günü, eski Öğretmen Evi arkasındaki Marsilya Meydanı’nda, 08.30-19.00 saatleri arasında açılıyor.
Dünyadaki 28. çiftçi pazarı olan Foça Yeryüzü Pazarı, Türkiye’nin ilk yeryüzü pazarı olma özelliğini taşıyor. Foça Yeryüzü Pazarı, yerel üreticilerin doğal şartlarda yetiştirdiği ürünleri tüketicilere sunuyor.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv