Gölcük Yaylası altından daha değerli

  • 0
  • 1.116
Gölcük Yaylası altından daha değerli
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafındanÖdemiş – Gölcük’te özel bir firmanın altın aramak için ÇED başvurusununonaylanması CHP’li Güler’i harekete geçirdi.

İzmir Milletvekili ve CHP Parti Meclisi Üyesi Birgül AymanGüler, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafında yanıtlanmasıistemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Ödemiş’e bağlı Gölcük Yaylası’nın Bozdağları üstünde, binyüz metre yüksekliğinde doğal güzellikleri ile ünlü bir cennet köşesi olduğunubelirten Güler,  “Gölcük kış aylarındakayak ve dağ turizmi ile yaz aylarında da serin havası ve doğal güzellikleriile bölgenin çekim merkezi. Ayrıca tarihi yerlere - eserlere olan yakınlığı ileyurt içi ve dışından gelenlerin uğrak yeri. Burası doğal bir cennet” dedi.

Ödemişlilerin, bir firmanın Gölcük Gölü'nün birkilometre güneyinde yer alan bölgede, altın aramak için yaptığı ÇED başvurusunaverilen onayın tedirginliğini yaşadığını dile getiren Güler, altın madenininÖdemiş ve bölge için felaket anlamına geleceğini söyledi.

“Gölcük Yaylası altından daha değerli”

Doğal güzelliklerin ve tarihi eserlerin iç içe olduğu,üstelik Doğal SİT alanı olan bir yerin altın için gözden çıkarılamayacağınıifade eden CHP’li Güler, “Gölcük Gölü güneyinde bir kilometre mesafedeki sözkonusu altın madeni sahası içerisinde kestane, zeytin, ceviz ve çam gibiyetişmiş ağaçların da yer aldığı binlerce ağaç var. Yani bu proje hayatageçerse, değişik türede ve yaşta on binlerce ağaç yok edilecek. Suyun herşeyden önemli bir yaşam kaynağı olduğunu biliyoruz. ÇED başvurusu kabul edilenprojenin sahası Ödemiş’e içme suyu sağlayan kaynaklar için büyük bir tehditkonusu. Bu altını neyle ayrıştıracaklar? Siyanürle. Bunun için çökertme havuzlarıyapacaklar.  Sonra arkasından haberlergelecek havuzdan sızıntı var, içme suyuna karıştı gibi birçok felaketi.  Burası zaten altından daha değerli bir bölge.Bırakın kendi paha biçilmez değerini bugünlere geldiği gibi gelecek kuşaklarada taşıyabilsin” dedi.

“Altına hücum”

Bölgenin, aralarında antik çağlarda kurulmuş bugüne kadarkesintisiz yaşamın sürdüğü Birgi Mahallesi ve Hypaipa kayıp kentindeki tarihiyerleri de kapsadığının altını çizen Güler açıklamasını şöyle sonlandırdı:“Geçtiğimiz yıllarda Birgi’deki tarihi eserlerin restorasyonu 10 Trilyona maloldu. Her yıl yurt içinden ve dışından gelen binlerce insan burayı ve çevresiniziyaret ediyor.  Yarın açık ocakişletmesi ile binlerce hektarlık yeşil örtünün yok edileceği bir yere kim niyegelir. Çıkaracağınız altın mahvedeceğiniz bu cenneti geri getirebilir mi?Altına hücum mantığıyla, gözü dönmüş bir anlayışla kendimize, doğamıza,tarihimize zarar vermeye son verelim artık! Konu felaket boyutuna gelmedenyurttaşların ve kitle örgütlerinin görüşleri doğrultusunda çözümekavuşturulmalı. Bu da görev sahası “Çevre” olan Çevre ve Şehircilik Bakanı’nınbaşat sorumluluğudur.”

 

İzmir Milletvekili ve CHP Parti Meclisi Üyesi Birgül AymanGüler’in Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’ye yönelttiği sorular:

 

*Ödemiş’te, Gölcük Gölü güneyinde altın arama başvurusuyapılan, İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından ÇEDbaşvurusu uygun bulunan yerin mülkiyeti kime aittir?

 

*Açık ocak işletmesi ile çıkarılması projelendirilen madensahasının alanı ne kadardır?

 

*Maden işletilmesi için açılacak yüzey alanının bitkidokusu; ağaç türü, yaşı ve sayısı konusunda her hangi bir çalışma var mıdır?Bunlar nelerdir?

 

*Madenin çıkarılması ve ayrıştırılması işlemlerinde siyanürkullanılacak mı? Kullanılacak yöntemler nelerdir?

 

*Basın yayın organlarına da konu olan madenin Torbalı ya daBergama’ya taşınıp oralarda işleneceği doğru mudur? Bu ağır yükü kaldırabilecekyol alt yapısı ya da bölgenin mevcut ulaşımını artıracak bir çalışmaöngörülmekte midir?

 

*Açılacak maden ocağının Doğal SIT alanı içinde olduğu doğrumudur? Bölgenin bu özelliği nasıl değerlendirilmektedir?

 

*Altın madeni ocağının neden olacağı; doğaya, çevreye,turizme, tarihe vereceği zararları hangi önlemlerle karşılanacaktır?

 

*Altın madenin işletilme süresi ve ömrü ne kadardır? Eldeedilecek gelir ne kadar hesap edilmiştir? Bu gelir neden olacağı zararlarıkarşılayacak mıdır?


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Audi Vosmer farkıyla Bornova’da

Gaziemir’de temizlik devrimi

Geleneği bozun, oy verin

Dönüşümü yerinde yapacağız

Sertel’den Bakan’a destek

Kapı kapı akşam mesaisi

Arşiv