Fotoğrafın Sessiz Devrimcisi Folkart Gallery’de

  • 0
  • 3.858
Fotoğrafın Sessiz Devrimcisi Folkart Gallery’de
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmirli sanatseverleri dünya ölçeğinde modern bir sanat galerisine kavuşturan Folkart Gallery, 2015-2016 sezonuna iddialı bir giriş yaparak yeni sezonda kapılarını dünyanın yaşayan en büyük iki fotoğrafçısından biri olarak anılan, belgesel fotoğrafın en önemli temsilcilerinden Sebastiao Salgado’nun “işçiler (Workers)” adlı koleksiyonu ile açtı.

Ünlü oyuncu Volkan Severcan’ın sunduğu sergi açılış kokteylinde konuşan Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, Uluslararası standartlardaki bu galeriyi yaparken amaçlarının dünya sanatçılarını  İzmirli sanatseverlerle buluşturmak olduğunu söyledi. Sancak, “sanırım bunu daha önce açtığımız iki sergiyle de başardık. Hatırlayacağınız üzere ilk sergimiz, içinde dünya sanatına yön veren "Picasso”dan Dali’ye, Rodin'den Abidin Dino’ya” birçok ünlü sanatçının eserlerinin bulunduğu "Ellerin Büyüsü” koleksiyonuydu, ikinci sergimiz ise "Bir Hürriyet Türküsü” adlı Çanakkale Savaşları fotoğraf ve obje sergisiydi. Bu iki sergiyi yaklaşık 35.000 kişi izledi. Bu sayı Türkiye için bir rekordur.
Bu galeri sadece sanat eserlerinin sergilendiği bir alan değil; aynı zamanda gelecek kuşaklara yatırım yapılan bir merkezdir de. İşte bu düşünceyle geçtiğimiz yaz 89 genç kardeşimize burada resim kursu verdik” dedi.

Folkart Gallery'nin yeni sezona Sebastiao Salgado’nun “İşçiler (Workers)” adlı kolleksiyonu ile girdiğini belirten Sancak,  “Biliyorsunuz çağımızın en popüler sanatı fotoğrafçılıktır. Çünkü cep telefonu taşıyan herkes artık potansiyel bir fotoğraf sanatçısıdır. Biz de bu duygu ve bilinçle bu sezonun üç sergisinden ikisini fotoğraf sanatına ayırmak istedik ve çalışmalarımızı da bu yönde yürüttük. Fotoğraf sanatı dendiğinde iki dev isim karşımıza çıkar. Birisi Sabastiao Salgado diğeri de Robert Capa’dır. 

ROBERT CAPA 1 MART’TA
İşte bu dev isimlerden biri olan Salgado ile açıyoruz bu sezonu. Robert Capa’nın sergisi de bu sezonun üçüncü sergisi olarak 1 Mart 2016’da yine burada açılacak. 10 Aralık tarihinde açılacak olan ve Sayın Hıfzı Topuz’a ait “Kara Afrika Sanatı’ adlı dünyanın en büyük mask ve heykel sergisinin haberini de unutmadan sizlere verelim.” Diye konuştu.

HARCADIĞIMIZ PARANIN KARŞILIĞINI FAZLASIYLA ALDIK
Sabastiao Salgado'nun eserlerinin Türkiye’de ilk defa sergileniyor olmasının da ayrı bir heyecan verdiğini dile getirerek sözlerini şöyle tamamladı: “Salgado’nun tüm dünyada ses getiren ve hiç hafızlardan silinmeyen işçiler sergisidir. Yani 26 farklı ülkede çekilen ve hayatımıza yön veren emekçilerin, başka bir deyimle kutsal saydığımız ‘alınterinin’ sergisi.’ Doğan Hızlan’ın ‘gerçek işadamının bulunduğu yerde kültüre ve sanata, spora destek veriyorsa o zaman iş yapmış sayılır’ tavsiyesinden hareketle çalışıyoruz. İşadamlarının kazandığı paranın bir kısmını bu tip bütçelere ayırması ve fazlasıyla kullanması gerekmektedir. Bu; o şehirden para kazanan bütün firmaların yapması gereken şeylerdir. Kazandığı paranın bir kısmını bu tip bütçelere ayıracaktır. Biz yaptığımız için bize karşı ciddi bir ilgi var. Bornova projesini başladık, yüzde 70’i satıldı.  Bundan sonra da en iyilerini en güzellerini yapmayı sürdüreceğiz. 2 sergiye 35 bin seyirci geldi. Harcadığımız paranın karşılığını fazlasıyla aldık.”

FOTOĞRAFÇININ EN ÖNEMLİ YANI BELGESEL ÇALIŞMASI
Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan ise yaptığı konuşmada bir şehirde para kazanarak mali güce ulaşan işadamlarının sanata olan borcunu ödemeleri gerektiğini, buna karşılık olarak ta kentlinin se açılan sergilere, konserlere katılmasını istedi. Hızlan, “Bunu; burada yaşayanların bir vatandaşlık görevi, bir yurttaşlık görevi olduğunu düşünüyorum, bende galerilerin açılmasının çok önemli bir yeri var.  Yahya Kemal Beyatlı bir sohbetinde bizim sıkıntımızın resimsizlik ve nesirsizlik olduğunu söylüyor. Bizde resim yapılmamış, bu günleres minyatürle gelinmiş. Bunun karşılığında nesir de yok. Şiir de çok önemli adlar var, ama nesir gelişmemiş. Nesirimiz düz yazımız yok. Düz yazı olmayınca felsefe olmaz.  Görsellikte eksikliğimiz var. Ne yazık ki sergi gezenlerimiz az. Bence bu müzelerimizin açılması hepimize görsel açıdan bir eğitim sağlıyor. Bunun en son örneği ise çok önemli bir fotoğrafçı olan Salgoda. Hepimiz fotoğraf çekiyoruz ama fotoğrafın bu olmadığını fotoğrafın bu ustalarının eserlerini gördükten sonra kabul ediyoruz.  Salgoda işçileri anlatıyor. Çok zor koşullarında çalışan işçileri görüyorsunuz. Fotoğrafın ve fotoğrafçının en önemli yanının belgesel çalışılması olduğunu açıkladı. Bunların hepsi belgeseldir” dedi.

SALGADO KİMDİR?
8 Ekim 1944 yılında Brezilya'nın Minas Cerais bölgesindeki Aimores şehrinde dünyaya gelmiştir. Aslen ekonomist olan ve Paris’te ekonomi doktorasını bitirmiş olan sanatçının eşi Leila VVanick Salgoda sanatçının tüm projelerde küratör ve editör olarak yer alır. 30’lu yaşlarına kadar "Uluslararası Kahve Organizasyonu”nda ekonomist olarak çalışırken Dünya Bankası adına birçok sefer Afrika’ya seyahat etmiştir. İşte tam bu sıralarda fotoğraf çekmeyi bir yaşam tarzı haline getirmeye karar verir ve 1973 yılında önce Sigma sonra Gamma için belgesel ve fotojumalist fotoğraflar üretmeye başlar. 1979 yılında dünyanın en önde gelen ve önemli kooperatif fotoğraf ajansı olan “Magnum Photos”a katılır ve 1994 yılında Magnum’u terk eder. Aynı yıl “Amazonas Images” adında kendi ajansını eşiyle birlikte kurar.

Salgado, uzun soluklu ve kendine kaygı edindiği konulan fotoğrafik olarak izleyicilere aktardığı projeler üretir, “vvorkers” veya “Cenesis” gibi projeleri 7 il a 10 yıl arasında süren zorlu ve uzun bir çalışma sonucu meydana çıkar, insanlık ve insanlığın vermiş olduğu doğaya olan zararları üzerine farkmdalık yaratmayı ister. UNlCEF’in 2004 yılından beri İyi “Niyet Elçisi”dir.

1990'Jardan beri eşi Leila Wanik Salgado ile beraber Brezilya’daki bir Atlantik Ormanı'nı restore etmek için uğraş vermektedirler. İki buçuk milyona yakın ağaç dikerek insanın kendi eliyle yok ettiği doğayı Salgado çifti tekrar hayata döndürmüştür. Bu konuyla da ilgili “Instituto Terra” adlı bir enstitü kurmuşlardır. Enstitünün amacı doğayı korumak ve bununla ilgili insanları bilinçlendirmek ve eğitmektir.

Salgado, fotoğrafların her birinde insana kendisini ve doğayı tekrar düşünmeye zorlayan zamanımızın en büyük ve en önemli belgesel fotoğrafçısıdır. Hayatının büyük kısmını dolaşarak, fotoğraf çekerek ve Paris'teki ajansında ve Brezilya’daki enstitüsünde geçirmektedir.
Sergi 29 Kasım’a kadar gezilebilecek.
Tarkan Önal, Hamdi Türkmen
Güniz Can, Engin Özdoğan, Betül Elmasoğlu
Nilüfer Özuygun, Deniz Gökşen
İlhan Gürel, Oğuz Tatış
Atilla Özdemir, Yusuf Tuvi, Nilgün özdemir
Volkan Severcan
Samira Aksoy, Seray Küçük
Hale Gökalpsezer, İzel Mercan, Yeşim Yucal
Celal, Meryem Kocabaş
 
İnci – Mesut Sancak, Berna- deniz Sipahi, Doğan Hızlan, Adam Arslan
Ahmet Güzelyağdöken, Ebru Sinem İlter
Orkun- Ece Ürkmez, Ayçanur Özdoğan, Nil Grebene, Ümit Elbirlik, Lale Körpeağaç
Tamer Bozoklar, Aslı Sokol
Berçin- Gafur Alişer
Aysel Öztezel
Hasan İkat, Şenol Er
Mehmet – Sevinç Füzün
Selim Gökdemir
Gülşah- Hüseyin Birman
Simge Gür, Hüseyin Valentino Erikçi
Ender Bulgun, Figen Elmaskaya

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Coşkulu Bahar Festivali

Bu konser Çocuk acil ve yoğun bakım için

Birinci Yılda 14 yeni üye

Soylu’ya Vefa Gecesi

Tağıl, Gabon Fahri Konsolosu

8 Mart buluşması

Arşiv