Görünmez engellerin çözümü: Ayçiçek

​​​​​​​Otizmli bir grup genç yetişkin, görünmez engellerinin fark edilmesi ve yaşadıkları sorunların önüne geçilebilmesi için "Ayçiçeği Yaka Kartı" uygulamasının hayata geçirilmesini talep ediyor. Grubun inisiyatifiyle hazırlanan bir dilekçe, CİMER üzerinden  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na ulaştırılmak üzere ailelerle paylaşıldı. Aynı zamanda Change.org  üzerinden de bir imza kampanyası başlatıldı.

  • 0
  • 898
Görünmez engellerin çözümü: Ayçiçek
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

 Otizmli bir grup genç yetişkin, görünmez engellerinin fark edilmesi ve yaşadıkları sorunların önüne geçilebilmesi için "Ayçiçeği Yaka Kartı" uygulamasının hayata geçirilmesini talep ediyor. Grubun inisiyatifiyle hazırlanan bir dilekçe, CİMER üzerinden  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na ulaştırılmak üzere ailelerle paylaşıldı. Aynı zamanda Change.org  üzerinden de bir imza kampanyası başlatıldı.
 
Sosyal medya platformu Twitter üzerinden tanışan gençler, Whatsapp'ta bir araya gelerek toplum kabulü ve karşılaştıkları sorunların çözümüne ilişkin deneyim alışverişinde bulundukları Nöroçeşitlilik grubunu kurdular. Grup üyeleri, "Ayçiçeği Yaka Kartı" talebini hayata geçirmek için sosyal medya üzerinden seslerini duyurmaya çalışıyor.
 
"Ayçiçeği Yaka Kartı" kullanımının, engelli yurttaşların karşılaştıkları sorunlar karşısında gereken desteği almalarını kolaylaştıracağını ve birçok alanda bağımsızlık sağlayacağını düşünen grup üyeleri, kartın hayata geçirilmesi için bir dilekçe örneği hazırladı. CİMER üzerinden aileler tarafından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na ulaştırılabilecek bu dilekçenin yanı sıra Change.org  üzerinden başlattıkları imza kampanyasıyla da kamuoyu desteği yaratmayı amaçlıyorlar.
 
"Ayçiçek Yaka Kartı" Yaşamı Kolaylaştıracak 
Otizm, demans, şizofreni, bipolar, obsesif kompülsif, travma sonrası stres bozukluğu gibi süreğen psikiyatrik hastalıklar, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, diyabet, epilespsi, HIV/AIDS, kistik fibrozis, kronik yorgunluk sendromu, lupus, MS, epilepsi ve daha bir çok görünmez engellilik yaşayanların "Ayçiçeği Yaka Kartı" ile destek duydukları zamanlarda toplum içinde engellerinin tanınır kılınması ve yaşamlarının kolaylaştırılması hedefleniyor.
 
"Ayçiçeği Yaka Kartı"nın İstanbul Havalimanın'da zaten uygulandığına dikkat çeken grup üyeleri, bu uygulamanın hastaneler, toplu taşıma araçları, okullar, devlet kurumları ve diğer kamusal alanlarda da yaygınlaştırılmasını talep ediyor.
 
Change.org  İmza Kampanyası 
Grup üyelerinden Didenur Boyacı tarafından Change.org’da  "Türkiye'de Ayçiçeği Yaka Kartı Uygulaması Başlatılsın" başlığıyla imzaya açılan metinde, görünmeyen engelleri olanların günlük hayatta öngörülemez sorunlar yaşadığına dikkat çekiliyor. Kampanya metninde şu ifadeler yer alıyor:  "Ayçiçeği yaka kartı, engellilerin bağımsız yaşam hakkına yönelik atılan bir adımdır. Bu kart sayesinde gereken desteği kolaylıkla alabilecek engelli yurttaşlar, birçok alanda kendi işlerini bağımsızca halledebilirler. Havalimanı personeli, hastane çalışanı, market çalışanı, öğretmen gibi görevliler Ayçiçeği yaka kartı taşıyan kişilere daha fazla zaman ve destek sunmaları gerektiğini kolaylıkla fark ederler. Ayçiçeği yaka kartı taşıyan kişi bazı kurallardan muaf olabilir, ayçiçeği yaka kartı kullanmaktaysa görevliler engelli kişiyi gereksiz yere rahatsız etmez, engellemez."

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv