Gelecek İzmir’de Gelecek İEF'de

Folkart ve Vestel’in sponsorluğunda gerçekleştirilecek bu yılki Fuar, ticari boyutu ve yenilikçi ürünlerinin yanı sıra geçmiş yıllara oranla çok daha renklendirilen kültür - sanat etkinlikleriyle de ön plana çıkacak.

  • 0
  • 1.219
Gelecek İzmir’de Gelecek İEF'de
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

 İzmir Enternasyonal Fuarı “inovasyon” temasıyla 85. kez kapılarını açmaya hazırlanıyor. Fuar’ın partner ülkesi Malezya, onur konuğu ili ise Manisa olacak. Folkart ve Vestel’in sponsorluğunda gerçekleştirilecek bu yılki Fuar, ticari boyutu ve yenilikçi ürünlerinin yanı sıra geçmiş yıllara oranla çok daha renklendirilen kültür - sanat etkinlikleriyle de ön plana çıkacak.

Bu sene 85. kez kapılarını açmaya hazırlanan İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), Kültürpark’ta düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. 26 Ağustos- 4 Eylül 2016 tarihlerinde “Gelecek İzmir’de” sloganıyla düzenlenecek olan İEF’nin basın toplantısına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yanısıra İEF Ana Sponsoru Folkart'ın Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak ile İnovasyon Ana Sponsoru Vestel'in İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan da katıldı.

Ana teması "İnovasyon" olarak belirlenen 85. İEF’nin logosu, sonsuzluk simgesinin 85 rakamıyla birleştirilmesiyle oluşturuldu. Bu yılki fuarın partner ülkesi Malezya, onur konuğu ili ise Manisa oldu. 
Basın toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Gelecek İzmir’de. İzmir dev adımlarla belirlediği stratejik hedef doğrultusunda yoluna devam edecektir. Ülkemizin, İzmir’in ve İzmir Enternasyonal Fuarı’nın yolu açık olsun” dedi.

İzmir için çok ciddi bir tanıtım bütçesi oluşturduklarını söyleyen Başkan Kocaoğlu, 2016 yılı içinde İzmir Turizm, Tanıtım Vakfı (İZTAV) ve İZFAŞ’ın tanıtımlarına toplam 6 milyon TL bütçe ayırdıklarını söyledi. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın bu yıl diğer senelerden farklı olacağını söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Bu tarihi mirası, 85 yıllık dev çınarı tekrar eski günlerine döndürüp onun da üzerine çıkarmak, çağın koşullarına adapte etmek istiyoruz” diye konuştu.

“Çok iyi hazırlandık”
Türkiye’den ve yurtdışından 600 sanatçının geleceği 85. İEF’nin, eğlencenin ve kültür sanatın doya doya yaşandığı bir büyük şölen haline dönüştürüleceğini kaydeden Başkan Aziz Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“İEF’nin kökündeki en önemli ayaklardan bir tanesi bu, yani eğlence ve kültür-sanat.. İkincisi ise fuarın ilk ürünlerin tanıtıldığı bir alan olmasından hareketle, inovasyon ve tasarım kenti hedefi. İnovasyonu ön plana çıkartarak, bu sene inovasyon, seneye tasarımı dönüşümlü olarak  gerçekleştirerek; teknolojinin, tasarımın ve yeni ürünlerin yarıştığı, tanıtıldığı bir ortam oluşturmaya çalışıyoruz. Bu sene ilk denememiz. Çok iyi hazırlandığımıza inanıyorum. Mutlaka eksiklerimiz olacaktır ama biz ihtisas fuarlarımızı Gaziemir’deki Fuar İzmir’e taşıdıktan sonra, Kültürpark’taki İEF’yi ayrı bir boyuta taşımak istiyoruz. 85. İEF’ye tekrar sıçrama yaptırmak istiyoruz.”

Türkiye’ye Fuar morali
Fuarın ana sponsoru olan Folkart’ın Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, "Folkart olarak, ilklerin şehri İzmir’in çok parlak bir geleceği olduğunu,  tüm güzellikleriyle bütünleşerek; hem dünyanın, hem Avrupa’nın yeniden dikkatini çekeceğini düşünüyoruz. Bu yoğun ilgi, önümüzdeki dönem, İzmir'i mutlaka yeni yollarla, yeni fırsatlarla buluşturacaktır" dedi. Folkart’ın 10. yılını İEF’de çeşitli etkinlik ve sürprizlerle kutlayacaklarını söyleyen Mesut Sancak sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yapımları süren İstanbul-İzmir Otoyolu, Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi, İzmir’den Antalya’ya kesintisiz ulaşımı sağlayacak Antalya Otoyol Projesi gibi hükümet tarafından yapılan tüm yatırımlar; İzmir’i yakın gelecekte, Türkiye’nin en parlak, en özel şehri haline getirecektir. Değerli başkanımız Aziz Kocaoğlu’nun önderliğinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü  ‘yüzülebilir temiz körfez’ yaratmaya yönelik ‘Büyük Körfez Projesi’,  bir deniz kenti olan İzmir’i kıyılarıyla ele alıp tasarlayan ‘İzmirdeniz Projesi’ ve İzmir’in kalbinde ‘daha çok yeşil, daha az beton’ anlayışı ile yürütülen ‘Yeni Kültürpark Projesi’ gibi çalışmalar da tamamlandığında, İzmir’e büyük değer katacaktır. İEF 85. yılında inovasyon öne çıkarılarak, tarihi Fuar markası ve bu markanın taşıdığı uluslararası özelliği, yeniliklerle güçlendirilecektir."

Bu yılki Enternasyonal Fuar’da 18 ülkeden 600’e yakın sanatçının buluşacağı kültürel etkinlikler düzenleyeceklerini de ifade eden Sancak, "Milletçe kanlı bir darbe girişimini engellediğimiz, uğruna şehitler verdiğimiz demokrasinin kazandığı güzel ülkemizde, İzmir Fuarı’nda gerçekleştirilecek sanatsal aktivitelerin, halkımıza moral olmasını diliyoruz" dedi.

Değişim ve yenilik ön planda
İnovasyon Ana Sponsoru Vestel'in İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan da konuşmasında, İzmir Enternasyonal Fuarı’nı, Türkiye’nin teknoloji devi Vestel’in doğduğu toprakların en önemli etkinliklerinden biri olarak gördüklerini söyledi. Turan Erdoğan, “Fuarımızın ‘Gelecek İzmir’de’ temasıyla geleceğe yatırım yapan bu yeni inovatif konsept ve yepyeni yaklaşımı ile uluslararası arenada hak ettiği yeri hızla alacağına inancımız sonsuz. Türkiye’nin teknoloji devi Vestel olarak ‘İnovasyon Ana Sponsoru’ adıyla yer aldığımız bu çok önemli organizasyonda, değişim ve yenilik temasının ön plana çıkması, Vestel olarak bizi en çok mutlu eden ve cezbeden noktalardan biri oldu. Vestel City’nin merkezi Manisa’nın ‘Onur Konuğu İl’ ilan edilmesinin de bizim için önemi çok büyük” dedi. 

Turan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
“85 yıllık bir etkinliğinin sürdürülmesi kolay değil. Vestel olarak İzmir Enternasyonal Fuar’ına elimizden gelen her türlü katkıyı yapmaya devam edeceğiz. İzmir gibi büyük bir şehrin böyle bir etkinliğe her zaman ihtiyacı var. ‘Gelecek İzmir’de’ sloganıyla bizi de heyecanlandıran İEF, tarihte hak ettiği yeri alacak. 750 metrekare standımızda, interaktif şekilde ziyaretçilerin çok etkilenecekleri teknolojinin son ürünlerini göstereceğiz. Gelen tüm ziyaretçilerin yenilikçilik ve değişimin bir parçası olacağına ve buradan ayrılırken benzersiz deneyimler kazanacağına inanıyorum.”

Partner Malezya, Onur Konuğu Manisa
İzmir Enternasyonal Fuarı'nın bu yılki partner ülkesi olan Malezya, dünyada ihracatçı ülkeler arasında  25. sırada bulunuyor. Malezya, 200 ülkeye ihracat yapıyor. Fuarın Onur Konuğu ili ise inovasyon alanında büyük yatırımları olan Manisa olarak belirlendi.

Teknoloji geliyor
Teknoloji geliştirme bölgeleri olarak tanımlanan teknoparklar da, geleceğin teknolojisini İEF’ye taşıyacak. Fuar’a; İzmir Ekonomi Üniversitesi Teknopark, Dokuz Eylül Üniversitesi Teknopark,  Hacettepe Üniversitesi Teknopark, Yaşar Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, Zafer Teknokent, Fırat Teknoloji Transfer Ofisi ve Marmara Teknokent katılacak.
Ayrıca fuar kapsamında her geçen gün daha çok insanın dahil olduğu Maker Hareketi, “Kendin Yap” kültürünü benimsemiş ve teknolojiyi kullanmayı seven Maker’ları Kültürpark’ta buluşturacak. Kendi kendine üretimler yapabilen, elindeki ürünü farklı şekillerde kullanabilen veya onarabilen; tasarım işlerinden, elektronik devreler oluşturmaya, 3 boyutlu yazıcıları kullanmaktan, pekçok boyutta robotlar yapmaya kadar 7’den 77’ye herkesin ilgisini çeken Maker Hareketi, özünde geleceği tasarlayan kişileri bir araya getirecek.

85. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda ziyaretçilerin, Türkiye’nin dört bir yanından gelecek olan makerların birbirinden yaratıcı, eğlenceli, öğretici atölye ve sergilerini deneyimleyebilecekleri "Maker Fair" yer alacak.

Fuar yatırımcılarla açılıyor
Bu yıl Ekonomi Bakanlığı himayesinde ilk kez düzenlenecek “İzmir İş Günleri Toplantıları”nda yatırım yapmak amacıyla İzmir’e gelecek olan yabancı heyetler ile firmalar, özel görüşmeler yapacak. Fuarın açılışından bir gün önce 25 Ağustos 2016’da başlayacak olan toplantılar; ertesi gün de devam edecek. Bakanlık tarafından davet edilen, inovasyon alanında gelişmiş 30’dan fazla ülkeden gelmesi beklenen heyet, yatırım fırsatlarını değerlendirdikten sonra İzmir Enternasyonal Fuarı ve İzmir ile çevresinde bulunan tarihi-kültürel zenginlikler hakkında da bilgi alacak.

Tüm lezzetler burada
En kaliteli İtalyan yemeklerini yiyebileceğiniz, satın alabileceğiniz ve yedikleriniz hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz her şeyi aynı çatı altında toplayan Eataly, İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında Kültürpark’a gelecek. Eataly’nin 11’i İtalya’da, 9’u Japonya’da, 2’si ABD’de, 1’i Dubai’de ve 1’i İstanbul’da olmak üzere dünya genelinde 24 mağazası bulunuyor. Restaurant konseptinin yanı sıra market bölümü ve eğitici workshoplarıyla da dikkat çeken Eataly, fuar boyunca uzun havuzun yanında yer alacak. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Basmane kapısındaki bölümde yöresel lezzetler gıda satış ve yeme içme alanı oluşturulacak.

85. İEF’te yıldızlar geçidi
İEF’de bu yıl görsel niteliği yüksek ve geniş kitlelerin katılımını amaçlayan gösteriler, konserler, sinema gösterimleri gibi birçok özel etkinlik düzenlenecek. Mogambo Caz Günleri dışındaki tüm kültür- sanat etkinlikleri ve konserler ücretsiz olarak izlenebilecek.

Fuar Çim konserleri Ajda Pekkan, Sertap Erener, Kibariye, Murat Boz, Murat Dalkılıç, Hayko Cepkin, Duman, Athena, Edip Akbayram ve Fettah Can gibi ünlü isimleri ağırlayacak. Mogambo Caz Geceleri'ne Melis&Cenk Sökmen, Ayşe Gencer&İmer Demirer, Della Miles, Julia Erikssen, Doron Raphelli, Neşet Ruacan Quartet&Sibel Köse, Müge Zeren &Hot Chocolate Cuba, Şenay Lambaoğlu ve Yavuz Akyazı Project katılacak. 

85. İEF boyunca ziyaretçiler gezici kuklalar ve jonglör gösterilerinden sirk atölyesi ve futbol toplu denge şovuna kadar birbirinden renkli sokak gösterilerini izleyebilecek. Sergiler, çocuk tiyatroları ve film gösterimleri büyük ilgi çekecek. Açık Hava Tiyatrosu’nda her gece farklı bir müzikal ve sahne şovu, İsmet İnönü’de ise birbirinden ünlü tiyatro oyunları sahnelenecek.

Engelli çocuklar unutulmadı
Ziyaretçiler; tiyatro, sergi ve “Sinema Burada Festivali” gibi sanatsal etkinliklere de katılabilecek. Sinema gösterimleri, sergiler ve workshoplarla 85. İEF sanat dolu geçecek. Çocukların unutulmadığı etkinlik şöleninde minikler hem çocuk tiyatroları hem de İzelman Çocuk Köyü’ndeki oyunlar, aktiviteler ve eğitim istasyonlarında keyifli zaman geçirecek. Ayrıca bu yıl İzelman Çocuk Köyü’nde engelliler merkezi ile ortaklaşa gerçekleştirilecek 

“Kaynaştırmalı Eğitim” programıyla engelli çocuklar da İEF’de rahat edecek.
Öte yandan, Kültürpark’ın uzun havuz bölümünde yer alan sanat sokağında, fuar süresince ücretsiz atölye çalışmaları gerçekleştirilecek. Yurtdışından gelen Circus Workshop etkinliği ile sirk gösterilerinin püf noktaları hakkında uygulamalı eğitimler verilecek.

3 TL karşılığında sınırsız eğlence
İzmir Enternasyonal Fuarı’nın giriş saatleri 16.00 – 23.00, Fuar Çarşısı için giriş saatleri ise 12.00 – 00.00 olarak belirlendi. Kart ile girişlerin yanı sıra jeton ile girişler de olacak. İzmirim Kart: Tam 3 TL, Öğrenci 2 TL – Jeton: 3 TL. Ayrıca engelli ve refakatçi, gazi ve gazi yakını, şehit ailesi, elektronik kart sahipleri ücretsiz olarak fuara girebilecek. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Optic World İzmir Fuarı kapılarını açtı

İzmir’in “gözü” bu fuarda olacak

Kapılarını rekorla kapattı

AGROEXPO’ya ziyaret

19.Agroexpo Açıldı

5 Gün Sonra Açılıyor

Arşiv