Genç Girişimcilerin Ardındaki Melek Yatırımcılar EGİAD’da

  • 0
  • 734
Genç Girişimcilerin Ardındaki Melek Yatırımcılar EGİAD’da
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Yeni projeleri ya da ilginç buluşlarıolmasına rağmen, imkansızlık yüzünden bunları yaşama geçiremeyenlerinbaşvurduğu 'melek yatırımcılar', EGİAD’a başvuru yapanların hayallerinigerçekleştirecek. İzmir’deki girişimcilik potansiyelini harekete geçirmek veuygulanabilir iş fikri olan kişilerin kendi şirketlerini kurmalarını ve yenigüç birliği oluşturmalarını teşvik amacıyla yürütülen EGİAD GirişimcilikProjesi kapsamında düzenlenen “Melek Yatırımcılık Semineri” nde EGİAD YönetimKurulu Üyesi Avukat Reşat Moral ve Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari BilimlerFakültesi İşletme Bölümü Üretim Yönetimi Pazarlama Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Haluk Soyuer konunun ayrıntıları hakkında EGİAD iş dünyasına bilgi verdi.

Yeni fikir, buluş veya teknolojilergeliştirmesine rağmen, bunu ticari bir ürün haline getirmek için yeterincesermayesi olmayanlar için başlatılan 'melek yatırımcı' projesi, girişimcilereumut dağıtmaya devam etmekte. Hazine Müsteşarlığı, güzel fikirleri, yeniprojeleri olan, iş kurmak isteyen fakat maddi imkansızlıklardan dolayıdüşüncelerini hayata geçiremeyen girişimcileri 'Bireysel Katılımcı Yatırımcısı'(BKY) sisteminde 'melek yatırımcı' olarak sertifikalandırarak desteklerken,egiadmelekleri.org adresine 17 genç girişimcinin katılması da dikkat çekti.

“EGİAD Melek Yatırımcılık” Semineri’ninaçılış konuşmasını yapan EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya; ‘hiçbir yerdeşubemiz yoktur’ yaklaşımından ‘Tüm dünyada şubemiz vardır’ yaklaşımına geçenTürk girişimcisinin şimdilerde, ‘Melek Yatırımcılık’ adında yepyeni bir işyapma ve başarılı olma modeliyle tanıştığına vurgu yaparak, girişimciliğidestekleyen EGİAD’a 17 genç girişimcinin başvuru yapmasının doğru yoldaolduklarının bir işareti olduğunun altını çizerek, “Girişimciliğingeliştirilmesine yönelik faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin varlığı vebu örgütlerin kamu ile işbirlikleri mutlaka geliştirilmeli. Sivil toplumörgütleri, özellikle gençlerin girişimcilik adına önünün açılmasında birernefer olmalı. Girişimcilik fikri gençlikten itibaren aşılanmalı, bu fikirçeşitli projelerle muhakkak desteklenmeli. Çünkü, Türkiye’nin geleceği bu fikirde yatmakta. Sonuç olarak, ülkemizgibi gelişmekte olan ülkelerin kalkınması, bilimsel düşünceninyaygınlaştırılması ve üniversitelerdeki bilgi birikiminin topluma, reel sektöreaktarılması ile gerçekleşebilir. Özetle, Sivil toplum örgütlerinin bu konudaüstlendiği misyonun önemine bir kez daha değinmek istiyorum. Geleceğimiz olangençlerin önünü açabilirsek, ülke kalkınmasında birinci derecede rol oynamışoluruz. Ekim ayında da bu kapsamda girişimci adaylarına yönelik birbilgilendirme seminerimiz olacak” diye konuştu.

Konunun hukuksal boyutunu aktaran EGİADYönetim Kurulu Üyesi Avukat Reşat Moral, “Bireysel Katılımcı Yatırımcısı” olmakiçin Hazine'den lisans almak gerektiğini belirterek, “5 yılda bir yenilenen'melek yatırımcı lisansı' almak için yüksek gelir veya servete sahip olmakgerekiyor. Son iki yılki geliri 200 bin liranın altında olmaması veya en az 1milyon liralık mal varlığının olması gerekiyor. Lisans sahibi kişilerin bankave finansal kuruluşlarda, yüksek cirolu şirketlerde, yurtiçi kuluçkamerkezlerinde, yönetici olarak iş tecrübesine sahip olmaları şartı aranıyor”dedi.

Dünyadaki en yüksek vergi teşviğinin yüzde75 ile Türkiye'de uygulandığını da vurgulayan Moral,  "Türkiye'yi yüzde 30 vergi teşviği ileİngiltere izliyor. Hem Türkiye'de hem de global pazarda melek yatırımlarınyüzde 25'i Enformasyon Teknolojileri (IT) ve mobil teknolojilerine gidiyor.Yani e-ticaret ve aplikasyonlar en fazla melek yatırım alan sektörler. 2013yılında ABD'de 275 bin melek yatırımcının yaptığı yatırım tutarı 20 milyardolar, Avrupa'da 70 bin melek yatırımcının yatırım tutarı ise 5.1 milyarEuro’yu bulmakta” diye konuştu.

EGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Avukat ReşatMoral’ın ardından kürsüye çıkan Prof. Dr. Haluk Soyuer ise melek yatırımcılık,bireysel katılım sermayesi ve yatırımcı – girişimci ilişkileri konularında birsunum gerçekleştirdi. Ülkemizde henüz filizlenmekte olan girişimcilikekosisteminin desteklenmeye ihtiyacı olduğuna ve EGİAD’ın kurduğu ağ ile bunu sağlayabildiğinedikkat çeken Prof. Dr. Haluk Soyuer, “Girişimcinin en önemli ihtiyacı işinikurup büyütmesini sağlayacak sermaye ve bu konuda kendisine yol gösterecekbilgi ve tecrübe sahibi mentorlar. Yatırımcıların en önemli ihtiyacı isegirişimci şirketlere yaptıkları yatırımı belirli bir süre sonra satarakkârlarını gerçekleştirmek ve sermayelerini hızlı büyüme potansiyeline sahipyeni girişimci şirketlere yatırabilmek. Bir başka deyişle yaptıkları yatırımdançıkış ve likidite ihtiyacı. Bu durum bir döngü halinde süregitmekte.  Burada melek yatırımcıya çeşitli destekleringelmesi ihtiyacı doğmakta” dedi. 2011 yılında tüm dünyada 388 milyongirişimcinin iş kurduğunu, bunların 163 milyonunun kadın girişimci, 165 milyonunise genç girişimci olduğunu belirten Soyuer, Türkiye’deki girişimcipotansiyelinin ise yüzde 32 oranıyla Dünya ortalamasında 36. sırada geldiğiniifade etti.

Melek yatırımcılar ile girişimcileribuluşturan 'melek ağları' ndan biri olan “egiadmelekleri.org” projesinin onlineolarak tanıtımının yapıldığı sunumda ise girişimcilerin, Hazine'ye akredite buağlar üzerinden yatırımcılara ulaşabildiğine vurgu yapılarak, “Melek Yatırımcıarayan girişimciler, sisteme girerek uygun yatırımcı bulduğunda ağ üzerindengörüşme yapıyor. Ayrıca ağ yatırımcı deneyiminin paylaşılması işlevi görüyor,ortak yatırımlara kapı açabiliyor” denildi.

 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Arşiv