Geleceğin zeytinyağcılarına beslenme eğitimi

  • 0
  • 495
Geleceğin zeytinyağcılarına beslenme eğitimi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Bilinçli beslenme konusundaki kitapları ve eğitim çalışmalarıyla tanınan Dr. Yasemin Bradley, meslek liseli gençlere zeytinyağı mucizesini anlattı. Uzun ömrün sırrının zeytinyağı olduğunu söyleyen Dr. Bradley, aynı zamanda beyinden sindirim sistemine kadar bütün organların daha sağlıklı çalışmasından kanser riskini azaltmaya kadar pekçok alanda zeytinyağının olumlu etkilerine dikkat çekti.

Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) desteğiyle zeytin ve zeytinyağı sektörüne kalifiye eleman yetiştirilmesi amacıyla yürüttüğü Mesleki Eğitime Yenilikçi İstihdam Fırsatı projesi kapsamında, beslenme ve diyet uzmanı Dr. Yasemin Bradley, projenin ortak kurumu Konak Nevvar - Salih İşgören Eğitim Kampüsü - 2 Teknik ve Meslek Lisesi öğrencilerine ‘Zeytin ve Zeytinyağı Tüketiminin İnsan Sağlığına Yararları ve Doğru Beslenme Alışkanlıkları’ semineri verdi.

Dr. Bradley, meslek liseli gençleri glisemik endeks, diyabet, kolesterol, yiyeceklerin kalorisi ile yağlar hakkında bilgilendirirken, zeytinyağının sağlık ve beslenmedeki etkilerini gözler önüne serdi. En iyi anti-aging (yaşlanmaya karşı) özelliğine sahip gıdanın zeytinyağı olduğunu belirten Dr. Yasemin Bradley, şu bilgileri anlattı:  “Zeytinyağı hiçbir yağla kıyaslanamaz. Zeytinyağı hücre zarını korur, yaşlanmayı geciktirir. Beynin daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Kötü kolesterolü durdurur, iyiyi yükseltir. Safra kesesinde taş olmasını engeller, bağırsak sağlığını korur. Karaciğerin toksin atmasına yardımcı olur. Kanser riskini azaltır. Pankreasın yağları sindirmesine yardımcı enzimleri uyarır. Zeytinyağının ruh halini iyileştirdiği ve kızgınlığı azalttığı görülmüştür.”

Zeytinyağı zenginliğimiz
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Tezcan, zeytin ve zeytinyağının Ege’de önemli bir kaynak olduğunu gündeme getirdi. Zeytinyağı üretiminin M.Ö. 4500 yılına kadar uzandığını, zeytin ağacının mitoloji ve botanikte ‘ölümsüz ağaç’ olarak nitelendirildiğini hatırlatan Tezcan, “Dünyada zeytin üretimi yüzde 95 oranında Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde yoğunlaşmış durumda. Ülkemizin bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu Akdeniz iklimi özellikleri nedeniyle İspanya, İtalya, Tunus ve Yunanistan gibi önde gelen zeytin ve zeytinyağı üreticileri arasındayız. Rekabeti ve talebi çok olan bitkisel yağlar pazarında zeytinyağının durumunun sağlamlaştırılması için kalite ve sağlıklı ürün özelliğinin yanısıra lezzet faktörünün de öne çıkarılması gerekiyor. Mucizevi bir yağ olan zeytinyağının özelliklerini kaybetmeden üretilmesi ve ülkemizde halen kişi başına 1 kilogram olan tüketimin artırılmasında farkındalık oluşturulmasını arzu ediyoruz” dedi.

Haluk Tezcan, zeytinyağının tüketilmesiyle görülen sağlık etkisi kadar, zeytinin yetiştirilmesi ve zeytinyağının üretilmesinde nitelikli eleman ihtiyacının karşılanması amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında Nevvar Salih İşgören Eğitim Kampüsü - 2 Teknik ve Meslek Lisesi’nde bir Duyusal Analiz Laboratuvarı ve teorik sınıf yapıldığını, Zeytinyağı Tadım ve Zeytin/Zeytinyağında Tarladan Sofraya Doğru Üretim Uygulamaları Seminerleri ile toplam 500 kişiye eğitim verildiğini bildirdi.

Tezcan, “Proje sona erdikten sonra oluşturulacak Zeytinyağının Duyusal Analizi eğitim programlarıyla öğrenci ve kursiyerlere mesleki yeterlilikler kazandırılarak istihdam edilebilirliklerinin artırılmasını hedefliyoruz” diye konuştu.
Dr. Yasemin Bradley, programın sonunda meslek liseli gençlerden iki takım oluşturarak zeytinyağı ve doğru beslenmenin önemini anlatan mini bir yarışma yaptı. Kazananların ödülü de zeytinyağı ile incir oldu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Hem Gemilerini Hem Filosunu Büyütüyor

Tarımsal üretimin stratejik önemi artıyor

Mart ayında hız kesti

Arşiv