“Geleceğin gemileri” için 110.8 milyon Euro’luk imza atıldı

  • 0
  • 807
Yazı Boyutu:

Dünyanın farklı ülkelerine mensup 4 adet Kalkınma Bankası, Türkiye’de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi için bir araya geldi. Körfez ulaşımını güçlendirmek amacıyla 15 yeni yolcu gemisinin siparişini veren ve 3 adet arabalı vapur için ihale çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, “geleceğin gemileri” olarak da nitelendirilen bu çevreci, hızlı ve konforlu araçların finansmanı için 110.8 milyon Euro’luk sözleşme imzaladı.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi, yapımı devam eden yüksek performanslı 15 adet yolcu gemisi ile 3 adet arabalı feribot, yeni iskeleler ve bakım-onarım üniteleri için, Dünya Bankası Finans Kurulu IFC önderliğinde, AFD (Fransız Kalkınma Ajansı), EBRD (Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) ve MİGA Garantili ING Bank ile toplam 110,8 Milyon Euro’luk kredi anlaşması imzaladı. Crowne Plaza Otel’de gerçekleştirilen imza törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve IFC Doğu ve Güney Avrupa, Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktörü Guy Ellena ile birlikte AFD Grubu Türkiye Temsilcisi Laurent Duriez, EBRD Belediye Altyapı Finansmanı Departman Direktörü Jean Patrick Marquet, ING Uluslararası Ticaret ve İhracat Finansman Sorumlusu Michiel de Vries, ING Yapılandırma İhracat Finansman Müdürü Bartholomeus Ponsioen, İNG Direktörü Görkem Ataç ile İzmir’in yeni gemilerini üreten Özata Tersanecilik Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Ataseven da katıldı. 
Törende ilk konuşmayı, IFC Doğu ve Güney Avrupa, Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktöru Guy Ellena gerçekleştirdi. Büyük projelerin ulusal, uluslararası ve yerel imkanların güç birliği ile başarılı olabileceğini söyleyen Ellena, “Biz de burada çok mükemmel bir işbirliği örneği gösteriyoruz” dedi. 
AFD Grubu Türkiye Temsilcisi Laurent Duriez,  deniz ulaştırma projesinin, İzmir körfezinde programı belirleyici bir proje olduğuna dikkat çekerek, “Bu proje şehir merkezine olan ulaşımı kolaylaştırarak, kent sakinlerinin denizle olan ilişkisini güçlendirecektir. İzmir körfezi ve kıyı tasarım projeleri, kenti geleceğe taşıyacaktır. Bu proje aynı zamanda, Türkiye’deki belediye projeleri için de bir model teşkil etmektedir” şeklinde konuştu.
EBRD Belediye Altyapı Finansmanı Departman Direktörü Jean Patrick Marquet de konuşmasında özetle şunları söyledi: “Gerçekten son derece önemli bir proje. Sayın Belediye Başkanı’nı, kalkınma vizyonu nedeniyle tebrik ediyorum.  Gelecek burada inşa ediliyor.”  
ING Bank Direktörü Görkem Ataç, yeni feribotların alınmasının İzmir’in kalkınmasına destek olacağını söyledi.
 
5 ay içinde 183.8 milyon Euro
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise geçtiğimiz Aralık ve Nisan aylarında  IFC ile iki önemli finansman anlaşması imzaladıklarını hatırlarak, “Bugün ise dünyanın farklı ülkelerine mensup 4 adet Kalkınma Bankası, Türkiye’de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi için bir araya geldi. Dünya Bankası’nın alt kuruluşu olan IFC’nin (Uluslararası Finans Kuruluşu) lider düzenleyiciliğinde, AFD (Fransız Kalkınma Ajansı), EBRD (Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) ve MİGA Garantili ING Bank ile finansman sözleşmesi imzalıyoruz. 110 milyon 800 bin Euro Hazine garantisi olmaksızın ve teminatsız olacak. Dünyanın en saygın finans kuruluşlarının, sadece 5 ay içinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ‘Hazine garantisiz ve teminatsız’ sağladığı finansmanın toplamı 183,8 Milyon Euro’ya ulaştı” dedi. Başkan Kocaoğlu, İzmir’de deniz ulaşımını güçlendirme projesi kapsamında kullanılmak üzere alınan 110,8 Milyon Euro tutarındaki finansman paketinin faiz oranını “Euribor + 2,75 karşılığı sabit faizli kredi” olarak açıkladı.
Başkan Aziz Kocaoğlu,  deniz ulaşımının geliştirilmesi için uzun süredir yapılan çalışmalarda önemli aşamalar kaydettiklerini belirterek şöyle devam etti:
“Göğsümüz kabararak söylüyoruz: Yalova’da konuşlanmış olan ÖZATA Tersanesi, yerli bir firmamız. İlk defa Türkiye’de bizim seçtiğimiz teknoloji ve yapı malzemesini kullanarak Türkiye gemi sanayinde yeni bir çığır açtı. Yeni vapurlarımız hem uzun ömürlü, hem ekonomik hem de çevreci olacak. Kredi bugün alınıyor ama bizim işimiz başlayalı 7-8 ay oldu. 3 tane Arabalı vapurumuzun ihale süreci  ise devam ediyor.” 
Büyükşehir Belediye Başkanı, “İzmir körfezini daha çok kullanacağız.  Kenti ziyaret edenlere İzmir’den denizden bakmalarını ve körfezimizi yaşamalarını sağlayacağız. Ayrıca şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda olan Körfezin yüzülebilirliği ile ilgili ÇED raporumuz da son aşamaya geldi. Onu da yaptığımızda, körfezde hem gezeceğiz, hem yüzeceğiz hem de balık tutacağız” dedi. 
 
Finans paketinde neler var?
AFD (Fransız Kalkınma Ajansı) 45 Milyon Euro tutarındaki finansmanı; feribotların avans ödemeleri, ilk gelecek 4 adet vapur ve 5.vapurun bir kısmı için; EBRD (Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) 33 Milyon Euro tutarındaki finansmanı yeni iskelelerin yapımı ve 3 adet arabalı feribot için; MIGA (Çok Taraflı Garanti Kurumu) Garantili ING Bank 32,8 Milyon Euro tutarındaki finansmanı 5.vapurun kalan kısmı ile 9.vapurun bir kısmına kadar olan bölüm için sağlayacak.
Fransız Kalkınma Ajansı ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan sağlanmış olan finansman, sözleşme tarihinden itibaren 3 yıl anapara geri ödemesiz, 12 yıl anapara geri ödemeli olmak üzere toplam 15 yıl vadeli olacak. ING Bank’tan sağlanmış olan finansman ise 3 yıl anapara geri ödemesiz, 7 yıl anapara geri ödemeli olmak üzere toplam 10 yıl vadeli olarak belirlendi.
 
Ergonomik, hızlı, sessiz ve çevreci
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin körfez ulaşımında kullanacağı yeni gemiler, hafif özgül malzeme (karbon kompozit) ile üretilerek yüksek hızda yakıt tasarrufu sağlayabilecek katamaran gövde tipinde olacak ve böylece işletme verimliliği sağlanarak yakıt gibi maliyetler azaltılacak. Katamaran gövde tipi, yüksek ve konforlu manevra kabiliyeti ile yolcu salonlarının ferahlığı, konforu ve iniş-biniş kolaylığı sağlaması gibi ergonomik kriterleri ile de öne çıkıyor. 
Gemilerde kullanılan karbon kompozit malzeme, ağırlığa bağlı olarak yakıt sarfiyatını düşürüyor, bakım-tutum-onarım masraflarını azaltıyor ve gemilerin kullanım ömrünü uzatıyor. Karbon kompozit malzemede ayrıca metal yapı materyallerinde olduğu gibi korozyon oluşmuyor, ses ve ısı izolasyonu yüksek oranda sağlanabiliyor ve karbondioksit salınımı yakıt tüketimine bağlı olarak daha az gerçekleşiyor. Hammaddesi Türkiye’de üretilen karbon kompozit imalatı, bu özellikleriyle çelik ve alüminyuma göre daha avantajlı. 
İhale kapsamında inşası gerçekleştirecek yeni gemilerin, özellikle çevreci ve engelli dostu olması, yolcu konfor ve güvenliğinin en üst düzeyde tutulması ve işletme-bakım-onarım maliyetleri ile yakıt sarfiyatının düşük olması planlandı. Gemiler, günümüzün en ileri teknolojisi kullanılarak üretiliyor. Gemi yapım malzemesi olarak karbon kompozit kullanımı ve ses izolasyonunda mükemmelliyetin çok yüksek tutulması ile yeni gemiler,  mevcut gemilere göre daha “sessiz” olarak çalışacak.  Gemilerde internet erişimi ve TV yayını da bulunacak. Gemilerdeki koltukların ergonomisi ve konforu ile uçak koltuğu rahatlığı sunulacak. Egzoz gazı emisyonu minimum düzeyde olacak. Engelli vatandaşlar da gemilerden rahatça faydalanabilecek. İskeleler, alınacak yeni gemilere göre yeniden yapılandırılarak modernize edilecek.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İkinci dönemin ilk adımı: Esnaf Masası

Urla’da yeni dönemin ilk meclis toplantısı

Ekmek” teşekkürü

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Arşiv