Güzergahlarına adanmış sergiler’de ikinci perde

Arkas Sanat Merkezi, batılı gezginlerin güzergahlarına adanmış sergiler serisinde ikinci perdenin açılışı törenle gerçekleşti. Batılı gezginlerin İzmir’den başlayarak Anadolu’ya yaptıkları seyahatlerin büyük bölümü ilk kez sergilenen eserlerle gün ışığına çıktı.

  • 0
  • 927
Güzergahlarına adanmış sergiler’de ikinci perde
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Arkas Sanat Merkezi, batılı gezginlerin güzergahlarına adanmış sergiler serisinde ikinci perdenin açılışı törenle gerçekleşti. Batılı gezginlerin İzmir’den başlayarak Anadolu’ya yaptıkları seyahatlerin büyük bölümü ilk kez sergilenen eserlerle gün ışığına çıktı.
 
Arkas Sanat Merkezi, 2013 yılında gerçekleştirdiği “18. ve 19. Yüzyıllarda İzmir: Batılı Bir Bakış” sergisinin ardından, Anadolu’yu gezginlerin gözünden yeniden keşfetmek isteyenler için “Anadolu Seyahatleri- 19.Yüzyıl” sergisini açtı. 19. Yüzyıl’da, arkeologlardan, sosyologlara, tarihçilerden, ressamlara ve hatta bilim insanlarına kadar bir çok gezginin Doğu’yu anlamak ve tam bir portresini oluşturabilmek için çıktıkları “Anadolu Seyahatleri”nin ardından hazırlayıp arkalarında bıraktıkları ayrıntılı ve ilginç belgeler sergiyle günümüze ulaşıyor.
 
Açılışta konuşan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, “Osmanlı İmparatorluğu’nu geçmişi ve kültürel mirası açısından araştırmayı hedefleyen Anadolu seyahatleri, Batı dünyasında Doğu algısının oluşmasında büyük rol oynamış. Bu sergi Fransız bilimsel misyonlarına öncelik vererek, batılı gezginlerin İzmir’den hareketle katettikleri Anadolu’yu ele alıyor. Bazı bulamayacağınız ya da o günkü haliyle görmeyeceğiniz bir takım bulgular var. Fransa’daki insanların bizim değerlerimize bu kadar önem vermesini şahsen çok heyecan verici buluyorum. Türkiye’yi, Anadolu’yu Avrupa’da tanıtan bunlardır. Avrupalıların Türkiye’yi görmek istemelerinin temelinde bu kazılar var. Umuyorum ki bu sergi, çağımızda her zamankinden daha fazla önem kazanan kültürler arası diyalogun pekişmesine katkı sağlar” diye konuştu.
 
Arkas, “Serginin oluşumunda sağladığı değerli desteği için Louvre Müzesi Başkanı ve Müdürü Jean Luc Martinez’e teşekkürlerimi sunarım. Louvre’un katıkısı olmasa bu sergi olmazdı. Bir çok eserin ilk defa arşivlerden çıkıp burada sergilenmesi “gönülçelen” bir durum. Umuyorum ki bu sergi, çağımızda her zamankinden daha fazla önem kazanan kültürler arası diyalogun pekişmesine katkı sağlar” dedi. 
 
Toplantıya Louvre Müzesi’ni temsilen katılan İsabel Bonora, “Bu serginin bir parçası olmaktan onu duyuyoruz. Arkas Sanat Merkezi ile sadece bilimsel işbirliği değil bir dostluk ilişkimiz var. Üçüncü kez sergilerine eser veriyoruz. Bu sergide Malatya’da bulunan kazılardan ortaya çıkan eserler de var. Kazılar o dönem Fransa ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilere ayna tutuyor” diye konuştu.
 
Sergi nedeniyle yazılı mesaj gönderen Louvre Müzesi Başkanı ve Müdürü Jean-Luc Martinez ise duygularını;  “Louvre Müzesi, kapılarını açtığı günden beri birinci sınıf sergilere ev sahipliği yapan ve aynı zamanda kültürel bir buluşma noktası olan Arkas Sanat Merkezi ile düzenli işbirliğini sürdürüyor. Müze arşivine ait, ilk kez ziyaretçiyle buluşacak bir koleksiyonu da içeren bu serginin bir parçası olmaktan son derece mutluyuz. Bu vesileyle, büyük bir sanat sever ve sanat destekçisi olan Lucien Arkas’a ve bu serginin küratörü olan Jean-Luc Maeso’ya olağanüstü şevkleri ve profesyonellikleri için teşekkür etmek istiyorum” sözleriyle dile getirdi.
 
“Anadolu Seyahatleri 19. Yüzyıl” sergisinde ziyaretçiler, İzmir’den başlayarak Batı Anadolu, Akdeniz Bölgesi, Doğu Anadolu, Truva, Bursa, İstanbul, Ankara, Karadeniz Bölgesi seyahatlerine ait resmi izin belgelerinden haritalara, tablolardan gravürlere, fotoğraflardan seyahatnamelere, doğuya seyahati tüm yönleriyle inceleyebiliyorlar.
 
TÜRKİYE’YE AİT BİLİNEN İLK FOTOĞRAFLAR BU SERGİDE
Yaklaşık 300 eserin yer aldığı sergide Arkas Koleksiyonu’ndan 32 yağlı boya tablonun yanısıra Le Blanc Belediye Kütüphanesi, Lyon Belediye Kütüphanesi, Fransa Milli Kütüphanesi, Louvre Müzesi, Orsay Müzesi, Bordeaux Güzel Sanatlar Müzesi, Tours Müzesi koleksiyonlarından parçalarda sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. 
Sergide Türk-Fransız ilişkilerinin yeniden başlaması açısından önem taşıyan, Louvre Müzesi’nden Malatya kazıları için özel bir bölüm de bulunuyor. 19. yüzyılda Anadolu’nun antik kentleri, günlük yaşantısı, gelenek görenekleri, anıtları, büyük bölümü ilk kez sergilenen eserlerle gün ışığına çıkıyor.
Fransa Milli Kütüphanesi’nden Girault de Prangey’nin dagereotip koleksiyonu Türkiye’ye ait bilinen ilk fotoğraflar olması açısından dikkat çekerken Antropolog Chantre’ın belgelerinden bugüne kadar hiç ödünç verilmemiş eserler spot altına alınıyor. 
Ayrıca Yunan, Etrüsk ve Roma Antik Eserleri ve Doğu Antik Eserleri Bölümleri aracılığıyla ilk kez, Foça ve bilhassa  Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Fransız-Türk İlişkilerinin yeniden resmen başladığı tarihte Malatya ile ilgili  arşivlerinden bir seçki ve Orsay Müzesi’nden getirilen bugüne kadar yayımlanmamış arkeolojik rölöveler dikkat çekiyor.

 

Fotoğraf Galerisi
YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmirliler için çizecekler

Cumhuriyet Çocuklarından 23 Nisan Konseri

İzmir Kitap Fuarı kitapseverlerin Kültürpark özlemini giderdi

Nar Mevsimi okurları ile buluştu

İzmirliler İZKİTAP Fest’e akın etti

Festivali’nde Ayhan Sicimoğlu rüzgarı

Arşiv