Global Lighthouse Network’üne giren dünyadaki ilk rafineri

Dünyanın en dijital rafinerilerinden biri olma vizyonu ile daha kurulum aşamasında teknolojik donanımına 70 milyon doların üzerinde yatırım yapılan STAR Rafineri, Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) endüstri 4.0 teknolojilerini üretimde en iyi kullanan tesisleri kabul ettiği, ‘Global Lighthouse Network’üne girdi. ‘Geleceğin Fabrikaları’ ligine bu yıl Türkiye’den seçilen tek şirket olan STAR Rafineri, dünyada bu ödülü alan ilk rafineri oldu.

  • 0
  • 2.017
Global Lighthouse Network’üne giren dünyadaki ilk rafineri
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Dünyanın en dijital rafinerilerinden biri olma vizyonu ile daha kurulum aşamasında teknolojik donanımına 70 milyon doların üzerinde yatırım yapılan STAR Rafineri,  Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) endüstri 4.0 teknolojilerini üretimde en iyi kullanan tesisleri kabul ettiği, ‘Global Lighthouse Network’üne girdi. ‘Geleceğin Fabrikaları’ ligine bu yıl Türkiye’den seçilen tek şirket olan STAR Rafineri, dünyada bu ödülü alan ilk rafineri oldu.

Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı SOCAR Türkiye’nin iştiraki STAR Rafineri, sahip olduğu dijital teknolojilerin yarattığı değer ile Dünya Ekonomik Forumu’nun, (WEF) dünyanın en ileri teknolojisine sahip üretim tesislerinin yer aldığı Global Lighthouse Network’üne seçildi. ‘Geleceğin Fabrikaları’nın yer aldığı Global Lighthouse Network’üne seçilen dünyadaki ilk rafineri olan STAR, aynı zamanda 2021 yılında Türkiye’den bu ağa giren tek şirket oldu.

PETKİM’İN ARDINDAN STAR RAFİNERİ
Endüstri 4.0 teknolojilerini en iyi kullanan tesislerin kabul edildiği Global Lighthouse Network’te yer almaktan büyük bir mutluluk duyduklarını söyleyen SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov, “2020 yılında bu lige Türkiye’den seçilen tek şirket Petkim olmuştu. Bir yıl sonra ise rafineri-petrokimya entegrasyonunu hayata geçirdiğimiz bir diğer iştirakimiz STAR Rafineri bu özel lige girdi. Grubumuz bünyesindeki iki şirketimizle, böylesine önemli bir ödülü peş peşe almak bizlere büyük gurur veriyor. STAR Rafineri’nin dünya genelinde bu ödülü alan ilk rafineri olması da dijitalleşme konusunda dünyaya örnek olacak düzeyde bir dijital işleyişe sahip olduğunu gösteriyor” dedi.

MOTORİN VE JET YAKIT ÜRETİMİNİ YÜZDE 10 ARTIRDI
Dünyanın en dijital rafinelerinden biri olma vizyonu ile tasarlanan STAR Rafineri’yi ‘Geleceğin Fabrikaları Ligi’ne taşıyan en önemli adım, kuruluş aşamasından itibaren ileri teknoloji donanımı için hayata geçirilen 70 milyon dolarlık yatırım oldu. Bakım süreçleri de dâhil olmak üzere rafinerideki varlıkların performans yönetiminin dijital olarak takip edilmesi, tesisin dijital ikizinin oluşturulması, makine öğrenmesi gibi alanları içeren ve oldukça kritik öneme sahip bu yatırımlarla, STAR Rafineri’nin motorin ve jet yakıt üretiminde yıllık yüzde 10’luk verim artışı sağlandı. Yine rafineride yakıt olarak kullanılan doğal gaz tüketimi 2020 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 6 azaltılırken karbon emisyonunda 178 bin tonluk düşüş, su tüketiminde ise yılda 406 bin tonluk bir tasarruf sağlandı. Tüm bu sonuçlar da STAR Rafineri’nin 2020 EBITDA’sına (faiz, amortisman ve vergi öncesi kâr) da yansıdı ve 35 milyon dolarlık katkı sundu.

ÖDÜL TÖRENİ YİNE DAVOS’TA YAPILACAK
Dünyada yenilikçi dijital uygulamalar standardı konusunda şirketler için karşılaştırma ölçütlerini oluşturan Global Lighthouse Network, Endüstri 4.0 teknolojilerini süreçlerine en iyi uygulayan şirketlerden oluşan saygın bir platform. 2020 yılı başında bu platforma girmek üzere başvuruda bulunan STAR Rafineri, sahada yapılan incelemeler ve jürinin değerlendirmeleri sonucunda bu lige girmeye hak kazandı. WEF tarafından yapılan açıklamada Türkiye’den sadece STAR Rafineri’nin yer aldığı Global Lighthouse Network’ün yeni üyeleri duyuruldu. Pandemi nedeniyle bu yıl WEF’in Davos’taki toplantıları yaz aylarına ertelendiği için ödüllerin sunumu da bu dönemde gerçekleştirilecek.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Hem Gemilerini Hem Filosunu Büyütüyor

Tarımsal üretimin stratejik önemi artıyor

Mart ayında hız kesti

Arşiv