Geçmişin Tasarruf Kutuları (kumbara) Atlas Pavyonu’nda

Sahaf  Ömer Cumhur Yanmaz’ın “Geçmişin Tasarruf Kutuları- Cumhuriyet Dönemi Banka ve Sigorta Şirketleri Kumbara Koleksiyonu” sergisi Atlas Pavyonu  2 ve 3 nolu Galeri’de açıldı.

  • 1
  • 3.297
Geçmişin Tasarruf Kutuları (kumbara) Atlas Pavyonu’nda
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Sahaf  Ömer Cumhur Yanmaz’ın “Geçmişin Tasarruf Kutuları- Cumhuriyet Dönemi Banka ve Sigorta Şirketleri Kumbara Koleksiyonu” sergisi Atlas Pavyonu  2 ve 3 nolu Galeri’de açıldı.

Sergi açılışına İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Dairesi Başkanı Kadir Efe Oruç, AASSM Sergi sorumlusu Nejat Özgür Özdemir, Şair Yazar Cafer Öz, Küratör Özgür Öz ile davetliler katıldı.
Cafer Öz ve Kadir Efe Oruç’un sergi ile ilgili duygu ve düşüncelerini içeren konuşmalarının ardından mikrofona gelen Yanmaz, çocukluğun bir daha geri gelmeyeceğini bilinse de insan yaşantısında çok özlem duyulan zamanları olduğunu söyledi. Yanmaz, “Çocukluk yaşamla mücadele içinde olmadığımız, sorumluluk taşımadığımız, sorunlarımıza bizim adımıza ebeveynlerin çözüm bulduğu masum bir dönemdir ve mutlu bir çocukluk geçirenler için çocukluğunu çağrıştıran tüm anılar değerlidir. Gramofonda çalan bir plak, eski bir radyo, siyah önlük- beyaz yaka, bir Cin Ali kitabı, sokakta oynadığı misket, Elvan Gazozu, siyah beyaz tv gibi nesneler onda buruk bir heyecan yaratır.
1950- 1980 yıllarında çocuk olanlar içinde kumbara çok özel bir yer tutar. Kumbara sıradan bir obje değildir. Kumbara çocuğun birikim yaparak hayallerindeki herşeye ulaşabileceğine olan inancıdır. Kumbara savaşlardan yeni çıkmış, 1929 dünya ekonomik krizi sürecinde genç Cumhuriyetin ekonomik atılımının sembolüdür. Kumbara İzmir İktisat Kongresi ürünüdür. Kumbara Genç Cumhuriyettir.
Kumbara Umuttur. Sizleri geçmişte nostaljik bir yolculuğa çıkartan bu sergimizde bankerlerin, bir çoğu kapandığı için adı bile belinmeyen yerli ve yabancı ortaklı sigorta şirketlerinin, bankaların geçmişte tasarrufa çağıran kumbaralarıyla belki de çocukluğunuzda kendi kumbaranız ile karşılaşacaksınız” dedi.
Atatürk Temalı, banka binaları maketleri, Geometrik şekilli, doğa, hayvan, kasa, kitap, konut, radyo, saat, sandık, taşıt, top ve yerküre, atm temalı kumbaraları ile şahsa özel kumbaralardan oluşan toplam 770 kumbaranın yer aldığı sergi katılımcılardan yoğun ilgi gördü.
Türkiye’nin Kumbaracısı olarak da tanınan Ömer Cumhur Yanmaz’ın koleksiyonu 28 Ağustos’a kadar gezilebilecek.

Yorumlar (1)
  • Özgür Öz

    Özgür Öz

    Geçmişten izler taşıyıp geleceğe izler bırakacak bu koleksiyonun kesinlikle ziyaret edilmesi önemlidir.

    01 Ağustos 2022 00:00
YORUM YAZ
Diğer Haberler

3. Yaş Üniversiteleri Şenliği’ne geri sayım başladı

Flamingo Doğa Parkı’nda yüzde 80’lere gelindi

24 muhtara teşekkür plaketi

Mesaimin son saatine kadar çalışmaya devam

Seferihisar’a 2,5 milyar liralık yatırım

Kadın Danışma ve Sığınma Evi tamamlandı

Arşiv