Geleceğin sanatçıları Folkart Academy'de yetişecek

Folkart Tower'ın 18. katında Türkiye'nin en büyük sanat galerilerinden Folkart Gallery'i kuran ve dünyaca ünlü koleksiyonları İzmir'e getiren Folkart, şimdi de Türkiye'nin ilk akademik tiyatro merkezini hayata geçirdi.

  • 0
  • 1.069
Geleceğin sanatçıları Folkart Academy'de yetişecek
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Folkart Tower'ın 18. katında Türkiye'nin en büyük sanat galerilerinden Folkart Gallery'i kuran ve dünyaca ünlü koleksiyonları İzmir'e getiren Folkart, şimdi de Türkiye'nin ilk akademik tiyatro merkezini hayata geçirdi.

Toplam 625 kişiye eğitimlerin verileceği kurslar tamamen ücretsiz olacak.Folkart Academy'nin tanıtım toplantısında konuşan Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, "Türkiye'nin Ayhan Işıkları, Bediha Muhavvit'leri bu akademide yetişecek. Anadolu'daki yetenekleri de bulup tüm masraflarını karşılayarak burada eğitim vermeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki yıllarda Güzel Sanatlar Fakültesi bile kurma girişimimiz olacak" dedi. 

Proje koordinatörlüğünü İzmirli tiyatro sanatçısı Volkan Severcan'ın yaptığı Folkart Academy toplantısına Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak'ın yanı sıra tiyatro sanatçıları ve akademisyenler katıldı. Mesut Sancak, bir inşaat firması tarafından sanat yaşamına kazandıracakları akademik bir yapıya sahip ilk ve tek merkezin olduğurnu açıklayan Sancak, bununla giuru duyduklarını söyledi. İzmir'in çok özel bir şehir olduğunu ve kentin uluslararası boyutta da dtanınırlığınını arttırılması için çalıştıklarını söleyen Sancak, "İzmir, dünya medeniyeti için simgesel bir öneme sahip. Ülke ekonomisine de ciddi katkı vermesine rağmen İzmir'in kültür ve sanat alanında desteklenmeye ihtiyacı var" diye konuştu. Sancak, "Biz bu alanda önümüzdeki yıllarda çok daha öne çıkacağına inanıyoruz. İzmir, Barselona gibi kentlerdeki kültür sanat hareketlerine paralel olarak yakın gelecekte kültür ve sanatın önemli bir kenti olacak. Bu şehirden gelecek bekleyen yatırımcılar da elini taşın altına koymalı. Biz elimizi taşın altına koyduk ve Folkart Academy'i kurduk" ifadelerini kullandı. 

Sosyal sorumluluk projesi kapsamında sanata destek vermek amacıyla kurulan Folkart Academy'nin ışığını yaymak amacıyla ilk etapta tiyatro eğitimlerine  hareketliliğie başlayacaklarını açıklayan Sancak, "Biz İzmir'de iş yapıp kazanırken yine bu kentte sanata destek vermeyi sosyal bir görev olarak görüyoruz.Folkart Gallery'i bunun en önemlilerinden biri. Bedri Rahbi Eyüpoğlu sergisine toplam 40 bin kişi ziyaret etti. Sadece hafta sonu toplam 4 bin kişi ziyaret etti. Bu belki de Türkiye çapında bir rekor" dedi.

Folkart Academy'nin öncelikle tiyatro odaklı eğitimler vereceğini kaydeden Sancak, "Türkiye'nin ve İzmir'in önde gelen akademisyenleri ve hocaları tarafından 625 kişiye ücretsiz eğitim vereceğiz. İnternetten kayıtları almaya başladığımız andan itibaren yaklaşık 2 günde 15 bin kişi tiyatro eğitimine başvurmak için başvuruda bulundu. Türkiye'nin en önemli kanalonda yayınlanan bir yetenk programına bile 1 günde 4 bin 500 kişi başvururken bize 1 günde 6 bin kişi başvurdu. Eğer 2 günün ardından bu başvuruya kesmeseydik 100 binlere doğru gidecekti" diye konuştu. 

Toplam 625 kursiyerin 25'inin özel yetenekli kişilere ayrıldığını aktaran Sancak, "Başvuran 15 bin kişinin 3 bini bu 25 kişilik kategoriye girmek için çalışacak. Söz konusu 3 bin adayı 2 gün boyunca bu sabah 09:00'dan akşam 21:00'e kadar akademisyen ve ustalarınımız değerlendirecek. Şimdi bu kişilere kısa bir metin önderdik onu karşımızda oynayacaklar. İkinci aşamada ise sahnede bize oyun sahneleyecekler. Her iki sınavın ardından 2 ayrı sınıf oluşturulacak. Çocuklar için de 6-9 ve 10-14 yaş gurubuna yönelik Yaratıcı Drama eğitimleri verilecek. Yaklaşık 400 yetişkin ise tiyatroya giriş ve ses eğitimleri alacak. Tüm bu kişiler Bornova 3. Noterliği tarafından yapılacak kurayla ortaya çıkacak. İnanıyorum ki Türkiye'nin Ayhan Işık, Bediha Muhavvit, Kemal Sunal gibi oyuncuları bu merkezde yetişecek" ifadelerini kullandı. 

Folkart Academy Proje Koordinatörü Volkan Severcan ise, ülkedeki ve İzmir'deki tüm sanatçılar adına Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak'a teşekkür etti. Projeyle ilgili bilgi veren Severcan, "Folkart Towers altında yer alan 2 farklı çarşı bize tahsis edildi. Yine başka bir alanda 110 kişilik cep tiyatrosu da yapılacak. Folkart buraları isteseydi ticari olarak değerlendirilebilirdi fakat o sanatı tercih etti" dedi. Oyunculuğun yanı sıra yakın bir gelecekte sınavlara yönelik stres kontrolü gibi eğitimlerin de verileceğini söyleyen SEvercan, yakın bir gelecekte dans ve müziği de eğitimlerin içine alacaklarını belirtti. 

ZEYNO GÖNENÇ'TEN, GÜROL TONBUL'A 
Folkart Academy'nin Proje Koordinatörlüğünü ünlü tiyatro sanatçısı Volkan Severcan yapacak. Severcan ayrıca "Ustalarla Tiyatro Atölyesi" çalışmalarının da Genel Sanat Yönetmenliği'ni yürütecek. Atölye kapsamında Zeyno Gönenç, Ziya Kürküt, Yeşim Alıç, İbrahim Raci Öksüz, Almıla Uluer Atabeyoğlu, Kerem Atabeyoğlu, Gürol Tonbul, Oktay Keresteci gibi alanlarında usta oyuncular ve uzman isimler, katılımcılara eğitim verecek. Eğitimler süresince ünlü tiyatro oyuncuları da, misafir eğitmen olarak kursiyerle buluşacak. Folkart Academy'nin tüm hizmetleri kurumsal sosyal sorumluluk anlayışıyla ‘ücretsiz' olarak gerçekleşecek.

OYUNCULUKTAN MAKYAJA
İlk etapta 400'ü çocuk, 200'ü yetişkin ve 25'i de, profesyonel seviyede olmak üzere toplam 625 kişiye ücretsiz eğitim verilmesi planlanıyor. Oyunculuğa Giriş, Nefes ve Beden Kullanımı, Sahne, Oyunculuk, Yaratıcı Drama, Doğaçlama, Hareket ve Dans, Makyaj gibi birçok alanda eğitimler verilecek. Folkart, kısa bir gelecekte kente Güzel Sanatlar Fakültesi de kazandırmayı hedeflediğini vurguladı.  

25 KİŞİYE ÖZEL SINIF
Volkan Severcan, Folkart Academy kapsamında, özel eğitimle ‘profesyonel alana' ilk adımı atabilecek düzeyde ‘özel bir sınıf' oluşturacaklarını da söyledi. Bu sınıf için öngörülen kişi sayısı ise 25 olacak. Severcan, bu sınıfa alınacak öğrenciler için özel bir sınav uygulanacak, 25 kişi tamamen oluşturulan uzman seçici kurul tarafından belirlenen yöntemlerle seçilecek. 
 
İŞTE EĞİTMENLER
6-9 ve 10-14 YAŞ GRUPLARI
Ziya Kürküt (Yaratıcı Drama)
Şule Demirezen (Yaratıcı Drama)
Meltem Yorulmaz (Hareket)
15+ YAŞ GRUPLARI 
Volkan Severcan (Oyunculuğa Giriş)
Yeşim Alıç (Nefes ve Beden Kullanımı)
Zeyno Gönenç (Doğaçlama)
İbrahim Raci Öksüz (Sahne)
Kerem Atabeyoğlu (Sahne)
Hülya Savaş (Diksiyon-Şiir Yorumlama-Oyunculuk Teknikleri)
Banu Gökçül (Zihinsel Farkındalık)
Candan Günay Tuna (Dekor ve Kostüm)
Almıla Uluer Atabeyoğlu (Dramatizasyon)
Gürol Tonbul (Sahne)
Oktay Keresteci (Hareket ve Dans)
Murat Kodallı (Ses ve Müzik)
Bora Severcan (Bir Karakter Yaratmak-Reji ve Seslendirme)
İbrahim Sarıtaş (Eleştiri Teknikleri)
Yüksel Aymaz (Sahne Işığı)
Meltem Yorulmaz (Hareket)
Sim Tolga (Makyaj)
Şule Demirezen (Yaratıcı Drama)
Ziya Kürküt (Yaratıcı Drama)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Afetlere uyum sağlayabilme becerileri geliştirilecek

Mars’a Seyahat için geri sayımı başlattı

Savaşların kaderini yapay zeka belirleyecek

Yapay zeka, yasasını bekliyor

Yapay zeka ile herkes için tarım mümkün

Kalite çıtası yükseldi

Arşiv