Gökçüoğlu: Ekonomideki güç şirketlerle halka da yansımalı

  • 0
  • 1.059
Yazı Boyutu:

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı H. İbrahim Gökçüoğlu, dünyanın 17’nci büyük ekonomisi olan ve 19’ncu değerli markasına sahip olan Türkiye’nin bu gücünün şirketlere ve halka da yansıması gerektiğini söyledi.
 
İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye’nin 500 büyüğü içinde 53 EBSO üyesi olduğunu belirten Gökçüoğlu, tüm olumsuzluklara rağmen daha önce 51 olan şirket sayısının 53’e çıkmasının büyük bir başarı olduğunu belirtti. Şirketlerin yaşadığı sıkıntılara değinen Gökçüoğlu, “Sanayicilerin ciroları artmasına rağmen kar marjlarımız düşüyor, risklerimiz artıyor. Hayatiyetimizi devam ettirmek zorlaşırken bir de İş Kanunu, Türk Ticaret Kanunu çıktı. Ne kadar düzeltsek de belirli yükler getiriyor” diyerek sanayiciye bu kadar yüklenilmesinin doğru olmadığını vurguladı.
 
2023 yılında ihracat hedefinin makinede 100 milyar dolar, otomotivde 75 milyar dolar, demir çelikte 55 milyar dolar olduğunu söyleyen Gökçüoğlu, 2011 yılı itibariyle makine ihracatının 11,5 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, 2023 yılına kadar 100 milyar dolara ulaşmak için ihracatın her yıl birebir katlanması gerektiğini ifade etti. Gökçüoğlu bugünkü hızla gidildiği takdirde ihracatın makinede da diğer konularda da bu rakamları yakalamasının imkansız olduğunu vurguladı.
 
Gökçüoğlu, İSO’nun açıkladığı 500 büyük firmaya ilişkin verileri değerlendirirken EBSO üyesi firma sayısının 51’den 53’e çıktığına da dikkat çekerek, “2010 yılında 8.3 olan kredi faiz oranı geçen yıl yaşanan dalgalanma ile 16’ya geldi. Kredi faiz oranı yüzde 100 arttı. Dönem kar zararı, 1010’da İSO’daki firmaların 500 firmada 19.4 olan kar marjı, 7.9’a indi. Cirolarımız artıyor, karlarımız düşüyor, risklerimiz artıyor. Borçlanma oranlarına geldiğimizde 500 büyük firmada 2010’da 104.3 olan borçlanma oranı, 116’ya çıkmış. Borçlanma oranında da artış var. Finansman gideri 7.3’den 14.6’ya yükselmiş. Yüzde 100 artış var. Bunun sebebi şu kredi faizlerinde yüzde 100’e yakın artış. Zarar bildiren şirket sayısı 2010’da 66 iken 2011’de 120’ye çıkmış. Sanayicinin durumu bu” diye konuştu.
 
Türk Ticaret Kanunu’yla ilgili olarak sanayicinin önünde çok önemli bir tarih olduğuna dikkat çeken Gökçüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Eğer şirketlerimizde tüzel kişi ortaklığı var ise tüzel kişi ortaklarının temsilcileri veya tüzel kişinin kendisi 1 Ekim 2012 tarihine kadar istifa edecek. İstifa edip, yeni Türk Ticaret Kanunu şartlarına göre tekrar yeniden seçilecek. Yani bu hemen bir genel kurulda istifa edip, seçilir ama tarihin atlanmaması lazım. Yeni çıkacak yasalarda da 80 bin, 50 bin, 30 bin, 20 bin sadece ve sadece parasal getiriye dönük uygulamalar başladı ülkemizde. Bu tarih de atlanırsa ne yükümlülükler gelecek bilmiyoruz. Ayrıca anonim şirket, limited şirket sözleşmelerinin yeni TTK’ya uyumlu hale getirmemiz gerekiyor. Tabi şirketlerimizin mali müşavirleri bizi uyarır ama yine de kendimizin takip etmesinde yarar var diye düşünüyorum.”
 
Bütün bu olumsuzmuş gibi görünen tablolara rağmen Türkiye’nin dünyanın 17. büyük ekonomisine sahip olduğunu hatırlatan Gökçüoğlu, bu göstergenin halkın refah düzeyine yansımadığını kaydetti. Emekli Avrupalı turistlerin dünyayı gezdiğini Türk halkının ise bundan mahrum olduğunu öne süren Gökçüoğlu, bu göstergelerin halkın refah seviyesine de yansıması gerektiğinin altını çizdi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sun Tekstil’e Platin Ödül

Yeşil Hidrojen'in kamuda tek adresi olmalı

İspanya'ya WindEurope çıkarması

Marka başvurularının yüzde 7’si İzmir’den

Meyve suyu sektörü 2028 yılı için 1 milyar dolar ihracat hedefine kilitlendi

Batı Anadolu Serbest Bölgesi kapılarını açtı

Arşiv