Folkart'ta Sergi Şöleni

Dünyaca ünlü Meksikalı heykeltıraş Jorge Marin’in “Varlığın Yeniden İnşası” ve Türk edebiyatının önde gelen şairlerinin şiirleri farklı disiplinlerdeki sanatçıların eserlerine yansımasıyla oluşan “Dizelerin Renkleri” adlı iki sergi Folkart’ta 13 Ekim’de ziyarete açıldı.

  • 0
  • 821
Folkart'ta Sergi Şöleni
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Dünyaca ünlü Meksikalı heykeltıraş Jorge Marin’in “Varlığın Yeniden İnşası” ve Türk edebiyatının önde gelen şairlerinin şiirleri farklı disiplinlerdeki sanatçıların eserlerine yansımasıyla oluşan “Dizelerin Renkleri” adlı iki sergi Folkart’ta 13 Ekim’de ziyarete açıldı.
 
Folkart, 13 Ekim’den itibaren 2 önemli sergiye ev sahipliği yapmaya başladı. Folkart Gallery’nin öncülüğünde hazırlanan “Dizelerin Renkleri” ile dünyaca ünlü Meksikalı heykeltıraş Jorge Marin’in “Varlığın Yeniden İnşası” adlı heykel sergisi sanatseverlerle buluşuyor.
 
Folkart Gallery’de iki sergi için açılış töreni düzenlendi. Düzenlenen açılış törenine Meksika Ankara Büyükelçisi Bernardo Cordova, Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, Folkart Gallery Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan başta olmak üzere çok sayıda davetli ve sanatçı katıldı. Dünyaca ünlü heykeltraş Jorge Marin’in de bulunduğu açılışa Türkiye’den katılan sanatçılar şöyle: (Ressamlar) Zafer Gençaydın, Devrim Erbil, Habip Aydoğdu, Emre Lüle, Ercan Ayçiçek, Ali Raşit Karakılıç, Ali Kotan, Hayati Misman. (Heykeltraşlar) Filinta Önal, Metin Yurdanur, Mustafa Ağatekin, Yazar Hilmi Yavuz. Seramik sanatçısı Elif Aydoğdu Ağatekin ve ünlü oyuncu Tamer Levent.
  
BÜYÜKELÇİ’DEN ÖVGÜ
Serginin açılışında konuşan Meksika Ankara Büyükelçisi Bernardo Cordova, bronzun nasıl oluştuğunu anlatarak konuşmasına başladı. Cordova, "Bu akşam Meksika'nın çağdaş heykeltıraşlarından biri olan ve dünya çapında üne sahip olan Jorge Marin'in ‘Varlığın Yeniden İnşası’ sergisinde sizlerle burada olmaktan dolayı gurur duyuyorum. Heykeltıraş Jorge Marin, hayatını bronzla çalışmaya ve bunda uzmanlaşmaya adadı. Bunun sonucunda da şuan bize dünyayı gezip duygularını bize aktaran heykeller yarattı. Onun eserleri bu akşam İzmir'de buraya geldi. Aslında onlar insan formunda ve daha da çok Meksikalı formunda. Bu noktada izninizle ünlü Meksikalı yazar Carlos Fuentes'in, Jorge Marin'in eserlerini ne şekilde tasvir ettiğini söylemek istiyorum. 'Bronz melez bir metaldir. Kalayla bakırın alaşımıdır. Fakat Jorge Marin'in bu metali alarak, üzerinde çalışıp, işleyip bizim ırkımızı; yani bronz diye anılan bizim Meksika ırkımızı tasvir etmesi kolay bir şey değildir" dedi. Cordova, Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak’a sanata verdiği desteklerden ötürü teşekkür etti.
        
BENZER KÜLTÜRLER
Meksika ve Türk vatandaşlarının birbirlerine kültürel olarak çok benzediğini söyleyen dünyaca ünlü heykeltıraş Jorge Marin, “İzmir’de gerçekten çok pozitif karşılandım. Çok fazla ilgi gördüm ve ben bunun Meksika ile Türkiye arasındaki benzerlikten kaynaklandığını düşünüyorum. Kültürel ve sosyal açıdan çok fazla benzerliklerimiz var. Mesela her iki ülkenin de geçmişi binlerce yıl önceye dayanıyor. Bunun dışında aile kavramı her iki ülkede de çok önemli. Her iki ülkenin insanları da kültürlerine gerçekten çok bağlılar" dedi.
 
“ONUR DUYUYORUZ”
Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak ise çok anlamlı bir buluşma yaşandığını, heykelin, şiirin, resim sanatının, büyüleyici ve evrensel buluşmasına tanıklık ettiklerini dile getirdi. Sancak, “Bugün burada çok anlamlı bir buluşma yaşıyoruz. Bugün çok özel yabancı konuklarımız var. Meksika Türkiye Büyükelçisi Bernardo Cordova'ya, heykel sanatının dünyada çok büyük ustası sayılan Jorke Marin'e ve çok değerli konuklarımıza, Folkart'ta ev sahipliği yapmaktan büyük onur duyuyoruz” diye konuştu.
 
KORUNCUK YARARINA
 2015'te kurulan Folkart Gallery'de bugüne kadar 8 serginin açıldığını kaydeden Sancak, 200 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırladıklarını belirten Sancak, Dizelerin Renkleri isimli sergi ile ilgili bilgiler verdi. Dizelerin Renkleri isimli serginin Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı (Koruncuk) yararına düzenlendiğini kaydeden Sancak,  şunlar söyledi:
“Türk şiirine yön veren Namık Kemal'den Nazım Hikmet'e kadar, 37 ünlü şairin orjinal el yazması dizeleri, günümüzün usta ressam ve heykeltıraşlarının eserlerinde yeniden canlandı. Bu sergi Ankara ve İstanbul'da da sanatseverlerle buluşacak. Sonra da eserler açık artırma ile satılarak elde edilen gelir Koruncuk Vakfı'na bağışlanacak. Korunmaya muhtaç çocuklara, dokunaklı ellerini kalplerinden uzatan değerli sanatçılarımızı sevgiyle alkışlıyorum.” 
 
İKİ SERGİ BİRARADA 
“Dizelerin Renkleri” adlı sergide; Türk edebiyatının önde gelen şairlerinin şiirleri, farklı disiplinlerdeki ünlü sanatçılar tarafından yorumlanmasıyla meydana getirilen eserler, ilk defa bir araya geliyor. Dünyaca ünlü Meksikalı heykeltıraş Jorge Marin'in “Varlığın Yeniden İnşası” adlı sergisi ise, Bakü’deki Haydar Aliyev Kültür Merkezi'nin ardından Folkart’ın ev sahipliğinde Folkart Towers’da sanatseverlerle buluşuyor.
 
DİZELERİN RENKLERİ 
Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı-Koruncuk yararına düzenlenen “Dizelerin Renkleri” adlı sergide Türk şiirine yön veren, unutulmaz dizeleriyle tanıdığımız Namık Kemal, Nâzım Hikmet, Sabahattin Ali, Rıfat Ilgaz, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Özdemir Asaf, Orhan Veli, Cemal Süreya, Attilâ İlhan, Cahit Külebi, Rüştü Onur, Fazıl Hüsnü Dağlarca gibi 37 ünlü şairin orijinal el yazmaları ile Zafer Gençaydın, Ali Kotan, Yusuf Taktak, Onay Akbaş, Devrim Erbil, Gören Bulut, Metin Yurdanur, İbrahim Örs, Hanefi Yeter, Habip Aydoğdu, Filinta Önal başta olmak üzere 37 ünlü ressam ve heykeltıraşların eserleri yer alıyor. 10 Aralık 2017 tarihine kadar Folkart Gallery’de sergilenecek olan eserler, yine Folkart Gallery’nin öncülüğünde İzmir’den sonra Ankara ve İstanbul’da da sanatseverlerle buluşacak. Eserler önümüzdeki aylarda Koruncuk Vakfı tarafından düzenlenecek açık arttırma ile satılacak ve elde edilen gelir “Koruncukköy”–Urla Çocuk Köyü’nün ihtiyaçlarının giderilmesi için kullanılacak.
 
VARLIĞIN YENİDEN İNŞASI 
Meksikalı heykeltıraş Jorge Marin'in “Varlığın Yeniden İnşası” isimli sergisinde varlığın inşa süreçlerini yansıtan 10 bronz anıt heykel yer alıyor. İzmir’de Latin Amerikalı bir heykeltıraşın eserleri ilk kez Folkart Çarşı’da sergileniyor.
 
Meksika sanatını dünyaya ulaştırma mücadelesini sürdüren Jorge Marín, ülkesinin geçirdiği zor haftaların ardından, Türkiye ve Meksika arasındaki bağı güçlendirmek üzere, çağdaş sanat ve tarihin heykeller aracılığıyla diyalog kuracağı, uygarlığın beşiklerinden birine, bir inşa ve kardeşlik mesajıyla geldi.

“Varlığın Yeniden İnşası”, Meksika Dışişleri Bakanlığı, Meksika Kalkınma İçin Uluslararası İşbirliği Ajansı (AMEXCID), Meksika Türkiye Büyükelçiliği, Folkart Gallery ve CerModern'in ortak çabaları sonucunda İzmir’e geldi. Sergi 4 Mart 2017 tarihine kadar gezilebilecek.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ücretsiz oyunlarla buluşuyorlar

Fakir Baykurt'a rekor başvuru

100. Yılın Öyküsü, Şiiri” ödülleri sahiplerini buldu

Küresel Geri Dönüşüme Vefa Sergisi

Koşulsuz sevginin adıdır İsmail Sivri

Caz Festivali’ne Unutulmaz kapanış

Arşiv