Güvenilir Ürün Ürettiler Sertifikalarını Aldılar

  • 0
  • 614
Güvenilir Ürün Ürettiler Sertifikalarını Aldılar
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Kemalpaşa İlçesi Kamberler ve Beşpınar Köyleri kiraz üreticileri İyi Tarım Uygulaması yaparak sertifikalarını aldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi, 2015 yılında Kemalpaşa’nın yayla köylerinden Beşpınar ve Kamberler Köylerinde yürütüldü. Proje ile toplam 51 üretici, 663 Dekar alanda dünya standartlarında 535 ton kiraz üretti.

Üreticiler, sertifikalarını Kamberler Köyü’nde düzenlenen törenle aldı. Törene Kemalpaşa Kaymakamı Kamuran Taşbilek, İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, İl Müdürlüğü yöneticileri, Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı, Kemalpaşa İlçesi muhtarları, Kamberler ve Beşpınar Köyü üreticilerinin yanında köy halkı da katıldı.

Törende konuşan Kemalpaşa Kaymakamı Kamuran Taşbilek, “Artık ne ürettiğimizden daha çok nasıl ürettiğimiz önemli. Pazara yapılan arz çok kıymetli. Arzımızı çok nitelikli halde tutmalıyız.” dedi. Projenin önemini vurgulayan Taşbilek, başka köylerde de uygulanarak daha da iyi yerlere gelinmesini ümit ettiğini söyledi ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal ise konuşmasında Bakanlığın Üreticiye, ürüne dokunduğu projelerin bu gibi projeler olduğunu hatırlattı ve “Organik tarım projeleri, iyi tarım projeleri, hayvancılıkla ilgili projeler, kırsalda yaşayan köyde yaşayan üretim yapan çiftçilerimize sunduğumuz projeler bizi son derece mutlu etmektedir. Yeni projeler ile daha çok çiftçiye ve daha çok ürüne, verime kavuşmada bize motivasyon sağlamaktadır. Bugün de ben burada bunu yaşıyorum” dedi.

2015 yılında İyi Tarım Uygulamaları programı çerçevesinde projeye dahil olan 51 üreticiye teşekkür eden Güldal; kalıntısız, pazar problemi olmayan, değeri yüksek, satışında sıkıntı olmayan ürün üretmenin ana amaç olduğuna işaret ederek, ”Bütün gayemiz bu. Sağlıklı ürün yetiştirmek” dedi.

Kalıntısız ve Belgeli Ürün Üretmek Şart
Güldal, “Tarımsal ürünlerimizi daha kalıntısız ve belgeli yetiştirmemiz lazım. Dünya da Türkiye de bunu istiyor. Bu köylerde projenin başarılı ile uygulanması bizi çok mutlu etti. Projeye dahil olan duyarlı üreticilere emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum”  dedi ve projenin gelecek yıllarda başka ilçelerde ve köylerde uygulanmaya devam edeceğini söyledi.

Törende söz alan Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, projenin çok etkili olduğunu belirterek, üreticilerin kirazlarını daha bilinçli ürettiklerini, bu sayede gönül rahatlığıyla sattıklarını ifade etti.

İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi
Uluslararası standartlarda ve kalıntısız üretim yapmanın amaçlandığı proje İl Müdürlüğü, Kemalpaşa İlçe Müdürlüğü ve Kemalpaşa Ziraat Odası’nın ortak çalışmalarıyla gerçekleşti.

Projeye dahil olan üreticilere İl ve İlçe Müdürlüğü teknik elemanları tarafından bitki korumadan gübrelemeye, ilk yardımdan iş güvenliğine ve işçi sağlığına kadar birçok konuda eğitim verildi. Üreticilerin toprak ve su analiz maliyetleri proje bütçesinden karşılandı ve analiz sonuçlarına göre uygulama yaptırılarak daha güvenli ve bilinçli üretim yapılması sağlandı.

Üreticiler, üretim dönemi boyunca kullandıkları tüm kimyasalları “Üretici Kayıt Defterleri” ne yazarak kayıt altına aldı. Hasat döneminde kiraz bahçelerinden alınan numuneler üzerinde yapılan laboratuvar analizlerinde ise ürünlerin kalıntısız olduğu tespit edildi.

Birlikte hareket edilerek güçleri birleştirilen üreticilerin 2015 yılındaki tüm sertifikasyon maliyeti proje dahilinde Bakanlık tarafından karşılandı. Köylerde yerleştirilen atık toplama noktalarıyla da köy ve çevresi, tarımın yol açtığı bir kirliliğe maruz kalmadı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Gençlere özel sayı

Arşiv