GEÇ OLMADAN HEPATİT’TEN KORUNUN

  • 0
  • 572
GEÇ OLMADAN HEPATİT’TEN KORUNUN
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türkiye’de 3 milyon Hepatit B, yaklaşık 750 bin Hepatit C hastası olduğu, 17 milyon civarında da kayıtlı olmayan hepatitli kişinin bulunduğunun tahmin edildiği belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hepatit Birliği tarafından 28 Temmuz’un Dünya Hepatit Günü olarak belirlendiğini kaydeden uzmanlar, insanları bulaşma yollarının iyi bilinmesi ve aşı gibi koruyucu önlemlerin alınması konusunda uyarıyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Görevlisi Deniz Talaz, hepatitin farklı türlerdeki virüslerin karaciğer hücrelerinde hasar ve fonksiyon bozukluğu yapmalarıyla sonuçlanan bir enfeksiyon hastalığı olduğu bilgisini verdi. Talaz, “Harflerle nitelendirilen 6 farklı tipte virüsle oluştuğu bilinmektedir ve özellikle B ve C tipleri daha tehlikelidir. Tüm dünyada yaygınlığı giderek artmakta olan hepatit önemli ve ciddi bir sağlık sorunudur. Dünyada 350 milyonu hepatit B, 170 milyonu da hepatit C olmak üzere 500 milyonun üzerinde kronik hepatitli kişi bulunuyor. Kronik hepatit B veya C hastalarının karaciğer yetmezliği, siroz ve kansere yakalanma riskleri daha fazla olmakta, yılda yaklaşık 1 milyon 500 bin kişi bu nedenlerle hayatını kaybetmektedir” dedi.

‘AIDS’TEN DAHA BULAŞICI’
Hepatit B virüsünün AIDS hastalığının etkeni olan HIV’den 100 kat daha bulaşıcı ve yaygınlığının 7 kat fazla olduğunu vurgulayan Talaz, “Bakım evi, okul, yurt, kreş gibi toplu yaşam alanlarında ya da temizlik koşulları kötü olan yerlerde yaşayanlar risk grubunda yer alıyor. Yine sağlık çalışanları, askeri personel, kan ve organ bağışlayan ve alanlar, hemodiyaliz, kemoterapi hastaları, gebeler, eşcinseller, uyuşturucu bağımlıları, bağışıklık yetmezliği ve kronik karaciğer hastalığı bulunanlar ve aşısız olanlar da risk gruplarını oluşturuyor” diye konuştu.

‘Korunma Yolları’
Kişilerin düzenli aralıklarla kontrollerini yaptırması gerektiğine dikkat çeken Talaz, şunları söyledi:
“Hepatitler; anneden bebeğe geçiş, kan ve kan ürünleri ile temas, damardan uyuşturucu kullanımı, kesici-delici alet yaralanmaları, açık yara, cinsel ilişki, anne sütü, tükürük, ter, semen, göz yaşı gibi vücut sıvıları, steril olmayan cihazlarla yapılan tıbbi işlemler, insan dışkısı, özellikle kirli sular ve çiğ deniz ürünlerinden geçebiliyor. Akupunktur, dövme, piercing, kulak delme işlemleri, tıraş bıçağı, havlu, diş fırçası gibi kişisel temizlik ürünlerinin ortak kullanım yolları ile de bulaşabilir. Hepatitler önlenebilir ve tedavi edilebilir hastalık grubundadır. Bulaşma yollarının iyi bilinmesi ve aşı gibi koruyucu önlemlerin alınması gerekir. Kişilerin düzenli sıklıkta tarama yaptırması, el temizliği ve kişisel hijyene önem vermesi yararlı olacaktır.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Gençlere özel sayı

Arşiv